Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Az önkormányzat is vizsgálja a hulladékimportügyet

A Kisalföld által nyilvánosságra hozott osztrák hulladékimport is napirendre került a Mosonmagyaróváron
A mosonmagyaróvári önkormányzat hétfői ülésén Nyitrai József (Labe) napirend előtt arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy tegyen büntetőfeljelentést a szociális foglalkoztató menesztett vezetője ellen gazdasági bűncselekmény gyanújával. Stipkovits Pál elmondta: nem kapott testületi felhatalmazást a feljelentés megtételéhez. A polgármester szerint az ügyben hozott döntés összhangban van a volt igazgató cselekményének súlyával.

Rendszámfelismerő rendszer

A képviselők a napirendek sorában tárgyalták a a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját a város közbiztonságának helyzetéről. Itt Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány kiegyensúlyozottnak, nyugodtnak és jó színvonalúnak értékelte a városi kapitányság munkáját. A beszámoló kapcsán Szabó Miklós (MDF) azt javasolta, hogy az utazó bűnözés visszaszorítása érdekében a rendőrség dolgozzon ki egy tervezetet rendszámfelismerő kamerarendszer telepítéséről, az önkormányzat pedig biztosítsa ehhez a szükséges forrást.

A képviselő szerint ez csupán politikai akarat kérdése, hiszen a rendszer kiépítésének költsége nem éri el a város költségvetésének egy ezrelékét sem. Nagy Lajos (MSZP) azt javasolta, hogy az idei költségvetésből a kamerarendszer tervezéséhez biztosítsanak forrást, jövőre pedig a kivitelezéshez.

Szeredi Ádám (MVE) szerint viszont nem tervezni kellene, hiszen az már évek óta zajlik, hanem megvalósítani a rendszert, amihez a város az általános tartalékok terhére különítsen el 10 millió forintot. Árvay István (Fidesz) úgy véli, központi forrásokat is igénybe kellene venni a rendszer kiépítéséhez, míg Nagy Sándor a közbiztonsági pályázatokra hívta fel a figyelmet a forrás megszerzéséhez. Stipkovits Pál felelőtlenségnek tartja 10 millió forint felhasználását az általános tartalék terhére. A testület végül megszavazta a polgármester javaslatát: 2 milliót biztosítanak a kamerarendszer megvalósításához.

Valósághoz közeli terv

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. idei üzleti tervének tárgyalása kapcsán Kovács Gergely (MSZP) alpolgármester kiemelte: a társaság a korábbi évekhez képest erőteljesebben foglalkozik forrásai bővítésével, valamint új információs hálózatot alakít ki ügyfélszolgálata könnyebb elérhetősége érdekében. Csorba Dezső (KDNP) szerint a társaság vállalkozási körét ki kellene terjeszteni elektromosáram-termelésre és szolgáltatásra a közintézmények és a közvilágítás számára. Árvay István szerint a kft. korábbi ügyvezetője jelentős terheket hagyott az új vezetésre, a megelőző évek görgetett veszteségei pedig már megjelentek az idei üzleti tervben. Németh Sándor (MDF) úgy véli, végre a valósághoz közeli állapotot tükröző üzleti tervet kaptak.

Előzetes bejelentés

Lapunkban az osztrák hulladékimportról megjelent írások nyomán nyújtott be sürgősségi indítványt Tóásó Gyula (MSZP). A képviselő elmondta: a szemétimporttal párhuzamosan a Rekultív kft. az elmúlt évi, őszi beszámolójában azzal a megdöbbentő adattal állt elő, hogy a mosonmagyaróvári, illetve környékbeli lakosság egy év alatt közel megduplázta hulladékmennyiségét.

Ezt az információt akkor értetlenül fogadta a testület és a későbbiekben magyarázatot várt a lakosság hirtelen életmódváltozására. A kétkedők választ azóta sem kaptak. A városatya szerint a beszállított hulladékmennyiség tonnában és köbméterben megadott értékeiből arra lehet következtetni, hogy egy olyan anyag importja történhetett, melynek a sűrűsége a vízénél harminchétszer(!) kisebb.

A képviselők végül csupán egy tartózkodás mellett elfogadták azt a határozati javaslatot, miszerint a testület bekéri a Rekultív kft.-től a jánossomorjai hulladéklerakóba – annak megnyitása óta – beszállított hulladék mennyiségét éves bontásban. Írásbeli tájékoztatást kérnek továbbá az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékesétől a hulladékbeszállítás vizsgálatának eredményeiről, valamint egyeztetnek a közös hulladéklerakó többi tulajdonosával a külföldi beszállítások későbbi ellenőrzésével kapcsolatban.

Emellett előírták, hogy a környezetvédelmi, városfejlesztési és európai integrációs bizottság, valamint a tulajdonosi bizottság a későbbi külföldi hulladékbeszállításokat megelőzően kapjon tájékoztatást az illetékes kft.-től. A képviselő-testület pedig a vizsgálat eredményeiről, a javaslatokról tájékoztatja a környezetvédelmi és vízügyi minisztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív üveggyűjtés

Jánossomorja. A műanyag- és papírgyűjtő edények mellé hét barna színű üveggyűjtő kukát helyezett ki… Tovább olvasom