Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az év első felében megépül az állatmenhely

Mosonmagyaróvár - Várhatóan néhány hónapon belül elkészül az az állatmenhely, aminek létrehozásán már évek óta munkálkodik a helyi állatvédő alapítvány. A szervezet az elmúlt években számos kutyát és macskát mentett meg, illetve talált számukra gazdát.
Várhatóan az év első felében elkészül a már régóta tervezett állatmenhely Mosonmagyaróváron. A helyi Menedék Állatvédő Alapítvány az elmúlt időszakban rengeteget dolgozott azon, hogy végre elkészülhessen ez a létesítmény, ahová a kidobott vagy kóbor kutyákat, macskákat tudják elhelyezni, amíg gazdát találnak számukra.

A menhelyet a jelenlegi gyepmesteri telep szomszédságában építik fel, az ehhez szükséges területet az önkormányzat biztosítja.

Menedék Állatvédő Alapítvány: A téli fesztivál idején is sokan segítették adományokkal az állatvédők munkáját.

– Nagy előrelépés történt az állatmenhely építése ügyében az elmúlt időszakban – mondja Szaszák Krisztián, az alapítvány elnöke. – Az önkormányzatnak és Láng Istvánnak, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. korábbi vezetőjének segítségével sikerült helyet találni a létesítménynek, valamint a jelenlegi ügyvezető, Kosár Tibor is támogatólag állt ehhez a kérdéshez. Jelenleg tartanak az egyeztetések az ügyben a különböző hatóságokkal. Kutyabarát építész-tervező barátunk, Németh Szabolcs munkája eredményeként elkészült a menhely terve.

A területen befejeződött a tereprendezés, és várhatóan még ebben a negyedévben felépülnek a kennelek is. Várjuk minden olyan állatbarát jelentkezését, aki pénzzel, kétkezi munkával vagy ötletekkel, javaslatokkal segíteni tudja a menhely felépítését.

A beruházás tervezett mintegy 2 millió forintos költségét részben sikerült már előteremteni, köszönhetően az egyszázalékos felajánlásoknak – több mint 350 ezer forint – és az adományoknak. A karácsonyi vásár idején például egy hétvége alatt több mint 100 ezer forintot sikerült összegyűjteni erre a célra. Emellett több cég is jelezte már, hogy alapanyagokkal segíti a menhely felépítését.

– Az alapítvány az elmúlt néhány évben számos kidobott, elkóborolt állatnak segített gazdát találni. Munkánkat nagyban segítené, ha a tulajdonosok bilétát tennének kutyájuk nyakába, így ha elkóborol, sokkal egyszerűbb azonosítani. Az eddigi működésünk során sajnos sok olyan példával találkoztunk, ami azt bizonyítja, hogy az emberek még mindig nem tudják, mit jelent a felelős kutyatartás.

Az egyik esetben egy kutyust dobtak a Lajtába úgy, hogy a szerencsétlennek bekötözték a száját.

Szerencsére vannak jócskán lelkiismeretes, segítőkész emberek is, így rövid időn belül egy lelkes állatbarát támogatónk bejelentése alapján felvettük a kapcsolatot a mosonmagyaróvári gyepmesteri telep illetékesével és a tűzoltósággal, akik azonnal kiszálltak a helyszínre és kimentették a szerencsétlen állatot a vízből.

Elérhetőségek
Az alapítványról további információ kérhető a 70/365-8096-os telefonszámon, illetve az m.alapitvany@freemail.hu e-mail címen, vagy a www.menedek-alapitvany.fw.hu internetes portálon. Az alapítvány számlaszáma: 58600252-10025114.
A másik esetben a szeméttelepre dobtak ki több néhány napos kiskutyát fűvel letakarva, így csökkentve minimálisra a túlélési esélyüket. Sajnos csak egyetlen túlélőt sikerült megmenteni, felmelengetni, cumisüveggel táplálni és pótanyát keresni neki. Azóta a kutyus már szerető gazdinál van. Szeretnénk, ha az emberek átgondolnák, hogy mennyi idő, energia és pénz kell egy háziállat gondozásához, és ennek tudatában válnának csak gazdivá. A nem kívánt szaporodás kivédésének leghumánusabb módja az ivartalanítás, amely bár költséges, örök megoldást nyújt. Ennek érdekében kedvezményes ivartalanítási akciót is szerveztünk több helyi állatorvos részvételével.

– Jelenleg a gazdakeresés a fő tevékenységünk. Az emberek már kezdik megismerni a nevünket, rengeteg hívást kapunk. Szerencsére megtalálnak bennünket olyanok is, akik kutyát vagy macskát szeretnének befogadni, nekik is örömmel segítünk. Az állatokat pillanatnyilag elhelyezni nem tudjuk, ezért várjuk olyan állatbarátok jelentkezését is, akik ideiglenes befogadók lennének – mondta Szaszák Krisztián.

Olvasóink írták

 • 3. Barkovicsné Czeferner Erzsébet 2008. január 11. 16:06
  „Nagyon örülök hogy lesz menhely. Nekem lenne egy kérdésem,? -én hogyan lehetnék állatvédő?”
 • 2. smovar 2008. január 10. 18:16
  „Végre egy értelmes kezdeményezés Óváron.Sok sikert kívánok és lehetőségeimhez mérten támogatom.”
 • 1. lui 2008. január 10. 10:17
  „sajnos még mindig sok a szörnyű kétlábú, akik ok nélkül bántják a szegény állatokat. én főleg a kutyusokért aggódom.
  aki állatot kínoz, ugyanúgy kéne azt az embernek nem nevezhetőt is megkínozni! :((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötgyerekes párnak semmije sem maradt

Mecsér - Kívülről csak a bejárati ajtó fölé rajzolódott vékonyka füstcsík jelzi a néhány nappal… Tovább olvasom