Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Az építőanyagok jók voltak, de a munka kritikán aluli

„Az építőipar teljes megcsúfolása" – így jellemezte a mentőállomás tetejének újraszigetelését végző vállalkozás vezetője azt, amit az alig négy éve épült létesítményen tapasztaltak.
Lapunkban a közelmúltban számoltunk be arról, hogy súlyos, már a napi működést veszélyeztető hibák merültek fel a négy éve átadott mosonmagyaróvári mentőállomás épületén. A 108 millióból felépült új bázison az átadása óta számos kivitelezésből származtatható gond jelentkezett.

Ezek egyike a bejárati ajtó volt, aminek a rossz minősége és szerkezeti hibája miatt az állomás gyakorlatilag tárva-nyitva állt akkor is, ha minden egység bevetésen volt. Mivel garanciális javításra már nincs mód, a mentőszolgálat pedig ezt nem tudta finanszírozni, így a polgármester tervezett jutalmából a város fizette a cserét.

Ugyancsak égető probléma volt a tető folyamatos beázása. Most erre sikerült a mentőszolgálatnak forrást találnia, egy helyi vállalkozás pedig kedvezményes áron elvégzi a szigetelést. A szakemberek a napokban álltak neki a munkának és megdöbbentek a tapasztaltakon.

A szakemberek számos hibával szembesültek a tető újraszigetelésekor.
A szakemberek számos hibával szembesültek a tető újraszigetelésekor.

„Úgy vélem, a tizennégy éves fiam bármiféle előképzettség nélkül el tudta volna így végezni a munkát" – összegezte a mentőállomás eredeti tetőszigetelését Babos Zoltán, a Lajta-Szig Kft. ügyvezetője. Elmondta: a létesítmény építését megelőzően tőlük kértek árajánlatot a tetőszigetelésre. Végül egy másik, nem helybeli céget kértek fel a munkára. Az ügyvezető hozzátette: már rögtön az átadást követően jelentkeztek a problémák a kivitelezéssel. Az állomás építési vezetője pedig őt hívta fel telefonon, tanácsot kérve a hibák kijavítására.

Babos Zoltán elmondta: a mentőszolgálat most kérte fel őket a hibák kiküszöbölésére. Ez a javítás gyakorlatilag a tető teljes újraszigetelését jelenti. „A négy évvel ezelőtti építéskor többségében felső kategóriás, drága anyagokat használtak. A kivitelezés viszont minden kritikán aluli. Olyannal már találkoztunk, hogy egy-egy munkafázist elrontottak, de azzal még nem, hogy az összeset. Itt ezt tapasztaltuk" – hangsúlyozta az ügyvezető.

Például a hőszigetelő lapok között többcentis hézagok voltak, így több helyen alakult ki hőhíd a födémen. A vízszigetelés számos helyen kiszakadt, a szakadások javítása pedig szakszerűtlen volt. A napkollektorok utólagos felszerelését követően nem szigetelték a födémáttöréseket. Mindezek folyamatos beázást és penészesedést okoztak a mennyezeten, amitől a vakolat is lehullott.

A szakemberek most lebontották a teljes hő- és vízszigetelést egészen a szerkezeti betonig. A várhatóan a hét végéig tartó munka során pedig újraszigetelik a tetőt. Az ügyvezető hozzátette: helyi, lokálpatrióta vállalkozóként úgy gondolta, nagyon kedvező, szinte önköltségi áron vállalja el ezt a munkát. Sőt, a felhasznált anyagokat is szintén kedvezményes áron biztosította az egyik helyi építőanyag-kereskedő. Ám így is mintegy 4 millióba kerül a korábbi mulasztások kijavítása.

Noha a bejárati ajtó cseréje és a tető újraszigetelése megtörténik, akad még számos, megoldásra váró súlyos probléma a mentőállomáson: mint például a szennyvízcsatorna folyamatos eldugulása, vagy a garázskapu rossz működése.
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemet is kapott az óvoda

Két éve napkollektorokat szereltek az óvodára Dunakilitin, most napelemet kapott az épület. Az… Tovább olvasom