Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az igazgató szerint sok a dicséret is

Szentkuti Károly, Mosonmagyaróvár humán területekért felelős alpolgármestere lapunk június 19-i számában adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a városlakók nem fogadják el kórházukat. Az alpolgármester szerint ezen probléma megoldása a kórház vezetőségének feladata.
Dr. Vörös László kórházigazgató
Az egészségügyi intézmény menedzsmentje és a polgármester azonban másként látja a helyzetet. – Az általánosító, sommás ítéletek többnyire csak részigazságokat tartalmaznak, mint ahogy Szentkuti alpolgármester az egészségügyi alapellátásra és a kórházra vonatkozó észrevételei is – mondta el lapunknak dr. Vörös László igazgató. Mindig voltak és lesznek is betegek, akik elégedetlenek az egészségügyi ellátással és a szabad orvosválasztás lehetőségével élve más orvost vagy intézményt keresnek fel. Mindebből azonban nem következik az alpolgármester azon állítása, miszerint „a városlakók nem fogadják el kórházukat, nem szívesen mennek oda az emberek".

Tapasztalataink és a betegforgalmi adatok ugyanis ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. A betegelégedettségi felméréseink, intézményünk más kórházakhoz viszonyított kihasználtsági mutatói és az irányított betegellátási modell adatai is azt igazolják, hogy a város és környéke lakói nem csupán elfogadják, de igénylik is a Karolina kórház szolgáltatásait. A kórházi ellátás feltételeinek javítására létrehozott „Mosonmagyaróvár és Vonzáskörzete Lakosságának Egészségügyi Ellátásáért" alapítvány támogatottsága és a felajánlott adó egy százalék is ezt bizonyítja.

Más egészségügyi intézményekben is megforduló betegek számos esetben példaértékűnek minősítették a Karolina kórház ellátási körülményeit, dolgozóink segítőkészségét, felkészültségét és az ápolást segítő eszközellátottságát. Ezt támasztották alá az intézményünkben lebonyolított szakképzés vizsgázói és vizsgáztatói is. A betegek bizalmára épülő stabil gazdálkodásunk is jelentős szerepet játszott abban, hogy ezt a minősítést kiérdemelhettük.

Fejlesztések, bővítések

– A betegellátás javítása érdekében a jelenlegi kórházi vezetés a tulajdonos önkormányzat támogatásával hozta létre az elmúlt években az intenzív, baleseti sebészeti, kézsebészeti, kardiológiai, mozgásszervi rehabilitációs és az ápolási fekvőbeteg-osztályokat. Megszervezte továbbá a diabétesz-, hematológiai, hepatológiai, gasztroenterológiai, allergológiai, gyermekpulmonológiai, gyermekpszichiátriai, baleseti sebészeti, onkológiai, aneszteziológiai, rehabilitációs és menopauza-osteoporosis járóbeteg-szakrendeléseket, valamint bővítette a szemészeti, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati, neurológiai és pszichiátriai járóbeteg-ellátást.

– Jogos kritika az egyes épületeink, illetve osztályaink úgynevezett hotelszolgáltatását és infrastruktúráját érheti. Ezen a területen is történnek azonban előrelépések, például a fürdők folyamatos átalakításával. A jelenleg folyó rekonstrukció során az érintett épületekben ezek a viszonyok már a kor színvonalának megfelelőek lesznek.

Szükség van támogatásra

– Tudjuk jól, hogy számos javításra váró feladat van még a kórházi betegellátás területén, többek között például a kórház-kommunikációban. A megoldandó feladatok természetesen az intézmény menedzsmentjének a kötelességei. Vannak azonban olyanok is, amik a vezetőség lehetőségein túlmutatnak. Az egyik legfontosabb ilyen feladat a rekonstrukció második üteméhez szükséges források előteremtése. A kórháznak szüksége van további minőségi szakemberekre is, ám ehhez minőségi szolgálati lakásokat kell az önkormányzatnak biztosítania részükre – hangsúlyozta dr. Vörös László.

Stipkovits Pál polgármester szerint Szentkuti Károly kórházzal kapcsolatos nyilatkozatában arra célzott, hogy vannak, akik fenntartásokkal viseltetnek az intézmény iránt. Az alpolgármester azonban vélhetően nem ismeri azokat a folyamatosan növekedő teljesítménymutatókat, amik a Karolina kórházat jelenleg jellemzik.

Van még tennivaló

Szentkuti Károly a Kisalföldnek elmondta: minden intézménynek az elismertségét az határozza meg, hogy milyen a megítélése. Vannak még tennivalók a Karolina kórházban annak érdekében, hogy ez kielégítő legyen. A legfontosabb feladat a megfelelő betegirányítási rendszer megteremtése, a betegek komfortérzetének növelése a hi-

giéniás állapotok javításával és a kórházi kommunikáció javítása – vélekedett az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre bezárják a Bartók-iskolát

Az önkormányzati képviselők többségének döntése nyomán a Bolyai-iskola megmenekült a… Tovább olvasom