Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az idei is a fejlesztések éve lesz Halászin

Halászin elkészült a Mosoni-Duna-híd, megépült az új iskola és a korábbi képviselő-testület a választásokat követően tudta folytatni a megkezdett munkát. Mindezek mellett hitelfelvétel nélkül zárták a 2010-es esztendőt.

Összességében több százmilliós fejlesztések valósultak meg a szigetközi településen az elmúlt évben – mondja Majthényi Tamás polgármester. Az egyik legnagyobb és nem csak a falu életében fontos esemény volt az új híd májusi átadása. A 488 milliós beruházás teljes egészében állami forrásból valósult meg. Tavaly szeptemberre készült el a helyi Szent Márton Általános Iskola új épületszárnya. Ehhez az önkormányzat 200 millió forint uniós támogatást kapott. A támogatás a teljes költségnek majdnem 87 százalékát fedezte, a fennmaradó 72 milliót az önkormányzat maga finanszírozta. A polgármester nagy eredménynek tartja, hogy mindezt hitelfelvétel nélkül tudta a falu megvalósítani. A tavalyi költségvetés tervezésekor még számoltak adóssággal, ám a helyi adóbevételek kedvezően alakultak, így végül nem volt szükség erre.

A polgármester a megoldandó feladatok közt említette a rossz állapotú utak felújítását.
A polgármester a megoldandó feladatok közt említette a rossz állapotú utak felújítását.

Az egyik legnagyobb és nem csak a falu életében fontos esemény volt az új híd májusi átadása. A 488 milliós beruházás teljes egészében állami forrásból valósult meg.
Az elmúlt évben kezdődött az előkészítése, és idén valósul meg az új egészségház kialakítása Halászin. Ehhez ötvenmillió forintot nyert az önkormányzat. A védőnői szolgálat és a fogorvosi rendelő, az orvosi rendelő, valamint a patika jelenleg Halászin külön épületben működik, elsősorban ez indokolja a beruházás fontosságát. A felépülő új 350 négyzetméteres egészségház a szolgálatnak és rendelőknek ad majd helyet. Az ötvenmilliós támogatás mellett negyvenmilliós önerővel járul hozzá a falu a beruházáshoz. A tervek már elkészültek, jelenleg közbeszerzési eljárással folyik a kivitelező kiválasztása. A tervek szerint február közepén kötik meg a szerződést a nyertessel, majd ezt követően indul az építkezés és várhatóan novemberre készül el a ház. A polgármester kiemelte: bár az idei költségvetés összeállítása még folyik, szeretnék ezt a beruházást is hitel nélkül megvalósítani. A jelen állás szerint erre minden esély megvan.

Majthényi Tamás hozzátette: az idei évben pályázatból két új játszóteret is kialakítanának a faluban. Ezek elbírálása jelenleg zajlik. Az iskola informatikai fejlesztésére kaptak 14,5 millió forintot, amiből még az első félévben interaktív táblákat és számítógépeket vásárolnak. A további tervekről szólva Majthényi Tamás kiemelte a megüresedett régi iskolaépület hasznosítását, ahol közösségi teret szeretnének kialakítani a helyi kulturális egyesületeknek, csoportoknak. A nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás keretében hulladékudvart létesítenek Halászin és várhatóan idén vagy a jövő évben a Mosoni-Duna rehabilitációs munkálatai is elérik a falut. Majthényi Tamás a megoldandó feladatok közt említette a rossz állapotú utak felújítását, amihez keresik a szükséges forrásokat.

Olvasóink írták

 • 3. angyalka77 2011. január 16. 10:58
  „Myrosz! Ugye ezt nem mondod komolyan???????? Dr. Tóth Tiborné nélkül is meglett volna a híd. Akkor lobbizott volna pedagógus létére amikor összevonták a környező faluk iskoláit.”
 • 2. myrosz 2011. január 12. 00:58
  „Tisztelet Majtényi Tamás polgármester és a képviselő-testület, valamint a hivatali apparátus áldozatos munkájáért.Az ügyesen benyújtott, eredményes pályázatok nélkül nem lett volna ilyen látványos a falu szépülése, fejlődése.
  A híd újjáépítésére léteztek halvány tervek 2013. évi kezdettel. A híd tavaly májusra elkészült.
  Itt illett volna megemlíteni egy személyt,- Tóth Tiborné dr-t az elmúlt időszakban a térség országgyűlési képviselőjét-, akinek kitartó és céltudatos lobbizása nélkül a híd építése még el sem kezdődött volna.”
 • 1. RUDI 2011. január 10. 15:10
  „Én jó magam is örülök neki, hogy elkészült az új Halászi híd is, és szépül a falú.De természetes dolog ez köszönhető a polgármesternek , a lakoknak,hogy egy kicsit szebbé teszik a környezeteiket ahol élnek, beleértem a támogatásokat is.Én magam is nap mint nap járok a faluba,hisz a szüleim is ott laknak,és igen is szépül csak így tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfa: közösség nagycsaládosoknak

Az Életfa Nagycsaládos Egyesület immár 21 éves, jelenleg 101 tagcsaládot számlál. Tavaly is sikeres programokat, pályázatokat tudhattak maguk mögött. Tovább olvasom