Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Az igények tizedét sem fedezi a keret

Mosonmagyaróvár - Az intézményi igények tizedére sem elég az az összeg, amit az önkormányzat felújításokra szán az idén. A betervezett 75 millióból néhány szervezetnek jut nagyobb felújításra, előre nem látható munkákra azonban nincs tartalék.
Legutóbbi ülésén tárgyalta és fogadta el Mosonmagyaróvár önkormányzata a város idei intézményfelújítási tervét.
A testület idei költségvetésében 75 milliós keretösszeget biztosított ezekre a munkákra, ezzel szemben az igény összesen több mint 860 millió.
A tervezet készítése előtt az önkormányzat felmérést végzett a szükséges feladatokról és az intézmények felújítási igényeit is bekérték. A betervezettnél több feladat elvégzését tartják ugyan szükségesnek, de a rendelkezésre álló pénzügyi keret szabta meg a határt.

A legjelentősebb feladat ebben a HEFOP-pályázatot nyert Rév utcai bölcsőde építésének befejezése. A pályázatban nem támogatott, de műszakilag szükséges feladatok árát a felújítási tervbe építették be. További jelentős feladat a Kék Cinke Óvoda udvarra néző két homlokzatának felújítása a nyílászárók cseréjével együtt. Az épület két utcai homlokzata tavaly megszépült, a félig elkészült felújítás befejezéséhez szükséges az ez évi ráfordítás. A Bolyai-iskola Szent István király úti épületének külső homlokzatfelújítását tavaly megkezdték, de a pénzügyi szempontok miatt a munkát csak a jövő évben tudják folytatni. A városházán tovább korszerűsítik az elektromos és informatikai hálózatot, valamint a viharkárok és beázások miatt az épület bádogosszerkezeteinek cseréjét is el kell végezni. Az épület teljes akadálymentesítése – pályázati támogatással – is megvalósul. Az előre nem látható, sürgős beavatkozást igénylő feladatok elvégzésére azonban nem képeztek tartalékot, rendkívüli esetben a betervezett feladatok terhére kell a hibaelhárítást elvégezni.

A legutóbbi ülésen Nagy István alpolgármester elmondta: a szűkös keret ellenére szeretnének látványos felújításokat végezni, a munkáknál a pályázati forrásokra is számítanak. Szentkuti Károly (SZDSZ) soványnak nevezte a felújításokra szánt összeget és ezért nem támogatta az előterjesztést. A képviselő elmondta: amikor korábban az MSZP–SZDSZ városvezetés 100 millió keretet biztosított erre a célra, az akkori ellenzék élesen támadta őket emiatt. Szentkuti felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy az önkormányzatnak jobban oda kellene figyelnie a pályázatírásokra, esetleg profi szakemberekre bízni ezt, utalva arra, hogy a gimnázium pályázatát formai okok miatt utasították el. Szabó Miklós polgármester szerint a korábban intézményfelújításra beállított 100 millióból rendszerint csupán 60–70 milliót teljesítettek. Tóásó Gyula (MSZP) cáfolta a polgármesternek ezt a kijelentését. Vucsics Péter (MSZP) szerint csak foltozgatásra elég ez az összeg, kifogásolta továbbá, hogy nem különítettek el tartalékot az előre nem látható feladatokra. A képviselő-testület többsége végül megszavazta az intézményfelújítási tervet.

Olvasóink írták

  • 2. szadesz 2008. április 09. 11:51
    „A maszop-szadesz páros tönkre tette a város költségvetését, hitelt hitelre vett fel, és most ők szövegelnek, hogy miért nem költ többet az önkorményzat??? Elvtársak! álljon már meg a felszabadúló menet!!! volt 12 évetek, hogy fejlesszétek a várost! Ehelyett mi történt? Stipi bácsi mindenkinek vigyorgott, mindenkivel megivott egy fröccsöt, aztán ennyi!
    Ahelyett, hogy gondolkodnának az Elvtársak és a Rabmadarak, hogy mit rontottak el, és szépen csendben dolgoznának, osztják az észt, mintha a bölcsek köve a zsebükben lenne! (ha még nem vették volna észre, nincs náluk [sem])!
    ÉBREDJ FEL MOSONMAGYARÓVÁR!!!”
  • 1. egykishangya 2008. április 09. 08:03
    „Ez az, srácok! Egyre közelebb az országcsőd. Minden drágul, a költségvetés meg egyre kevesebb. Hol vagyunk mi, Európában? Ott biztos nem, de lassan már akármelyik Ázsiai ország megelőz minket. Aztán lehet, hogy majd Afrikához csatolnak. Szégyen, ami ebben az országban megy a rendszerváltás óta. Politikusok helyett nem ártana inkább gazdasági szakembereket alkalmazni az ország vezetésére. Többet nem is érdemel a téma, mert az ember csak idegesíti magát a helyzetünkön.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetkupakok, Levente gyógyulásáért

Mosonszentmiklós - Négy tonna újrahasznosítható anyagot gyűjtöttek ovisok, iskolások. Tovább olvasom