Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Az Ipolyon lehet törpeerőmű

A szlovák villamos művekben többségi tulajdonrészt szerzett olasz Enel cég – mely a bősi erőművet is üzemelteti – törpevízerőműveket akar építeni az Ipolyon.
Az olaszok néhány darab, egyenként tizenegy megawattos létesítményt terveznek felállítani. Mint ismert, korábban Dunakilitin s a határhoz közeli szlovákiai Doborgazon is – igaz, más-más okokból – kútba esett ez az elképzelés.

A koalíciónak nem tetszik

Eközben a szlovák kormánykoalíció pártjainak nem tetszik az Enel Szlovák Villamos Művek tervezett beruházási koncepciója. A privatizáló ugyanis állami segítséget, egyebek mellett 10 évre az adó elengedését is várja a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezéséért cserébe. Sőt, a villamos energia jelenlegi fogyasztói árával sem elégedett: ezért 2006-ban és 2007-ben mintegy 10 százalékos, 2012 környékén pedig további 40 százalék körüli áremelést javasol, ami a mostani kilowattonkénti 1,30 korona helyett 2 koronára emelné az elektromos energia árát.

Magánforrásból kell

A szlovák Klub 500 nevű szervezet ezért a privatizáció teljes leállítását sürgette. A szlovák pénzügyminisztérium azt hangsúlyozta, az Enelnek magánforrásokból kell befejeznie az atomerőművet (ennek ára körülbelül 60 milliárd korona). Közben a Nemzeti Vagyonalap is kérte, a kormány tüzetesen vizsgálja meg az olasz cég beruházási koncepcióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhetnek a silótornyok

Éles vitát váltott ki két terület szabályozási tervének módosítása a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A városatyák végül megszavazták a gabonasilók építését és a Lajta-spicc övezeti besorolásának módosítását. Az ülésen más, fontos témák, például az oktatás és az önkormányzat költségvetésének végrehajtása is a testület elé került. Tovább olvasom