Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az elemzés a Haller mellett szól

Mosonmagyaróvár - A Haller-iskola szerint nem szabad hagyni, hogy a városi vendéglátós szakképzés átalakítása a két érintett intézmény presztízsvitájává fajuljon. Egy átfogó szakértői jelentés a Hallerban javasolja a képzés megtartását.
A vendéglátós képzésben történt változás nem a két érintett iskola harcáról, hanem a városi szakképzés párhuzamosságainak megszüntetéséről és gazdaságosabbá tételéről szól – állítja Sárköziné Kollárits Edit, a Haller-iskola igazgatója az elmúlt időszakban az intézményt ért támadásokra reagálva. Mint ismeretes és lapunkban is több alkalommal beszámoltunk már róla, az önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében a következő tanévtől már nem két helyen, hanem csak a Haller-iskolában indítanak vendéglátós szakképzést. A döntés és az azt megelőző eljárás ellen a Hunyadi-iskola vezetése, közalkalmazotti tanácsa több fórumon is felemelte a szavát.

Még a közigazgatási hivatalhoz is fordultak a szerintük jogtalan átszervezés miatt. A hivatal azonban jogszerűnek találta az intézkedést.
A Haller-iskola igazgatója szerint egyik intézménynek sem tesz jót a Hallert rossz színben feltüntető érvelés.


Sárköziné Kollárits Edit szerint az önkormányzat által az elmúlt évben készíttetett szakértői jelentés – amiben minden szempontból felülvizsgálták az iskola működését – is a vendéglátós szakképzés Hallerban tartását javasolja. A jelentés részletesen foglalkozik a párhuzamos képzés megszüntetésével. Ebben leírták, hogy a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporthoz tartozó szakmákra a beiskolázás csak az érintett intézmények együttes megállapodásával lehetséges. Az elmúlt két évben a két iskola egymással versenyzett a beiskolázásban, az így kialakult csoportlétszámok miatt kevésbé volt költséghatékony a képzés. A jelentés lehetséges megoldásként javasolja a képzés megszüntetését az egyik intézményben. Ebben az esetben a Haller-iskola tárgyi feltételei a jobbak, a képzés Hunyadiba helyezése nem lenne gazdaságos megoldás. Emellett az iskolán belüli gyakorlati képzés feltételei is a Hallerben jobbak.

Sárköziné Kollárits Edit visszautasítja azokat a vádakat, miszerint az iskola tanműhelyei korszerűtlenek és lebontásra várnak.
– Az elmúlt években az iskola nagyon sokat tett a szakképzés fejlesztéséért mind a szakemberképzés, mind pedig a tárgyi feltételek javítása terén.

A pályázati lehetőségek kihasználásával közel 100 milliós beruházással épült meg két cukrász- és pincértantermünk, szakácstanműhelyünk felszerelése szintén korszerű.

– A fejlesztések nyomán tanulóink és szakoktatóink is eredményesen szerepelnek több rangos országos versenyen.

– Az átszervezés kapcsán a gyerekek igényeit figyelembe véve a Hunyadi-iskola igazgatójával együtt ügyeltünk arra, hogy amennyiben a jelentkező a szakmához ragaszkodik, lehetősége legyen nálunk folytatni tanulmányait. Amennyiben a Hunyadihoz ragaszkodik, úgy rendkívüli felvételi eljárás keretében választhat más szakot ott. Egyébként a felvételizők névsorát összehasonlítva kiderült, hogy többségük mindkét intézményt megjelölte. Biztos lesz közülük olyan, aki a Hunyadit választja, főleg annak fényében, amilyen képet festettek rólunk az elmúlt időben. Ettől függetlenül bízom abban, hogy a többség a vendéglátós szakmát választja iskolánkban – mondja az igazgató.

