Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Az Euro Vegas mentheti meg a haldokló építőipart?

Mosonmagyaróvári kistérség - Jelentősen csökken a kiadott építési engedélyek száma Mosonmagyaróváron és környékén. A szocpol eltörlése, az áfaemelés gátat szabhat a társasházépítéseknek, a térség építési vállalkozói közül az elkövetkezendőkben többeket az Euro Vegas menthet meg.


A válság jelentősen átszabja a családok lakásvásárlási és -építési terveit, a bankok nehezítettek és szigorítottak a hitelfelvételeken és nincs már az önrészként is használható szociálpolitikai támogatás sem a segítségükre.

A korábban tapasztalt, mostanra már enyhülni látszó szlovák felvásárlási láz ellenére már tavaly kevesebb építési engedélyt adtak ki a mosonmagyaróvári önkormányzat építési osztályán, mint 2007-ben. 493-
ról 464-re csökkent ez a szám, és az apadás tovább folytatódik idén még inkább. Zalán Zsolt osztályvezető szerint az elkövetkezendőkben főként a tömegépítkezés, a társasházak építése fog szünetelni. Ennek egyik fő oka, hogy ezeket az alacsonyabb árfekvésű ingatlanokat főként olyan vásárlók igényelték eddig, akik korábban önrészként a szocpoltámogatást vették igénybe. Állami segítségnyújtás hiányában ezek a lakások eladhatatlanok. A 2013-tól esedékes jogszabályi változások továbbá drágíthatják a társasházakat, ugyanis akkortól a gépjárműtárolókat épületben vagy terepszint alatti építményben kell majd elhelyezni. A jogszabályi környezet folyamatos változása sem kevés bosszúságot okoz az építkezőknek.

Nincs kereslet: Zalán Zsolt építési osztályvezető szerint leállhat egy időre a társasházépítés a térségben. A háttérben látható húszlakásos épületből még egy lakást sem adtak el.
 A képen látható húszlakásos épületből még egy lakást sem adtak el.

Természetesen a gazdasági válság a tervezett családi házak sorsát is megpecsételi. Arra is találunk példát, hogy az építési engedély megszerzését követően szüneteltetik a tényleges beruházást. Sok vállalkozó alapoz még mindig a szlovák érdeklődőkre. Rajkán újabb önkormányzati telkeket alakítottak ki, kifejezetten északi szomszédaink számára társasházak épülnek, de keresik még a családi házakat is, igaz, itt már enyhe árcsökkenést észlelhetünk.

– Elképzelhető, hogy jobban megéri egy öreg házat megvásárolni és azt idővel felújítani. A beépített telek ára jóval alacsonyabb, mint az üresé, ott már elkészült a járda, az út, esetleg a fák is már nagyok – ajánlja a lakásvásárlás előtt állóknak a szakember.

Nincs kereslet: Zalán Zsolt építési osztályvezető szerint leállhat egy időre a társasházépítés a térségben.
Nincs kereslet: Zalán Zsolt építési osztályvezető szerint leállhat egy időre a társasházépítés a térségben.

Míg Mosonmagyaróváron a Sun és a Duna lakópark adhat munkát az építési vállalkozóknak, addig Bezenye és Hegyeshalom térségében az Euro Vegas, mely az elmúlt héten megkapta a jogerős építési engedélyt.

– Az Euro Vegasnak gazdaságélénkítő hatása lehet. Ha Magyarországon hosszú távon pang is majd az ingatlanpiac, itt jelentős változások várhatók. A kaszinóváros húzni fogja az építőipart és a lakásépítést, fel fogja lendíteni – fejezte ki optimizmusát Zalán Zsolt, aki még hozzátette: sok építési vállalkozó készült fel erre és telkeket, sokan szántókat vásároltak.

– Elkeserítő a helyzet, a húszlakásos társasházból egyet sem sikerült eladnunk, annak ellenére, hogy tíz százalékkal csökkentettük árainkat. Igaz, sokan érdeklődtek, de a hitelfelvételnél nem jutottak tovább – panaszolja ifj. Dömötör László építési vállalkozó, aki beszédes adatokkal szolgál: tavaly, tavalyelőtt még 30–35 családi házat építettek, idén egyre kaptak megrendelést. Négy-öt éve napi négymillió forint forgalmat bonyolítottak, megkérdezésekor a napi forgalom huszonhétezer forint volt. A jelentős csökkenés létszámelbocsátással is együtt járt. A valamikor 71 alkalmazottal működő cég mára két alkalmazottnak tud fizetést adni.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. szeptember 09. 20:31
  „A kurvákat még nem toborozzák a főutak mellől? Őket még nem fektetik be? Vagy töketlenek a szervezők?”
 • 3. rezi 2009. szeptember 09. 19:26
  „Na haverom ezzel a névvel nem is fogsz eladni egyet sem!”
 • 2. nane 2009. szeptember 09. 11:39
  „Persze Magyarországot az Eurovegas fogja megmenteni a káosztól és a csődtől.HAJRÁ!!”
 • 1. hokiel 2009. szeptember 09. 10:46
  „Ha és amennyiben ők fogják építeni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáalakult a helyi MDF

Luksa Attila vezetésével újjáalakult a Magyar Demokrata Fórum (MDF) mosonmagyaróvári szervezete.… Tovább olvasom