Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Az intézmények működtetése elvitte a forrásokat

A települési önkormányzatok többsége nehéz helyzetbe került az elmúlt esztendőben, miután a kötelező feladatok ellátásához szükséges forrásokat csak részben biztosította a kormány.
A falvak a forráshiány miatt a fejlesztésre szánt összeget az intézményeik működtetésére fordították. Mérlegkészítésünk során azt tudakoltuk a Mosonmagyaróvár környéki falvakban, egyenesben tudták-e tartani költségvetésüket, vagy a hiány uralta a büdzsét.

Csak az önhiki fele

Dunasziget nehéz esztendőt zárt. Amint azt Tóth István polgármester elmondta, önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került településként az igényelt összegnek csupán a felét, 35 millió forintot kaptak. Emiatt év közben módosítani kellett a költségvetést, így az úthálózat fejlesztésére kevesebb pénz jutott. A település első embere hasonlóan feszített évre számít 2004-ben is, ám mint mondta, keresik a lehetőségeket, amivel az intézmények megfelelő működtetése mellett a fejlesztést is biztosítani tudják. A helyi adók közül csupán a törvényben kötelezően előírt gépjárműsúlyadót emelik.

Pályázati sikerekkel

Rendkívül feszes gazdasági program mentén működött Lébény önkormányzata is az elmúlt esztendőben. A költségvetés összeállításakor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a működés mellett a folyamatos fejlesztés is biztosított legyen – hangsúlyozta Csaplár Zoltán polgármester. A nagyközség a különböző pályázatokon elnyert forrásokkal el tudta kerülni a hiányt. Jelentős bevételkiesést okozott, hogy az Állami Autópályakezelő Rt. iparűzési adóelőlegét a településnek vissza kellett fizetnie, miután a budapesti székhelyű társaság az elmúlt évben már a fővárosban adózott. A fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően a község a kitűzött céljait elérte és sikerült fejleszteniük is.

Hiány nélkül zártak

Hédervárnak a mintegy 12 milliós működési hiányát 75 százalékban sikerült fedeznie a pályázaton elnyert központi forrásból – tudtuk meg Juhász József polgármestertől. Az önkormányzat a nehézségek ellenére stabilan tartotta magát a költségvetésben megfogalmazottakhoz, így hiány nélkül zárták az elmúlt esztendőt. A település a 2000-ben fűtéskorszerűsítésre felvett hitelét is visszatörlesztette 2003-ban és a törvényi kötelezettségnek eleget téve decemberben kifizették a héttagú testületnek megszavazott tiszteletdíjat is.

Hitel nélkül megúszták

Máriakálnok ugyan hitel felvétele nélkül megúszta az elmúlt esztendőt, ám Széles Sándor polgármester szerint az önkormányzatiság fennállása óta legnehezebb évét élte a település. A tavalyi büdzsében 24 milliós hiánnyal számoltak a kálnokiak, s a fejlesztési forrásaikat is a biztonságos működés fenntartására kellett fordítaniuk. A bérhiki- és önhiki-pályázatokról Máriakálnok lemaradt és a kötelezően betervezett iparűzési adó sem folyt be. A működési nehézségekkel küszködő települések számára kiírt pályázaton két részletben összességében 6 millió forintos állami támogatást kapott a község.

17 milliós támogatással

A fennállásának 70 éves jubileumát tartó Darnózseli költségvetési hiányát részben fedezte a központi forrásból elnyert közel 17 millió forinttal – mondta el Fazekas Zoltán polgármester. A településnek ezzel az állami támogatással sikerült elkerülnie a hiányt. Különféle pályázatokkal, illetve részletfizetési konstrukciókkal számos fejlesztés volt a faluban 2003-ban. Elkészült többek közt az önkormányzati intézmények teljes világításkorszerűsítése, a közvilágítás cseréje, valamint egy új buszmegállót is építettek. A polgármester szerint a költségvetési hiány elkerülésében az is szerepet játszott, hogy a képviselő-testület tagjai lemondtak tiszteletdíjukról.

Csak a törvény szerint

Bezenye önkormányzata a 6,7 milliós állami támogatás mellett 9 millió forint folyószámlahitel felvételére kényszerült az elmúlt évben – mondta el lapunknak Schmatovich Mátyás polgármester. Nagyobb fejlesztési beruházást nem valósíthatott meg a település 2003-ban, csupán a törvényi kötelezettségnek eleget téve Paprétet kötötték rá a Pannon-Víz hálózatára, illetve néhány kisebb fejlesztést végeztek.

A polgármester szerint az önkormányzat előnyös helyzetben van abból a szempontból, hogy a helyi iskolában nemzetiségi oktatás folyik, így külön állami támogatásban részesül. A polgármester szerint az idei év is hasonlóan szoros lesz, ám a közeljövőben megépülő Euro-Vegas megoldást jelent majd a problémákra.

13 milliós számlahitel

Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere szerint a kormány intézkedései ránehezedtek a települési önkormányzatokra és ez rányomta a bélyegét az egész évre. Ezek mintegy 20 milliós többletkiadást jelentettek a településnek, amit a fejlesztésekre szánt forrásokból vontak el. A polgármester úgy véli, tizenhárom évig folyt az önkormányzatok vagyonfelélése, most pedig már hitelfelvételre kényszerülnek a fennmaradáshoz. Hegyeshalom is 13 millió forint folyószámlahitelt vett fel az elmúlt évben, amit építési telkek kialakítására fordított.

Az önkormányzat okszerű, odafigyelő gazdálkodásával sikerült elérni, hogy a működés biztosítása mellett némi fejlesztésre is jusson forrás. Vincze Zoltán szerint az uniós csatlakozásnak átmenetileg vesztese lesz a falu, hiszen a határátkelő környékén számos munkahely szűnik majd meg. Ez jelentős adóbevétel-csökkenést jelent majd a településnek az egyébként is nehezedő feltételek mellett. Az önkormányzatiság eddigi legnehezebb éve volt a 2003-as, ám ez csak a főpróbája volt a 2004-es esztendőnek – hangsúlyozta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esős városi szilveszter többezres tömeggel

Az esős időjárás ellenére több ezren gyűltek össze szilveszter éjszaka a mosonmagyaróvári Deák… Tovább olvasom