Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Az Itatónál szabad a fürdőzés

Kistérség - A Báger-tónál és a mosoni strandnál tilos a fürdőzés, ugyanis a vizek minősége nem felelt meg az előírásoknak. Az Itatónál viszont már megnyílt a strand, Dunaszigeten és Halászin ez a napokban várható.
A hónap elejétől üzemel Mosonmagyaróvár egyetlen engedéllyel rendelkező, ingyenes szabad strandja az Itatónál. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) havonta vesz mintát a vizekből, vizsgálva azok coli- és enterococcusbaktérium-tartalmát. Eszerint a Báger-tó és a Duna utcai szabad strand nem felelt meg az előírásoknak, így ezeken a helyeken tilos fürdeni.

Az Itató strand (Strand u.) határait a parton táblák, a vízen bóják jelzik. A kijelölés a fürdési idény végéig érvényes, de azt is tudni kell, hogy fertőzésveszély vagy vízszennyezés esetén visszavonható az engedély.

– A területet a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) üzemelteti. Itt ivóvíznyerő hely, hulladékgyűjtő edények, WC-mosdó, zuhany, öltöző, elsősegély-felszerelés, pihenőpadok, büfé áll a fürdőzők rendelkezésére. Úszómester vigyázza a biztonságot – tájékoztatott Kosár Tibor, a VÜF ügyvezetője, aki elmondta: tavaly kialakítottak itt két homokos röplabdapályát, melyek július végén országos versenynek adnak majd otthont. Egy másik rangos fesztivál, a Voluta is ehhez a helyszínhez kötődik. A motorcsónakázóknak sólyatér áll rendelkezésükre.

Kevés még a fürdőző. A strandok az iskolai szünettel népesülhetnek be.
Kevés még a fürdőző. A strandok az iskolai szünettel népesülhetnek be.

Az Itató mellett a VÜF természetesen a mosoni strand és a Báger-tó környékét is ápolja: a fűnyírás mellett az elszáradt fáktól megtisztították a területet.

Dunaszigeten hivatalosan a jövő hét végén nyílik meg a szabad strand, de már többen is kilátogattak ide, ám a hideg víz miatt elsősorban napozók és horgászok – hangsúlyozta Tóth István polgármester. A körülbelül kétszáz embernek helyet biztosító terület berendezése folyamatos: táblákat, szemeteseket helyeznek el itt is, a nyitás után naponta 10–18 óra között úszómester figyel a fürdőzőkre. A halászi szabad strand megnyitása ugyancsak a jövő hétre várható. Amint azt Majtényi Tamás polgármestertől megtudtuk, a helyi önkormányzat nemrég elvégeztette a tereprendezést parkosítással és kerítéseket emeltek.

A kijelölt területeken túl a fertőzés- (és baleset-) veszély mellett akár büntetésre is számíthat a szabályok megszegője. Mosonmagyaróváron a közterület-felügyelők szabálysértésért húszezer forintig terjedő bírságot róhatnak ki.

Olvasóink írták

 • 9. Hugica 2008. június 15. 12:46
  „Azért is koszos a mosoni strandnál a víz, mert ott már ugye belefolyik a Lajta és a Lajtába meg beleszórnak mindent pl.:"ürülékeket", füvet amit lenyírnak stb....”
 • 8. Tomen 2008. június 11. 19:49
  „Örülök, hogy X-Y ilyen jól elvannak. Azt hiszem, inkább azzal kellene foglalkozni, hogy ha az itatónál jó a víz a mosoni strandnál pedig nem, akkor mi a fene történik a folyó ezen rövid szakaszán. Gondolok itt pl. a vízparti házikóz szennyvízelvezetésére. Csatorna nincs valyon hová folyik? De valószínüleg máshonnan is jön némi szenny. Na ezzel kellene foglalkozni!”
 • 7. Y-men 2008. június 11. 19:14
  „X-men, te idíóta vén komcsi.”
 • 6. X-men 2008. június 11. 07:28
  „Ez nem komcsi - fidesz háború, ezek a tények te vadbarom Y-men. Ezek szerint nem jártál még az itatón, érdemes oda kimenni azoknak akik pihenni akarnak.”
 • 5. pan.cser 2008. június 10. 22:35
  „Tényleg nem valami jól néz ki a strand. A folyópartokon máshol sem jobb a helyzet. Nagyon rövid a szezon, kevés a meleg nap, igazán idén még egy sem volt. Sajnálatos a mosoni helyzet, de a folyóvízek egyre szennyezettebbek, erről éppen mi teszünk. Az óvári strand vize sem tetszik nagyon, most például nagy és sáros. Inkább valamelyik termál, még akkor is ha fizetni kell érte, ott van infrastruktura, mert végül is nem csak fürdőzés miatt vagyunk a strandon. Viszont a Röplabda Kupa jó ötlet, megnézzük!”
 • 4. Y-men 2008. június 10. 20:53
  „Most hogy átirták az utcaneveket már csak azt kell megvárni hogy az ilyen idíóta vén komcsikat mint x-men elvigye a víz.”
 • 3. X-men 2008. június 10. 19:14
  „A Báger-tónál és a mosoni strandnál tilos a fürdőzés, pedig itt komoly játszótér is található. Az itatónál szabad a fürdőzés csak éppen semmiféle játszótér nincs, ahol a kisgyerekek tudnának játszani, míg a szüleik pihenek a strandon. Csak azt tudnám, hogy a város vezetés mért nem tesz semmit ennek érdekében. Inkább a kurva utcaneveket írják át. Pedig 1-2 mill.-ból már elég jó játszóteret lehetne összerakni.”
 • 2. Tomen 2008. június 10. 17:45
  „Lehet, hogy nem csak a víz minőségét kellene vizsgálni. Azt is meg kellene vizsgálni, hogy miért szennyezett a többi strandnál a víz. Hiszen évek óta ugyan ez a helyzet. miért nem tesznek ellene valamit.”
 • 1. Horváth Dávid 2008. június 10. 07:15
  „A Röplabda Kupa 2008. július 19-20-án lesz az Itató Strandon! Minden éreklődőt sok szeretett várunk! Web: http://www.movarropi.extra.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brucellózis okozta a nyúlvészt

Jánossomorja - Jánossomorja határában kora tavasszal több tucat nyúl pusztult el. A szakemberek… Tovább olvasom