Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Az önkéntességre és a fokozatosságra építve

A mosoni kisrégió kistérségi többcélú társulásának alapító okiratát készítette el a Lajta-parti város önkormányzata a közelmúltban. Meg is küldte azt huszonhat település polgármestereinek. A társulás megalapításának két fő eleme az önkéntesség és a fokozatosság.
A mosonmagyaróvári önkormányzat a napokban levelet küldött a környező huszonhat település polgármestereinek, amiben egy kistérségi társulás megalakításának lehetőségeit vázolják.
Amint azt Botos Gábor önkormányzati főtanácsos a Kisalföldnek elmondta: a múlt év végén a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület szervezte kistérségi konferencia lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek információkat szerezzenek a már előkészített társulások munkájáról. A városháza ezután vette föl a kapcsolatot a marcali kistérség szervezőjével és az így összegyűjtött ismeretekkel készítettek egy tervezetet a Mosonmagyaróvári Kistérségi Többcélú Társulás alapító okiratáról, illetve társulási megállapodásról.

Ha hiányozna a szabályozás

A jogalkotási folyamatban kétséges, hogy a parlament meghozza-e azokat a törvényeket, amik a kötelező társulások létrehozásának jogszabályi hátterét megteremtenék. Minden kistérség számára azonban adott a lehetőség az önkéntes szervezet megteremtésére. A főtanácsos szerint ez azért is fontos lenne, mert egyre több az olyan gyakorlati feladat – kerékpárút-építés, hulladékszállítás, a Mosoni-Duna rehabilitációja –, amit ilyen társulási formában lehet csak hatékonyan elvégezni.

Cél a költségtakarékosság

Folyamatos gondja az önkormányzatoknak, hogy kevés pénzből gazdálkodhatnak, ezért keresniük kell a költségtakarékos megoldásokat. Ennek egyik hatékony módja a kistérségi társulás, hiszen az uniós pénzek elosztásánál előnyt élveznek majd a régiós pályázatok. Ez azért is fontos, mert a csatlakozást követően a Nyugat-Dunántúl várhatóan kevesebb pénzt kap majd, mint az ország másik fele.

A párhuzamos munkának nincs értelme

A társulás megalapítása két pilléren nyugszik. Az egyik az önkéntesség. A másik fontos szempont a fokozatosság. A társulás részletes feladatai a teljes közszolgáltatást felölelik. Ezekből előnyt várhatóan a területfejlesztési feladatok élveznek. A későbbiekben meg kell vizsgálni a már működő különböző kistérségi társulásokkal való együttműködés lehetőségét, hiszen egymással párhuzamos munkát nincs értelme végezni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falun végigfut a szigetközi kerékpárút

Halászi belterületének teljes hosszán kiépülhet őszre a szigetközi kerékpárút újabb szakasza, mire… Tovább olvasom