Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Az intézményrendszert át kell szervezni

Több mint 700 millió forint működési hiány mutatkozik Mosonmagyaróvár idei költségvetésében.
Közel egy hónapja vette át Mosonmagyaróvár irányítását az új városvezetés. Az elmúlt hetek a város valós pénzügyi helyzetének, gazdasági erejének felmérésével teltek. Mára kiderült: több mint 700 millió forintos működési hiánnyal küzd a város, aminek kezeléséhez Szabó Miklós polgármester szerint elkerülhetetlen az intézményrendszer teljes átszervezése.

„ Költségvetési elemzést készítettünk, hogy felmérjük a város valós pénzügyi helyzetét. A vizsgálat eredménye egyértelműen tükrözi azt, amit a város idei költségvetésének elfogadásakor még ellenzékből mondtunk".
– Mosonmagyaróvár büdzséjében ugyanis több mint 700 millió forintos hiány mutatkozik. Sajnos beigazolódott, hogy a 270 millió forintos működési hitelen felül 470 milliós működési hiánnyal küzd az önkormányzat.

– A jelentős mértékű hiány kezelésére leállíttattunk minden olyan beszerzést, ami nem feltétlenül szükséges és elmaradása nem akadályozza a munka menetét. Emellett megindítottunk egy műhelymunkát a takarékosság szándékával. Tételesen átnézzük az egyes önkormányzati intézmények költségvetését. A város anyagi helyzetének rendbetételéhez elkerülhetetlen az egész intézményrendszer újragondolása és célszerű átalakítása. Csökkentenünk kell a működési kiadásokat, ellenkező esetben nem jut pénz a szükséges fejlesztésekre. Elsősorban azokat a fejlesztési elképzeléseket kívánjuk megvalósítani, amik pénzt hozhatnak az önkormányzatnak, elősegítik az ipar letelepedését.

– A képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott arról, hogy engedélyezi az önkormányzat számára munkabérhitel felvételét. Ezzel az átmeneti likviditási problémákat tudjuk kezelni, hogy az intézmények dolgozói időben megkaphassák fizetésüket. Ez mintegy 130–150 millió forintos összeget jelent. Az előző képviselő-testület legutolsó ülésén már döntött munkabérhitel felvételéről. Az akkori határozat azonban egy alkalomról szólt. A mostani döntés értelmében az önkormányzat egészen addig igénybe veheti ezt a lehetőséget, amíg szükség van rá – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél tonna vasat loptak Károlyházáról

Több mint másfél tonnányi vasat lopott el három férfi Károlyházán a vasútállomás melletti bekerített… Tovább olvasom