Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az fizetheti az iskolák rezsiszámláit, aki eddig

Törvényi változás miatt március 31. helyett június 15-ig dönthetnek az önkormányzatok a helyi iskolák működtetéséről. Úgy tűnik, nem sok változás lehet abban, hogy ki fizesse be a számlákat jövő tanévtől.
Egy korábbi szabályozás szerint március 31-ig jelezhették volna a háromezres lélekszámot meghaladó települések önkormányzatai, hogy a következő tanévtől, azaz szeptember 1-jétől iskolájuk működtetési kötelezettségének nem tudnak eleget tenni. Továbbá a háromezer lakos alatti települések arról nyilatkozhattak, hogy a működtetést az államtól átvállalnák. A határidő lejárta előtt néhány nappal azonban módosult a köznevelési törvény. A módosított határidő június 15.

A köznevelésről szóló jogszabály március 25-től hatályos módosítása még egy fontos bekezdéssel egészült ki. Eszerint ha a háromezer lakos fölötti település nem nyilatkozik, akkor köteles lesz a helyi iskolát működtetni. Amennyiben a háromezer alatti település önkormányzata mulasztja el közölni szándékát, akkor a működtetésről az állami intézményfenntartó központ (Klik) gondoskodik.

Lipót háromezer lélekszám alatti településként továbbra is működtetni kívánja a helyi iskolát, melyet hamarosan újból bővítenek.
Lipót háromezer lélekszám alatti településként továbbra is működtetni kívánja a helyi iskolát, melyet hamarosan újból bővítenek.

Mint megtudtuk, Halászin és Hegyeshalomban továbbra is a helyi önkormányzat fizetheti jövő tanévtől az iskola rezsiköltségeit. „Eddig is vállaltuk, ezen túl is vállalni fogjuk iskolánk működtetését. Ez további költséggel nem jár, mint az eddigiek" – hangsúlyozta Majthényi Tamás halászi polgármester, aki mint mondta, mivel náluk semmi nem változik, ezért nem is nyilatkoznak. Hasonlóképpen vélekedik Szőke László hegyeshalmi polgármester is (azaz ők sem nyilatkoznak külön). A faluvezető azonban azzal nem ért egyet, hogy a tanoda működtetését elsősorban a lakosságszámhoz kötik és kevésbé az adott település adóerő-képességéhez.

A háromezer alattiaknak bár nem szükséges vállalniuk az üzemeltetést, azt mégis megtehetik. Egyik ilyen település Lipót. „Korábban is arról nyilatkoztunk, hogy magunk működtetnénk a helyi iskolát és ezt a továbbiakban is hasonlóképpen gondoljuk. Ezért is fogjuk újból kérni" – tudtuk meg Tóth Péter lipóti polgármestertől, aki szerint ez a feladat évi fél-egy millió forintjába kerül a településnek. A termálfaluban ugyanakkor a nyáron iskolabővítésre is készülnek, hogy a későbbiekben nyolc osztályt tudjanak majd fogadni.

Mecséren ebben a hónapban dönt a testület iskolaügyben, melyről korábban már többször is tárgyaltak. Csaplár Zoltán polgármester ugyanakkor elmondta, ők eddig elégedettek voltak azzal, ahogy a Klik működtette az intézményt. Így várhatóan továbbra sem a helyi önkormányzat fizeti majd a villanyszámlát. A faluvezető hozzátette: ha az üzemeltetésben valami hiba adódott, azonnal felajánlották a segítségüket. Így tesznek a továbbiakban is. Több kistelepülés polgármestere is jelezte, hogy Mecsérhez hasonlóan nem vennék vissza az iskoláik működtetését továbbra sem, viszont erejükhöz mérten támogatják az intézményt, az ott tanuló diákokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalog indultak Ausztriába

Tizenöt határsértőtfogtak el a rendőrök kedden Jánossomorján az Ausztria felé vezető úton. Köztük… Tovább olvasom