Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Az iskola után a konyha is bezár

Újrónafő - Július végéig még helyben működteti az önkormányzat konyháját, jövő tanévtől viszont már Mosonszolnokról szállítják az óvodásoknak az ételt. A korszerűsítés és a működés magas költségei miatt döntöttek az iskola bezárása után a konyha felszámolásáról is.

Az utóbbi időben 40–45 adag étel készül el az újrónafői konyhán. Az iskola bezárása után fogyatkozott meg ez a szám, akkor nemcsak a pedagógusokat küldték el, de az étkezde alkalmazottjainak száma is csökkent. Az önkormányzat nemrég döntött arról, hogy július 31-től már nem a helyi konyha látja el a gyermekétkeztetést, hanem Mosonszolnokról szállítják majd az ebédet.

– Az iskola bezárásakor ugyan már csökkentettük a konyha személyzetét, még így is költséges működtetése. Az előírásoknak megfelelő korszerűsítés ára is jelentős teher lett volna, amit a költségvetésünk már nem bírna el – hangsúlyozta Kertész Attila polgármester.

A falu tavaly 3,8 millió forinttal egészítette ki a konyha költségeit.

A harminc óvodás fele hátrányos helyzetű, ők ingyen étkezhetnek, a többiek a térítési díj felét fizetik. A lehetőségek között elsőként felmerült, hogy Jánossomorjáról hozzák a gyerekeknek az ételt, ott viszont a konyha már így is maximális kihasználtsággal működik. Így esett a választás Mosonszolnokra. Egyébként mindkét településre iskolabusz szállítja a diákokat, az óvodások (és a helyi megrendelők) ételeit is az iskolabusz fuvarozza majd. A két önkormányzat már megállapodott a részletekről.

Az iskolával egy fedél alatt lévő konyha épületének hasznosításáról már elkészült egy terv. Egy részében kultúrtermet alakítanának ki színpaddal, ide költözhetne a rendelő (mely ma még a hivatal mellett egy szűk teremben kap helyet). A konyha helyett külön bejárattal bérelhető irodahelyiségeket alakítanának ki. A beruházás költsége a számítások szerint 50–70 millió forint lenne, ezért a megfelelő pályázati lehetőségekre várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibáztak a járőrautóban ülő rendőrök

Mosonmagyaróvár - A kártérítési felelősség mellett eltiltották a vezetéstől és pénzbírságot is kell… Tovább olvasom