Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Az iskolák jövőjéről a kistérségi ülésen

Az új katasztrófavédelmi törvény fényében a változásokról beszélt Szilágyi János őrnagy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás első idei ülésén.
A találkozón az óvodák sorsa, de a társulás költségvetése is szóba került.
Mosonmagyaróvári

A mosonmagyaróvári tűzoltó-parancsnokság adott otthont a Mosonmagyaróvári kistérség idei első tanácskozásának. Itt ugyanis Szilágyi János őrnagy, a mosonmagyaróvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője tartott előadást az új katasztrófavédelmi törvényhez kapcsolódó változásokról, külön kitérve a polgármesterekre vonatkozó feladatokra. Mint elmondta, a mosonmagyaróvári tűzoltóság katasztrófavédelmi kirendeltséggé alakult. Két-három éven belül jöhet létre Lébényben egy tűzoltóőrs. A polgármesterek munkáját a védekezésben, a felkészülés időszakában a közbiztonsági referensek segítik. Az őrnagy szerint kiválasztásuk megtörtént és elindult a képzésük is. Az új törvény kiemelten kezeli a megelőzést, hogy a települések előre felkészüljenek, tervezzenek.

Balsay Zsuzsanna (Kimle) a közoktatási bizottság elnökeként az új köznevelési törvény várható változásairól beszélt. 2013. január elsejétől a közoktatási intézmények – az óvodák kivételével – állami kézbe kerülnek. A polgármester szerint egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az óvodák finanszírozásával. Arról sincs információ, hogy milyen feltételek mellett lehet majd az iskolákat visszaigényelni, milyen források maradnak helyben. A köznevelési törvény további pontjai – diáklétszámok, nem szakos tanárok felső tagozatban nem taníthatnak, erkölcstan mint új tantárgy – további kérdőjeleket jelentenek. A találkozón elhangzott: fórumot szerveznek az intézményvezetőkkel együtt, melyre Széles Imrét, a megyei pedagógiai intézet vezetőjét is meghívják.

Nagy István (Mosonmagyaróvár) társulási elnök megjegyezte: „Nem szeretném, ha trend lenne, hogy a vidéki gyermekeket a mosonmagyaróvári oktatási intézményekbe hozzák."

– Mosonmagyaróváron jóval több gyerek lesz az óvodákban, mint tavaly. Nem szeretnénk új óvodai csoportot indítani és egy félmilliárdos építkezésnek sincs most értelme. Jó lenne optimálisan kihasználni a kistérségben erőforrásainkat, akár a vidéki óvodák bevonásával. Ebben a témában is tervezünk egy fórumot – tette hozzá a mosonmagyaróvári polgármester. Kurunczi Károly (Jánossomorja) a pénzügyi bizottság elnökeként elmondta: a kistérségi társulás idei költségvetéséről precíz anyag készült. Idén a társulás 912 millió forintból gazdálkodik. Botos Gábor munkaszervezet-vezető hozzáfűzte: reméli, nemcsak szép, de működőképes is a büdzsé. A településeknek 45 forintot a múzeum támogatására, a gyermek- és családsegítő számára 55 forintot és a kórháznak orvosi műszer vásárlására 20 forintot kell a 80 forintos tagdíj mellé lakosságarányosan befizetniük.

A „Szigetköz – Felső-Duna mente" Térségi Fejlesztési Tanácsba újból Majthényi Tamás halászi polgármestert delegálja a társulás. A találkozón szociális ügyek, a kórház további támogatása s az idei szúnyoggyérítés is felmerült. Ezekre a témákra lapunk későbbi számában térünk ki.
A mosonmagyaróvári tűzoltóság katasztrófavédelmi kirendeltséggé alakult. Két-három éven belül jöhet létre Lébényben egy tűzoltóőrs.

Olvasóink írták

  • 1. thermál 2012. február 10. 09:38
    „A "trend" -ről: kedves elnök úr, azt azért bizonyára elfogadhatónak tartja, hogy a "vidékiek" járhassanak dolgozni, szolgátatásokért, vásárolni, szórakozni Móvárra, ugyanis a felsoroltak gazdagítják a várost. Ha a vidékiek "elorozzák" a város gyermekei elől az iskolai helyeket, akkor szegényednek, tönkre tanulják a költségvetést. Csak egy kérdés: járnak-e más városok intézményeibe óvári diákok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képes vetítés Békéscsabáról Mosonszentmiklóson

A városok vetítve előadás keretein belül Békéscsabával és környékével ismerkedhetnek az érdeklődők. Tovább olvasom