Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Az Éltes-iskola áthelyezéséről

A Mosonmagyaróvár környéki települések nemrégiben levelet kaptak a város alpolgármesterétől: ebben állásfoglalásra kérik őket az Éltes-iskola áthelyezéséről. A már korábban meghozott döntés közel száz vidéki tanulót érint.
A felszabaduló ingatlant a szalézi rend visszaigényelte és várhatóan 2004-ben birtokba veszi.
A mosonmagyaróvári képviselő-testület június 26-án már döntött arról, hogy az Éltes Mátyás Általános Iskolát a megszüntetett Bartók-iskola épületébe helyezi át. A felszabaduló ingatlant a szalézi rend visszaigényelte és várhatóan 2004-ben birtokba veszi.

A döntés után fél évvel

Miután a közoktatási törvény szerint az intézmény székhelyének megváltoztatása érinti az intézmény alapító okiratát – vagyis átszervezésnek minősül –, a gesztor önkormányzatnak ki kell kérnie a társulásban részt vevő önkormányzatok véleményét. Információink szerint a megyei közigazgatási hivatal ennek hiányát erősen kifogásolta, így most a döntés után fél évvel minden érintett település képviselő-testületének állást kell foglalnia az ügyben. Szentkuti Károly alpolgármester egyelőre nem kapott írásbeli választ a települések elöljáróitól.

„ Kérés nélkül is kikértük volna"


– A mosonmagyaróvári önkormányzat a környékbeli településekkel társulási formában működteti az Éltes-iskolát – kezdte az alpolgármester. – Igaz, a város ötven-, míg a települések összesen ötmillióval támogatják az intézmény fenntartását. A társasági szerződésünk kimondja, hogy ha az alapító okiratot módosítani szeretnénk, ahhoz a tagok többségének (50 százaléknál többnek) támogatnia kell azt. Korábban azonban egyeztettünk már a környékbeli polgármesterekkel, s úgy látom, támogatják elképzeléseinket. A közigazgatási hivatal valóban tett észrevételeket az áthelyezéssel kapcsolatban: eszerint a társulási szerződésben foglaltaknak megfelelően kell eljárni. A környékbeli önkormányzatok állásfoglalását is kérték tőlünk: igaz, mi már korábban terveztük ezt, ám nem siettünk, hisz csak a határozat életbelépéséig kell megtennünk – mondta Szentkuti Károly.

Támogatják, ha nem hátrányos

Héderváron a helyi képviselő-testület már tárgyalta az ügyet. Pk már hozzájárultak az áthelyezéshez azzal a feltétellel, hogy az önkormányzatuk a döntés kapcsán nem kerül anyagilag hátrányos helyzetbe. A községből egyébként csak három tanulót érint az áthelyezés.
Majthényi Tamás, Halászi polgármestere szerint – bár a testületük még nem tárgyalta a felkérést – reális lenne az áthelyezés, így az Éltes-iskola tanulóit az eddigi három helyett a jövőben egy épületben oktathatnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegellátás magánkézben

A szigetközi települések közül elsőként Darnózselin döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy… Tovább olvasom