Németh György, a közalkalmazotti tanács elnöke szerint nem szabad, hogy ez a szakmai kérdés a két iskola közötti vitává fajuljon. – Megértem a hunyadisok aggodalmait és, hogy védik a saját intézményüket, de ebben a kérdésben az értelemnek kell felülkerekednie az érzelmeken. Az érvelések során pedig tiszteletben kell tartani a másik intézmény érdemeit, nem pedig még a jog határát is feszegető, a Haller hitelét rontó kijelentéseket tenni nagy nyilvánosság előtt – hangsúlyozta Németh György.

Olvasóink írták

 • 10. Ramona 2008. április 03. 11:20
  „Én is tudom tanusitani amit a Haller iskola Igazgatója hogy nagyon de nagyon szép és korszerü a Tanmühelyek mind a háron szakon.Csak ennyit akartam hozzáfüzni.Egy szülő”
 • 9. liszka 2008. április 03. 08:12
  „A helyzet nem változott. Győzött a csalás, hazugságok sorozata, mindez az "értelem" dicsfényében.

  Haller = Moson megmentője.”
 • 8. larong 2008. április 01. 10:12
  „Oké. Ebben maradhatunk.”
 • 7. Egy volt Halleros diák 2008. április 01. 09:59
  „Én nem azt mondtam, hogy mit tegyen.Nem is érdekel és nem tartozik rám, ebben igaza van.
  De arra megkérném, hogy ne nevezzen csalónak, mert az egyik az, hogy nem tudja ki vagyok, a másik meg az, hogy nem tudom milyen jogon teszi. Szeretném azt hangsúlyozni, hogy én egy személy vagyok, nem több ember vagy esetleg egy iskola nevében beszélek.”
 • 6. larong 2008. április 01. 09:29
  „Hogy mit fogok tenni, az rám tartozik.
  De csalóktól a tanács is csalóka.”
 • 5. Egy volt Halleros diák 2008. április 01. 09:14
  „Sajnálom, hogy nem tud elvonatkoztatni a határozattól és attól, hogy nem a Hunyadié lett a vendéglátás. De talán most, a döntés után már teljesen fölösleges energiákat vett be a megváltoztatására. Próbáljon inkább arra koncentrálni, hogy a két iskola közötti ellentét miatt ne kelljen a diákoknak kellemetlen helyzetbe kerülni. Hiszen biztosan lesz olyan tanuló, akit meg tudnak győzni arról, hogy a Halleros vendéglátás helyett válassza inkább a Hunyadis kereskedelmet. Természetesen a diák érdekeit figyelembe véve!”
 • 4. larong 2008. április 01. 08:56
  „Jó reggelt!
  Úgy látom, nem sikerült betartani...”
 • 3. Egy volt Halleros diák 2008. április 01. 08:50
  „Még egyszer jó reggelt!
  Úgy látom nem sikerült jól meggondolni...”
 • 2. larong 2008. április 01. 08:33
  „Meggondoljuk, ha megígérik, hogy ez volt az utolsó hazugság....”
 • 1. Egy volt Halleros diák 2008. április 01. 08:26
  „Jó reggelt!
  Talán az újságíró nincs meggyőződve arról, hogy amit látott az valóság, de legalább egy Haller mellett szóló cikket is megjelentetett. Bár nem hinném, hogy ez a cikk meggyőzne akár egy Hunyadis tanárt is arról, hogy jogos volt a döntés, de talán megpróbálják elfogadni. Sajnos vannak olyan emberek, akik azt mondják, vagy azt fogják mondani a jővőben, hogy a szakértői jelentés csak egy papír és tele van hazugságokkal. Most szeretném megkérni őket, hogy mielőtt belekezdenek abba a mondatba, hogy: ,,a szakértők is politikai döntés alapján ítéltek és véleményeztek..." azelőtt gondolják meg. Köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rügyezik a megmentett Árpád-fa

Hédervár - Újabb kötelekkel erősítik meg a szakemberek az ország legöregebb fáját, a nyolcszáz éves… Tovább olvasom