Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Az élet is gyakran rákényszerít minket a tanulásra

A mosonmagyaróvári nyelviskolák iránt is nagy az érdeklődés. Az egyetemistáknak a diplomához nyelvvizsga kell, a cégek pedig több nyelven beszélő munkatársakat keresnek.
A mosonmagyaróvári nyelviskolákban leginkább angolt és a németet oktatnak. Az érdeklődési kör rendkívül széles: nemcsak a fiatalok, de középkorosztály számára is vonzó – s olykor kényszerű – a nyelvtanulás.

Nyáron fiatalok,

télen idősebbek


A győri központú, de Mosonmagyaróváron is működő nyelviskola illetékesétől, Angyal Gábornétól megtudtuk: a Lajta partján egyelőre csak angolt és németet oktatnak, mivel leginkább erre van igény.
– Mosonmagyaróvári iskolánkban némileg korlátozottabbak a lehetőségek, mint Győrben, itt csak középfokig készítjük fel a hozzánk beiratkozókat – kezdte Angyal Gáborné. – A kezdők és a haladók számára indított tanfolyamaink beszédcentrikusak, melyeken sok szituációs feladatokat végeznek a tanulók. A technikai feltételeink is megfelelőek: nyelvi labor segíti az elsajátítást. Két időpontban, hétköznap délután, illetve hétvégén indulnak ezek a tanfolyamok. A délutáni kurzus tizennégy hetes intenzív oktatás, melynek időtartama 168 óra. A hétvégi három és fél hónapos, és 150 órát tartalmaz.
– Mivel a tanfolyam során komoly tananyagot intenzív tanulással kell elsajátítani – hangsúlyozza a nyelviskola képviselője –, ezért az alsó korhatárt 14 évben határoztuk meg. A létszámot rugalmasan kezeljük, akár 3–4 jelentkező esetén is elindul a képzés. A különböző korosztályok érdeklődése évszaktól is függő: a nyári szünetbe leginkább fiatalok – egyetemisták, főiskolások – jönnek, őszi és téli tanfolyamainkra már inkább középkorúak jelentkeznek.
– A Lajta partján egyelőre nincs komolyabb érdeklődés más nyelvek oktatására – spanyol, olasz, francia –, ám néhány év múlva már az követelményként szereplő angol és német mellett a kiegészítő nyelvek iránti érdeklődés is nagyobb lehet – mondta Angyal Gáborné.

Kisiskolástól a nyugdíjasig

Egy másik mosonmagyaróvári nyelviskolában elsősorban német oktatást vállalnak. Gál Martina iskolavezető elmondta: a kezdő, középhaladó és haladó tanfolyamok minimum 4–6, maximum nyolc tanulóval indulnak, s akár a felsőfokú tudásig is eljuthatnak a jelentkezők.
– A korosztályok összetétele változó, a kisiskolástól a nyugdíjasokig terjed a tanulni vágyók névsora. Sokaknak a szakmai karrierjükhöz elengedhetetlen a német nyelv alapos ismerete. A tanfolyamok egymásra épülnek, így lehetővé teszik a folyamatos nyelvi fejlődést, de lehetőség van speciális témakörök elsajátítására is. Az iskolában egyéni és kiscsoportos foglalkozás is folyik. A tanfolyam elején szintfelmérést végzek, és ehhez igazítom az óraszámot. Ez lehet 80, de 190 óra is. A tanulás – ezen belül a nyelvtanulás – a legjobb befektetések közé tartozik, s a magas szintű nyelvoktatásra igény van a városban – mondta Gál Martina.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárulhatnak a már kitárult kapuk

Nagy a tétje mind a csallóközi magyarság, mind az állam szempontjából a közeledő szlovákiai… Tovább olvasom