Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Az első szélerőműpark Magyarországon

Az engedélyek beszerzése után a napokban a munka látványos része kezdődött meg: az első, Gamesa G90-es szélkerék már áll.

Tizenkét, egyenként két megawatt teljesítményű szélkereket állítanak fel a Levél közigazgatási részéhez tartozó területen, spanyol–magyar beruházásban összesen 9 milliárd forintból. A hetvennyolc méter magas, 45 méteres lapáttal rendelkező szélkerekek adják majd – dr. Hoffmann László beruházási vezető szerint – Magyarország első, a kritériumoknak megfelelő szélerőműparkját.

A beruházó MOV-R H1 Szélerőmű Kft. még 2002-ben harminc évre kötött földhasználati szerződést a területtulajdonosokkal a Levél területén lévő, ám az M1-es autópályától Mosonszolnok felé eső részre. A tervek szerint az országban két helyszínen, összesen 46 szélkereket állítottak volna fel, ebből Levélre 24-et terveztek. A kvótarendszer sajátossága folytán azonban eddig csak 12 szélkerékre (egyénként 2 megawattal) kaptak engedélyt az „energiahivataltól".

Az engedélyek beszerzése után a napokban a munka látványos része kezdődött meg: az első, Gamesa G90-es szélkerék már áll. Hetente két gépet szerelnek össze, így november végére végeznek a munkákkal, s jövő év első felében már működhet a szélerőműpark.

Dr. Hoffmann László elmondta: a 78 méter magas széltornyok 45 méteres lapátokkal rendelkeznek, amelyek a legnagyobb átmérőjű és teljesítményű gépekkel azonosak. Egy 4,6 kilométer hosszú föld alatti kábelen jut az energia a Lajta-parti alközpontba, mely körülbelül Mosonmagyaróvár éves energiaellátását tudná biztosítani innen.

– Ez az első szélerőműpark Magyarországon, hisz a kritériumok a kitételeknek csak itt felelnek meg – mondta Hoffmann. Ilyen feltétel például, hogy egy tulajdonosa legyen a parknak.

Az összesen 36 millió eurós, mintegy 9 milliárdos beruházás megtérülését körülbelül tíz évre teszik. Azonban tovább szeretnék fejleszteni a 24 szélerőművesre tervezett parkot, hisz az infrastruktúrát is erre tervezték.
– Bízunk a folyamatos fejlesztés lehetőségében – tette hozzá Hoffmann. Akad ugyanis olyan beruházó, aki eladná kvótáját, hisz nem tudja vállalni az állam által előírt, két éven belüli építési kötelezettséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodák: kevés pénz jut a drága fejlesztő játékokra

Reneszánszát éli az óvodákban a társadalmi munka: az anyukák és az apukák amiben tudnak, támogatást nyújtanak az óvodáknak. Ki a festést vállalja magára, ki barkácsol, mások használt játékokat visznek az intézményekbe, vagy csak egyszerűen pénzbeli segítséget nyújtanak az eszközfejlesztésekhez, melyekre bizony nagy szükség van. Tovább olvasom