Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Az írott szabály mást mond, mint az íratlan

Darnózselin egy, az önkormányzati hivatalra kitett politikai fórumra hívó plakát gerjesztett vitát. Az épület a téesz tulajdonában van, s az elnök szerint íratlan szabályokat szegett meg a polgármester.
A történet a rendszerváltás körüli időkre nyúlik vissza: a darnózseli téesz épületébe költözött a helyi önkormányzat 1991-ben, ahol az irodában a napi munka folyik, a faház pedig rendezvények megtartására alkalmas. Bérleti díjat a szövetkezet tizennégy évig nem kért, a felújítás után az elmúlt két esztendőben fizet az önkormányzat közel négymillió forintot a használatért. A faházban tartott fórumot nemrégiben Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, ide várták Jókai Anna írónőt, s a madárinfluenzával kapcsolatos megbeszélések is itt zajlottak.

Plakát helyett jegyzői levél

A napokban egyre jobban elmérgesedő helyzetet egy plakát okozta. A szövetkezet elnöke, dr. Tóth László ugyanis egy – dr. Tóth Tiborné országgyűlési képviselőjelölt – választási fórumára hívó hirdetményt tett ki az irodaépületre, ennek helyszíneként a hátsó faház szerepelt. Fazekas Zoltán polgármester az 1997. évi választási törvényre hivatkozva – mely szerint önkormányzati épületen nem ragaszthatnak ki politikai plakátot – azt kérte az elnöktől, szedje le azt onnan, hisz ez a szabály. P erre nem volt hajlandó, mondván, jó néhány éve hallgatólagosan tudomásul vette mindenki, hogy ebben az épületben „mindenféle rendezvényt" szervezhetnek, szerinte ez egy íratlan szabály volt. Az elnök úgy válaszolt a településvezetőnek: az épület a

téeszé, s csak úgy hajlandó leszedni a plakátot, ha erre hivatalosan is felszólítják. Ezt a helyi jegyző meg is tette, idézve levelében a plakát tartalmát, s annak szövegét. Dr. Tóth László ezt a jegyzői dokumentumot kinagyítva feltette a plakát helyére, a fórum helye és ideje ezen is szerepelt. Lapunk információi szerint ezt a „hirdetményt" ezután a polgármester szedte le.

„ Mindennemű rendezvényt megtiltok"

A szövetkezet elnöke az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe. „Az elmúlt tizenhat évben minden rendezvényre a község lakosságának rendelkezésére bocsátottuk a tulajdonunkban lévő épületet (iroda és faház). Sajnálatomra 2006. március tizedikén az önmagát pártsemlegesnek nevező polgármester, Fazekas Zoltán egy választási meghívó szövetkezetünk irodájának ajtaján történő elhelyezése miatt a megyei választási bizottságnál bepanaszolt és elmarasztalásban részesültem, valamint hatóságilag köteleztek a meghívó levételére. Ezen eljárás nagyon megdöbbentett, s az, hogy valaki ilyen módszerekhez folyamodik. Azért, hogy még egyszer hasonló kellemetlen helyzetbe ne kerüljek, a Darnózseli, Fő út 81. házszámú telken levő épületekben – iroda, faház – mindennemű rendezvényt, összejövetelt megtiltok 2006. április 24-ig, kivétel az április 9-én és 23-án megtartandó országgyűlési választásokat. Ezzel az intézkedéssel el akarom kerülni, hogy újabb kellemetlen elmarasztalásban részesüljek" – áll a közleményben.

Máshol tartották az ünnepséget

Először a falu március tizenötödiki ünnepsége látta kárát a vitának. Egy darnózseli olvasónk panaszolta, hogy már bepakolták a kellékeket a faházba, amikor kiderült, ott nem tarthatják meg a rendezvényt. A hölgy nem érti, hogy egy politikától és kampánytól független falusi ünnepet miért kellett végül az utolsó pillanatban a sportcsarnokban tartani (igaz, a rendezvények a szónoka egy másik országgyűlési képviselőjelölt, Pap János volt). Sőt, a hétvégére tervezett, Jókai Annával történő író-olvasó találkozót helyszínét is a sportcsarnokba kellett áttenni. Fazekas Zoltán polgármester annyit mondott, nem szeretne tovább foglalkozni ezzel az üggyel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hétig tarthat a megfigyelés

Az eltelt három hétben a szigetközi településeken nyugalom volt, igaz, néhány bejelentést azért… Tovább olvasom