Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az első mérnöktanárok ezen a héten végeznek

Mosonmagyaróvár - A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán 2007. december 18. és 20. között kerül sor első alkalommal a mezőgazdasági mérnöktanár szakos hallgatók diplomadolgozat védésére és záróvizsgáztatására.
"A 23 okleveles agrármérnöki diplomával rendelkező hallgató párhuzamos képzés keretében 9 félév alatt tett tanúbizonyságot arról, hogy az alap diploma (agrármérnöki, élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnöki, vagy a gazdasági agrármérnöki) megszerzése mellett a tanári képzettséghez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretanyag elsajátítására is alkalmas. Ez utóbbiról - a szakközépiskolákban megtartott - sikeres vizsgatanításaik és azok eredményei tanúskodnak. A megyei székhelyű és távolabbi szakközépiskolák igazgatói és szaktanárai sokat tettek a hallgatóink diplomavédése ügyében, mely segítséget köszönünk Intézményünk és hallgatóink nevében is.

A képzést a NYME Faipari Kar Mérnöktanárképző Intézetében akkreditált tanmenet szerint bonyolította Karunk a soproni és a mosonmagyaróvári tanár kollégák közreműködésével.

A diplomadolgozatok védésére 2007. december 18-án kerül sor, a záróvizsgák pedig 19-én lesznek. A sikeres védések eredményeként átvehető tanári diplomákat bensőséges ünnepség keretében 2007. december. 20-án 10 órakor az Egyetemünk rektor-helyettese és Karunk dékánja adja majd át."
- tudatta a kisalfold.hu-val a Beke Károly, az egyetem PhD hallgatója.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2007. december 18. 18:51
  „Kedves BK! Egy szóval sem bíráltam az Önök munkáját, csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy potenciális pályaelhagyókat és munkanélkülieket képeznek, amelyet a második kevésbé indulatos hozzászólásában részben elismert, megemlítve a jelentős túlképzést. Agrárdiplomásra egyre kevébé van szükség, mert a fejlődés igen alacsony szintre szorítja vissza az ebben ágazatban dolgozók számát, fejlett országokban az arány 1-5%! A magyar agrároktatásban ezt nem akarják észrevenni, Magyaróváron is 2x, 3X annyi diplomát osztanak mint harminc évvel ezelőtt, részben az ostoba fejkvóta miatt. Azt sem mondtam, hogy ne legyen itt felsőfokú képzés, hanem valami más jellegű. Szerencsés táján élünk az országnak, ahol egymást érik az összességében ezreket foglalkoztató üzemek, gazdaggá téve egészen kis településeket. Sok diplomás dolgozik ott, de nem állattenyésztő mérnök, meg ilyen-olyan agrármérnök. Ezek a fiatalok, ha környékbeliek is, máshol végeztek természetesen nem az agrárszakokon. Azt hogy milyen felsőfokú képzés legyen Magyaróvárott nem tisztem eldönteni, de az elfogadható tőlem, hogy olyan diplomát kell adni a város és a környék fiataljainak, amely rögtön és a jövőben is használható. Az agrárképzés helye a kevésbé szerencsés, viszont jó termőhelyi adottságú vidékeken van.”
 • 4. BK 2007. december 18. 13:22
  „Nem igazán szeretnék abba a vitába belekeveredni, hogy milyen képzésre van szükség, és milyenre nincs...Eléggé parttalan vita lenne. A lényeg, hogy képesek legyünk a megújulásra, olyan pluszok, hozzáadott értékek adására, amikkel a nálunk végzettek nagyrészt el tudnak helyezkedni. Amit látni kell, a nálunk végzettek 70 %-a el tud helyezkedni a diplomájával, az oktatói minősítések alapján listavezetők vagyunk az agrárfelsőoktatási intézetek között. Nem a tradíció miatt van szükség agrárképzésre. Azaz, nem csak amiatt. Szükség van rá, hiszen ha ismeri valaki igazán az EU Közös Agrárpolitikáját, az nagy valószínűséggel egyetemet végzett, és tudja hasznosítani a megszerzett tudást. Csak, hogy tisztán lássunk, nálunk képeznek: állattenysztő mérnököt, környezetgazdálkodási agrármérnököt, élelmiszermérnököt, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnököt, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnököt, mezőgazdasági szakoktatókat alapképzésben. A mesterképzést már nem is sorolom, arra meg pláne nem vállalkozom, hogy el is magyarazzám valakinek a képzési struktúra lényegét, azaz a Bolognai-rendszert...Szóval az tény, hogy ennyi agrárfelsőoktatási intézményre nincs szükség, de nem csak ez a terület speciális. Lásd pedagógusok, bölcsészek, közgazdászok, stb. Mindegyiken csökken a felvehető hallgatók száma. A FELVEHETŐEKÉ!!! Ilyen az agrár pálya is. Na, most az is tény, hogy pár (2-3) éven belül lesznek olyan egyetemek, főiskolák, amik bezárnak, megszűnnek. Ahhoz, hogy ez ne a mosonmagyaróvári egyetem legyen, elengedhetetlen amellett, hogy mi mindent megteszünk egy új vezetéssel, egy új lendülettel, hogy a helyi "lakosság", vezetés is segítsen, és ne az legyen a legfőbb hang, hogy nincs szükség ránk! Hát akkor tessék jönni ötletelni, hogy mit kellene csinálni, tessék megmondani melllé azt is, hogy hogyan, és hogy miből! Ne csak járassuk a szánkat, hanem bizonyítsunk is! Ötleteket én is tudok adni!!! De ez nem csak helyben, hanem regionális szinten is igaz...Üdv, BK”
 • 3. Lakosság 2007. december 18. 10:16
  „Pancsernek részben igaza van! Ki vesz fel ma már agrármérnököket? Az egyetemnek rég más felé kellene orientálódnia... olyan szakokra, amiből hiányt szenved az ország!
  Tudom mindenből sok van... csak munkahelyből nincs annyi... Mindenesetre ismerek néhány agrármérnököt némelyik, még dolgozik is mint titkárnő vagy portás... de akkor minek ilyen képzés? Tudom a tradíció! De abból nem lehet megélni! Egyetem persze, hogy kell! De nem ebben a formában! Bocs BK!”
 • 2. BK 2007. december 18. 09:08
  „Kedves "pancser"!

