Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Az iskolai társulás után körjegyzőséget is váltottak

Kiváltak a hédervári iskolatársulásból és a lébényihez csatlakoztak, az év elejétől pedig a nagyközséggel közös a mecsériek jegyzője is.

Negyvenötmillió forintból – hitelfelvétel nélkül – gazdálkodott tavaly Mecsér. Csaplár Zoltán polgármester tájékoztatása szerint a 12,7 millió forintos helyi adóbevételből 6,9 millió forint az iparűzési adóból gyűlt össze. Ez a korábbi évihez képest 2,2 millió forinttal nőtt a kintlévőségek behajtása által. Fejlesztésre közel kétmillió forint jutott a településen.
– Tartalékoltunk arra az esetre, ha az iskolai társulás és a körjegyzőségváltás esetleges nem várt kiadásokat jelentene. A váltást a testület egyhangúlag fogadta el – magyarázta a polgármester, aki szerint ezekkel a lépésekkel előre felkészültek az új önkormányzati és köznevelési törvényre.

– Intézményeinket szeretnénk megtartani, ami fontos községpolitikai cél, de ezt az optimális gyermeklétszám határozza meg. A tagiskolában 21, az óvodában 18 gyermeket nevelnek a pedagógusok – tudatta Csaplár Zoltán.

– Tovább korszerűsítettük az iskolai számítógépparkot és tantermeinket interaktív táblákkal láttuk el. Diákjaink beiskolázási támogatásban részesülnek és bevezettük a született gyermekek utáni támogatást. A községi épületeken állagmegőrző javításokat, mázolási-festési munkálatokat végeztünk. Pályázati segítséggel felújítottuk a ravatalozót, korszerűsítettük az orvosi rendelő fűtését. Ugyan nem önkormányzati beruházás, de a templomtető első ütemű felújítása is megtörtént. Megkezdtük a kiépített árokrendszer felújítását több százezer forint értékű saját erőből. Az önkormányzati utakat kátyúzzuk, és a gazdák bevonásával a külterületi útjaink tatarozásával is folyamatosan haladunk – sorolta a fejlesztéseket a polgármester.

A 620 lelket számláló településre jellemző a közösségért való összefogás, tenni akarás. Tavaly közadakozásból mintegy 2,2 millió forint gyűlt össze, amiből 1,3 millió forintot a templomtetőre fordítottak. A további összeget intézményeik fejlesztésére és a falu lakhatóságára használják fel. Új tűzoltóautó vásárlására is gyűjtenek.

– Idei célkitűzéseink pályázatfüggőek. Tervezzük a községháza akadálymentesítését és tetőcseréjét, a szolgáltatóház rendbetételét, a faluház zöldfelületének parkosítását, a kerítéscserét. Felmerült egy játszótér telepítése, a temető rendbetétele, az utak szilárd burkolattal való lefedése, a ravatalozó elé fedett búcsúztató, kerítésfelújítás, urnafal-kialakítás, egy kistraktor vásárlása a községi munkák végzésére. A bejáró utasok kérésének megfelelően az 1-es főút mellett fedett buszváró elhelyezésén gondolkodunk Mosonszentmiklóssal közösen, mivel mindkét településről érintettek az utasok. Várhatóan megkezdődik a Mosoni-Duna rehabilitációja is – osztotta meg az idei terveket a Kisalfölddel a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Neeskens 2012. február 21. 16:25
    „Kiváltak a hédervári iskolatársulásból, mert a polgármester úr úgy gondolta. A falu lakói hogy gondolták? Azt nem kérdezték.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan embernek ad munkát az új üzem

Autóipari termékeket gyártó üzemet épít egy olasz tulajdonú társaság Rajkán. A mintegy 810 millió… Tovább olvasom