Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az erőművel kezdődött minden

Dunakilitin nagyüzemek és szállodák működnek, míg Dunaszigeten még csak keresik a beruházókat.
Princess Palace: Dunakiliti egyik gyöngyszeme. Zátonyi strand: Dunaszigeten még várni kell a nagyberuházásokra.
Konzervgyár, gumi- és tekercselőüzem, Princess Palace, Szigetköz wellness- és Romantik szálló – csak néhány ízelítő a Dunakilitin már működő és hamarosan megvalósulandó nagyberuházásokból. A helyi polgármester szerint a fejlett infrastruktúra és az erőmű leállítása kapcsán megmaradt épületek sokat segítettek az induláskor. „Egy házzal arrébb", az öt kilométerre fekvő Dunaszigeten jóval szerényebb a kínálat: a kisebb cégek mellett a hétvégi házak és kempingek csak a „vékonyabb pénztárcájú" turistákat vonzhatják a településre. A helyi településvezető úgy véli, a környékbeli nagyberuházások az ő községük életére is kihatással lehetnek.

„ Kiszolgálólétesítményekből üzemek"

Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere szerint a korábbi beruházások – üzemek, vállalatok letelepedése – során sokat segített, hogy az infrastruktúra, így a víz és a szennyvíz a környékbeli településekhez képest korán kiépült.
– A vízlépcsőépítés kapcsán területek és létesítmények maradtak szabadon, melyeket üzemi célra hasznosítottunk. A beruházó rövid idő alatt meg tudta valósítani terveit, s a rendezési terv is ezeket a beruházásokat segítette: nem kellett azt módosítani. „Elébe mentünk" ezeknek a befektetéseknek. Bár korábban üdülőterületben gondolkodtunk, a cégek megjelenésével gyorsan váltottunk: ipari területnek minősítettük ezt a részt. Az épülő szállodáink pedig közvetlen profitot is hozhatnak az önkormányzatnak az építmény- és iparűzési adó tekintetében. Emellett Dunakiliti ismertségét is segítik, valamint remélhetőleg az egyéb helyi szolgáltatásokra is igény lehet. Így más jellegű vállalkozások is profitálhatnak ezekből a beruházásokból – mondta a polgármester.

Euro Vegas és Máriafürdő is kihathat

– A két település összehasonlításakor a múltbeli lehetőségeket is figyelembe kell venni – kezdte Tóth István dunaszigeti polgármester. – Az erőmű építésekor megmaradt létesítményekkel előnyben volt Dunakiliti, igaz, nálunk a 350 hétvégi ház lehetett vonzó. Az önkormányzat továbbra is szeretné, ha minél több ipari létesítmény települne a községbe: bár az első körből kimaradtunk, biztató tárgyalásaink most is vannak. Sajnos az önkormányzat nem tud biztosítani területet a letelepedni kívánó cégeknek. A helyi termelőszövetkezet megszűnése után sem tudtunk területeket visszaszerezni, a magánbirtokokért pedig horribilis összegeket kérnek a tulajdonosok a vállalkozásoktól. Úgy gondolom, egy nagyobb beruházás ötven kilométeren belül érezteti hatását: kérdés, hogy a közeli, bezenyei Euro Vegas és Máriafürdő projektjébe Dunasziget mennyire tud beilleszkedni – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanságliget négyötöde változtatna

A hanságligeti választópolgárok négyötöde aláírta az ívet, melyben a településrész Bősárkányhoz csatolását kérik. Jánossomorja önkormányzata viszont ragaszkodik Hanságligethez. Ám Bősárkány is szívesen fogadná a ligetieket. Tovább olvasom