  Talán a neve rejti a tartalmat is...Na, de nem személyeskedem. Igen, én magam vagyok az a személy, aki a cikkben is szerepel. Szóval Ön szerint nincs szükség egyetemre Mosonmagyaróváron! Hát had gratuláljak Önnek! Tudja, sok kisebb és közepes város örülne annak, hogy egyeteme lenne, hasonlóan nagy tradícióval, mint a miénk. Tudja, ez a képzési rendszerünk csúcsa. Örülnie kellene neki, hogy a helybeli és környéki fiatalok el tudnak jönni hozzánk tanulni, és nem kell 100 kilómétereket utazniuk. Tudja, ha ismerné a képzési rendszerünket, akkor nem blődségekre hivatkozna. Ugyanez lenne igaz a mezőgazdasági statisztikákra is, valamint az agrármérnöki diploma értékére is! Ha ismerné az agrárfelsőoktatás szerkezeti átalakítását, akkor sem állítana ilyeneket. Azt javaslom Önnek, több hozzászólását elolvasva, hogy maradjon az igaz és értelmes tényeknél, járjon a dolgok után, és csak azután nyilatkozzon bármiről is!!! Szívesen látjuk egyetemünkön, ha kéri megadom a telefonszámomat szívesen elmagyarázom Önnek a helyzetünket, és egy séta keretében szívesen bemutatom Önnek Karunk jelenlegi helyzetét és képzési rendszerét! Egyet viszont nem fogadok el, ha valaki azt nyilatkozza, hogy nincs szükség a mosonmagyaróvárri egyetemre!!! Üdvözlettel,

  BK”
 • 1. pancser 2007. december 17. 22:40
  „Ebben az országban, sem ennyi agrármérnökre, sem tanárra nincs szükség, sőt megkockáztatom még a magyaróvári egyetemre sem. Ebben az országban, 50 000 farmer kell, ez 100 ha/gazda, még jószándékkal sem nevezhető nagybirtoknak, inkább kicsinek. Néhány tucat agrármérnök bőven elég lenne minden évben, egy központi helyen képezve. Minden születik, felnő ,öregszik és elmúlik, ez lesz a sorsa a főherceg által alapított intézetnek is. Majd lesz helyette más. Nem adok neki sok időt de az agrármérnök képzést felül kell vizsgálni, mert azok a viszonyok megszüntek amelyek indokolták a létét. No most jöhetnek a dühös hozzászólások, amelyeket emberileg megértek. 50 000 gazdának nyilván kell a szakmai képzés, ez azonnali fontos feladat lenne, de nem agrármérnöki szinten. 40-50 éves aktivítást véve alapul, számolva a birtoknagyság folyamatos növekedésével, évi ezer fő képzését jelentené. Ezen tények ellenére 10 ezres nagyságrendben képzik az adófizetők pénzéből felsőfokú végzettségű, garantáltan pályaelhagyó fiatalokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség telefonon

Régió - A Kisalföldi SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat munkatársai a nap huszonnégy órájában… Tovább olvasom