Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Az illegális migráció ellen

Közös nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség és a határőrség Hegyeshalomban.
Szabadfi Árpád és Cseri József
Közös nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség és a határőrség Hegyeshalomban, hogy együtt hatékonyabban lépjenek fel az illegális migráció és az arra épülő bűncselekmények felszámolásáért. Az egység a tervek szerint szeptemberig működik majd.

Az illegális migráció visszaszorítására és az erre épülő bűncselekmények megelőzésére alakított közös nyomozócsoportot a rendőrség és a határőrség Hegyeshalomban.

Az alakulás előzménye, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter az elmúlt hónapban a megyei rendőr-főkapitányságon a schengeni csatlakozás tükrében a megye rendvédelmi szervei és a Burgenland Tartományi rendőrség vezetőivel a magyar–osztrák együttműködésről tárgyalt. Itt döntöttek arról, hogy a hegyeshalmi rendőrőrs tevékenységét kibővítik és rendőr-határőr közös bevetési egységet alakítanak.

Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány tegnap Hegyeshalomban elmondta: az új egység feladata elsősorban a Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár térségében kialakult illegális migráció kezelése, az ehhez kapcsolódó bűncselekmények felderítése, megelőzése, a nemzetközi és magyar bűnözői körök feltérképezése, megtelepedésének megakadályozása, valamint a térség közbiztonságának erősítése, különösen az idegenforgalmi idényben. A tizenkét rendőrből és négy határőrből álló egység bűnügyi és idegenrendészeti csoportból áll, s a tervek szerint szeptember végéig működik, ám szükség esetén a későbbiekben is hajtanak végre akciókat. Sőt, adott esetben a Rendvédelmi Biztonsági Szolgálattól kiegészítő létszámot is kapnak.

A dandártábornok hangsúlyozta: a közös egység létrehozása nem a rendőrség és a határőrség fúzióját jelenti, hanem a felkészülést szolgálja a schengeni csatlakozásra.

A nyomozócsoport működéséhez szükséges eszközöket teljes egészében saját forrásból teremtette elő a megyei főkapitányság és a határőr-igazgatóság. A hatékony munkához minden technikai eszközt biztosítottak, így például a főkapitány szerint a nyomozócsoport jó hasznát veszi majd a közelmúltban átadott rendőrségi Audi TT Coupé sportkocsinak is.

Cseri József ezredes, a Győri Határőr Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta: az illegális migráció mindig is Hegyeshalomnál összpontosult. Az idén főként ukrán állampolgárok kísérelnek meg hamis okmányokkal Nyugat-Európába jutni. Egy-egy hétvégén átlagosan huszonöt határsértőt tartóztatnak fel, de előfordult, amikor egyszerre nyolcvanöt ukránt fogtak el. Az illegális migráció ma már nem tömeges, ám a helyzetet mindenképpen kezelni kell. A nyomozócsoport létrehozása a megelőzést szolgálta, s ennek az ezredes szerint csakis siker lehet az eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóautóval érkezett az ifjú pár

Szirénázó, villogó tűzoltóautó fékezett le szombaton délután a mosonmagyaróvári városháza előtt. A járműből azonban ezúttal nem a védőruhába öltözött egység ugrált le villámgyorsan. Sőt, a megszokottól eltérően a tűzoltóautó elejét egy hatalmas virágcsokor díszítette. A megkülönböztető jelzés egy fiatal párnak szólt, akik szombaton fogadtak egymásnak örök hűséget. Tovább olvasom