Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Az iskolaválasztás alapvető jog

„ A szülőknek egyrészt istenadta, másrészt alkotmányos joguk, hogy gyermekük számára szabadon válasszanak iskolát” – fogalmazott Farkas István, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatója.
Farkas István piarista igazgató több évig dolgozott az Oktatási Minisztériumban (OM). Most intézményvezetőként értékelte érdeklődésünkre a nagy vitákat indukáló iskolabezárásokat.

– A mosonmagyaróvári piarista iskola közel 300 éve vállalta, hogy két város – Magyaróvár és Moson –, valamint a környékbeli falvak gyermekeit összegyűjtve neveli és oktatja őket Kalazanci Szent József szellemében. Akkor, a török pusztítás utáni talpra állásban segítette iskolánk a régiót. A falvak megerősödésével lehetőség nyílt a gyermekek helyben történő oktatására, de iskolánk mindvégig nyitott kapukkal várta azokat, akik vallásos nevelést is kívántak biztosítani gyermeküknek. Jómagam is egy kis falusi iskolában sajátítottam el a betűvetést, így nekem még jobban fáj a jelen helyzet. Azonban azt is látni kell, hogy a gyermeklétszám fogyása miatt az önkormányzatok már nem tudják fenntartani a kisiskolákat, ez ugyanis aránytalanul nagy terheket ró rájuk. A szülőknek egyrészt istenadta, másrészt alkotmányos joguk, hogy gyermekük számára szabadon válasszanak iskolát. Nagyon szűk keretben – mindössze tíz egyházi iskolára korlátozva – a szülők ezen jogát még a diktatúra is tiszteletben tartotta – hangsúlyozta Farkas István.

Egy félreértést eloszlatandó hozzátette: igaz, hogy Mosonmagyaróvár iskolái nem fogadhatnak vidékről gyerekeket, ám a piarista nem önkormányzati, hanem egyházi fenntartású intézmény.
– A vallásszabadság joga magasabb rangú, mint az önkormányzatok gyermekirányítási lehetősége. Ha a szülő gyermekének vallásos nevelést kíván biztosítani, bátran hozhatja hozzánk. Fenntartásunkat a legmagasabb rangú nemzetközi szerződés, a vatikáni megállapodás biztosítja. Minket nem érint az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzete. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet is, hogy diákjainknak tandíjat kellene fizetniük. Iskolánk ingyenes, a hozzánk járó gyerekek részesülnek ingyenes tankönyvben, étkezési támogatásban.
Az igazgató ehhez még hozzátette: az iskolaválasztás jogáról tájékozódott dr. Aáry Lajosnál, az OM oktatási jogok biztosánál, aki elmondta: az önkormányzat feladata, hogy a területén élő gyermekek oktatását biztosítsa, akár saját fenntartású iskola működtetésével, akár úgy, hogy közoktatási megállapodást köt, de ez a szerződés nem sértheti a szülők elemi jogát.

– Néhány évvel ezelőtt dr. Szüdi János az OM-ben összegyűjtötte azokat a jogokat, amelyek mindennél előbbre valóak, mert a gyermek érdekeit védik. Remélem, térségünkben ennek figyelembevételével fog rendeződni a „hontalanná" váló gyerekek sorsa. Jómagam 30 évvel ezelőtt az ifjúság nevelésének köteleztem el magam, most is kizárólag ezt a célt szeretném szolgálni – összegezte véleményét a piarista igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd a hiteltörlesztésre

Idén első alkalommal ül össze a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete február 1-jén, csütörtökön délután 1 órakor a városháza első emeleti nagytermében. A képviselők a napirendek sorában döntenek a városi tűzoltó-parancsnoki állásra beérkezett pályázatokról, az önkormányzati intézmények közalkalmazotti létszámának csökkentéséről, a kollégiumi férőhelyekről. Tovább olvasom