Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Az ipartelepiek megelégelték a hajléktalanokat

Március végéig maradhattak volna a volt határőrlaktanya épületében kialakított krízisszállón azok a fedélnélküliek, akiknek nem jutott hely a hajléktalanszállón, vagy nem tudtak annak házirendjéhez alkalmazkodni.


Mintegy húsz rászorult húzódott meg a leghidegebb téli napokban az átmeneti szállásként kialakított volt határőrlaktanya gondnoksági épületében. Hivatalosan március 31-ig maradhattak volna. Ennek ellenére ma is négy-öt ember lakja az ingatlant. ˝Meddig kell még tűrnünk a volt határőrlaktanyában élő, kétes egzisztenciájú egyének hangoskodását, rendszeres szemetelését és megbotránkoztató magatartását?˝ – olvastuk több ipartelepi lakosnak a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

– Erkölcsi kötelezettségünknek tartottuk, hogy azoknak, akik nem tudnak a hajléktalanszálló házirendjéhez alkalmazkodni vagy véges kapacitása miatt nem kaphattak az intézményben helyet, fedelet biztosítsunk a fagy idején – magyarázta dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere.

Az egykori laktanya gondnoksági épületét szemelték ki erre a célra, kályhával, ágyakkal szerelték fel. A városvezető szerint napi meleg ételükről is gondoskodtak.

Ma még öt fedélnélküli húzódik meg az egykori laktanya gondnoksági épületében, jövő héten el kell hagyniuk ideiglenes lakhelyüket.
Ma még öt fedélnélküli húzódik meg az egykori laktanya gondnoksági épületében, jövő héten el kell hagyniuk ideiglenes lakhelyüket.

– Felháborító, hogy nem tudunk pontot tenni az ügy végére. Március végén felszólítottuk az illetéktelenül ott tartózkodókat, hogy hagyják el az épületet. A magán- és köztulajdon védelme közös érdekünk, az önkormányzatnak biztonsági őrök alkalmazására nincs anyagi lehetősége – szögezte le az alpolgármester. A hajléktalanok számának gyarapodása ösztönözte az önkormányzatot arra, hogy a hajléktalanszálló felújítására és bővítésére pályázzanak. Dr. Nagy István még kifejtette: a rendőrség hatékonyabb fellépésére számítanának az anomáliák megszüntetésében.

Babos László mosonmagyaróvári bűnügyi osztályvezető elmondta: amennyiben az önkormányzat a rendőrség közreműködését igényli, a birtokvédelem során a végrehajtási eljárásban tudnak segíteni. A szakember szerint kikényszeríthető az adott személyek ingatlanból való eltávolítása. A gondnoki épületben meghúzódók közül más ügyekben már állítottak elő személyeket.

– Március végéig különösebb gondot nem okoztak a laktanyában élők, nekik is be kellett egyfajta házirendet tartaniuk – tájékoztatott Szépe István, a hajléktalanszálló vezetője. Tud arról, hogy több bejelentés is érkezett a fedélnélküliek magatartásáról. A szociális munka eszköztárával igyekeztek a problémát orvosolni. Ez korlátozott cselekvést tesz lehetővé, ugyanakkor mindig biztosították őket, hogy a város bizalmával nem élnek vissza. Hozzáfűzte: a szociális intézmény munkatársainak és a rendőrségnek is az lenne célszerűbb, ha a szállóból kiszorultak egy helyen húzhatnák meg magukat, de ennek alappillére az alapvető emberi normák betartása. Ehhez a rendőrség fokozottabb segítségét kérik.

Ottjártunkkor az ideiglenes szálló lakói elmondták: öten élnek még a gondnoksági épületben. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere azt mondta: a fedélnélküliek kaptak egy esélyt, hogy maradhassanak, de a szabályokat nem tartották be. Jövő héten el kell hagyniuk az ingatlant, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. gondoskodik az épület lezárásáról és biztonságáról.

Olvasóink írták

 • 10. invektus 2010. július 05. 22:49
  „:)”
 • 9. balintos66 2010. július 05. 07:04
  „Hát ennél több segítséget kapnak ma már az állatok!!!!!!”
 • 8. KoPi 2010. július 04. 07:31
  „Igen a hajléktalan is ember. És akkor viselkedjen ember módjára! Akkor a társadalomtól is megkapja a segítséget. De csak akkor, ha együttműködik.”
 • 7. Hókuszpóka 2010. július 04. 07:24
  „Egy kis iróniát szántam tegnapi hszólásomba, nem sikerült. Mi sajna a cigóktól szenvedünk.”
 • 6. accelerator 2010. július 03. 17:24
  „Hajléktalan cigó nincs, csak önkényes telekfoglaló...”
 • 5. itak 2010. július 03. 16:23
  „invektus: természetesen a hajléktalan is ember, segíteni kell neki, ez egyértelmű számomra is. De a szabályokat neki is be kell tartani.”
 • 4. invektus 2010. július 03. 15:48
  „A HAJLÉKTALAN IS EMBER
  VAN UGY HOGY SAJÁTHINÁJÁN
  VAN UGY
  GOGY A BANK HIBÁJÁN”
 • 3. Mankapunka 2010. július 03. 15:41
  „Hókusz

  Mindenkire vonatkoznak a szabályok,nem örülnétek,ha egy nagy zúzós bulit csapnánk a lakótelepiekkel ott,és szé törnénk mindent,mint a hajléktalanok.”
 • 2. Hókuszpóka 2010. július 03. 13:20
  „Mi lehet a jobb? Elviselni a hajléktalanokat, vagy elviselni a cigókat?”
 • 1. itak 2010. július 03. 09:28
  „Igaz. A szabályokat mindenkinek be kell tartania!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehervonat gázolt Hegyeshalomnál

Hegyeshalom állomáson egy tehervonat gázolt el egy ismeretlen személyt. Tovább olvasom