Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az olvadás után árhullám várható

Ötven százaléknál nagyobb az esély egy tavaszi dunai árhullámra, mivel a felettünk lévő vízgyűjtő területen 35 százalékkal több a csapadék.
Dominik Kocinger nemrégiben lapunknak adott interjújában (2005. február 26.) úgy nyilatkozott: Pozsony felett sok a hó, s ha elkezd olvadni, gondokat okozhat a Szigetközben, mivel a folyó vízlevezető képessége – a benövések miatt – sokat romlott. Janák Emil vízügyi igazgató szerint most tavasszal is jöhet az árhullám, hisz sok a csapadék a felső vízgyűjtő területen. A kérdés az, mikor és mekkora mennyiségben érkezik a Szigetközbe.

Figyelmeztető jel: 2002

Kocinger számokkal is alátámasztotta a szerinte fenyegető helyzetet: a szlovákok 1991 augusztusában Dévénynél másodpercenként 9600 köbméter vízhozamot mértek. Ezt a vízmennyiséget a Dunán, az ártéren és a Mosoni-Dunán vezették le. 2002-ben a 10.390 köbméteres vízhozam megoszlott az erőmű (3000 köbméter) és a régi Duna-meder, az ártér és Mosoni-Duna (7400 köbméter) között. Figyelmeztetőként hat az a tény, hogy a Hullámcsárda étterem (1821 folyókilométernél) épületén a 9600 köbméteres vízhozamnál feljegyzett szint majdnem ugyanott volt, mint 2002-ben a 7400 köbméteres régi mederbeni vízhozamnál.

Ez azt bizonyítja, hogy a régi Duna-meder és az ártér fokozatos benövése 1991–2002 között körülbelül másodpercenként 2000 köbméter vízhozam-levezető képességcsökkenést és hasonló vízhozamnál jelentős vízszintnövekedést okozott. Kocinger szerint a 2002-es év elégséges figyelmeztetés Szigetköznek. Állítja: minél tovább halogatják a műszaki megoldást, annál jobban nő Szigetköz árvíz-fenyegetettségének veszélye.

Csapadékkal együtt nagyobb lehet

Janák Emil szerint nincs semmi meglepő a szlovák kormánybiztos nyilatkozatában. A 2002-es árvíz – amikor Győrnél egy méterrel meghaladta a vízszint az 1954-est – bebizonyította, hogy érkezhetnek nagyobb árhullámok a térségbe.

– Az bizonyos, hogy az elmúlt ötven évben jelentősen romlott a folyó vízlevezető képessége – kezdte az igazgató. – Persze ezt az adatot fel lehet bontani a Duna elterelését követő és az azt megelőző időszakra is: mindkét esetben csökkenésről beszélhetünk. Éppen a napokban tudtuk meg, hogy a felettünk lévő vízgyűjtő területen 35 százalékkal több a csapadék, mint a sokéves átlag. Ez azt jelenti, hogy ötven százaléknál nagyobb az esély egy árhullámra a Dunán. Ez még persze nem jelent katasztrófahelyzetet. Csak ha az olvadás után érkező víztömeghez még csapadékos időjárás is járul, akkor számolhatunk nagyobb árvízveszéllyel. A meteorológia öt napra tud előre tervezni, így azt sem tudjuk, mikor érkezhet ár: mindenesetre a vízügyi igazgatóság folyamatosan készül ennek fogadására – mondta Janák Emil.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogszerűen épül a lakópark a hivatal szerint

Egy mosonmagyaróvári társasház építése kapcsán a környékbeli lakók azt állítják, jogtalanul módosították a rendezési tervet. A városháza illetékesei szerint azonban csupán szabályozási korrekció történt, amihez nem szükséges lakossági fórumot összehívni. Egy Petőfi utcai lakos kereste meg szerkesztőségünket, aki szerint jogtalanul építettek az utca végébe. Tovább olvasom