Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Az egyeztetésekből a magyarokat kihagyták

A burgenlandi szövetségi vízügyi igazgatóság tegnapi edelstali megbeszélésén a három országot érintő dunai ökológiai folyosó terveiről esett szó. Ezen az osztrákok egy várható költségvetés kidolgozását kérték.
A magyar oldal részletes tervei őszre készülnek el, ám addig még az illetékes vízügyi és környezetvédelmi szakhatóságok véleményét is kikérik az ügyben. A Kisalföld korábban már beszámolt arról (2004. január 23.), hogy a burgenlandi vízügyi hatóság és egy bécsi tervezőiroda a Duna megcsapolásával a Lajtán keresztül a Mosoni-Dunába és a Fertő tóba vezetne vizet. Az „ökológiai folyosó" csatornáin az osztrákok egy hajózási útvonalat terveznek. A tervezet szerint ez a megoldás Pozsony árvízvédelmét, a Mosoni-Duna és a Fertő tó vízpótlását is lehetővé tenné.

Összekapcsolnák a védett területeket

Tegnap az ausztriai Edelstalban tartottak megbeszélést az érintett három országból érkezett polgármesterek és szakemberek. Az eddigi három fórum eredményeinek összefoglalásakor elhangzott: jó néhány osztrák község és Pozsony szempontjából árvíz idején hasznos lehet ez az elképzelés.

Ám Magyarországon még nem egyeztettek a különböző szakhatóságokkal, így árvízvédelmi szempontból itt még nem vizsgálták a lehetőségeket. Osztrák részről a Lajta és a Fertő tó vízpótlása legalább ilyen fontos feladat. A tájékoztatón elhangzott: a projekt révén rendkívüli fejlesztési lehetőségekre nyílhat mód. Már most gondolkodni kell azon, milyen új kiegészítő intézményekre lehet még szükség, melyekhez uniós forrásokat is szeretnének igénybe venni. Fontos feladatként említették meg az érzékeny területek – nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek – összekapcsolását.

A vízkivétel nem csak három országot érint

Szlovák részről a részt vevő polgármesterek aggodalmuknak adtak hangot abban a kérdésben, hogy a megnövekvő hajóforgalom akár talajvíz-szennyeződést is okozhat. Szó esett arról is, hogy közös infrastruktúrát kell létrehozni a három ország érintett térségei között, s a Burgenlandba tervezett dunai vízi erőművel is számolni kell. Szlovák részről Olga Vrankova, a pozsonyi várostervezési iroda munkatársa megjegyezte: a Duna nemzetközi folyó, s ezért ha onnan vízkivételt terveznek, akkor az nem csak ezt a három országot érinti. A Duna Bizottság véleményét is ki kellene kérni az ügyben, valamint a nemzetközi szerződéseket is figyelembe kell venni.

Pszre elkészülnek a Mosoni–Duna tervei

Vízgazdálkodási szempontból gondot jelenthet, hogy ha alacsony a Duna vízszintje Pozsonynál, akkor az a vízpótlást is befolyásolhatja. A Mosoni-Duna menti terület fejlesztési tervein jelenleg is dolgoznak, őszre készülhet el végleges formája. Addig a felmerülő igényeket is beépíthetik. Az osztrákok tudják, hogy a Mosoni-Duna vízpótlása Magyarország számára kiemelt feladat.

Mindhárom országnak infrastrukturális nyomvonalakat kell kiépítenie, valamint a várható költségek nagyságrendjét is hamarosan össze kell állítani. A tájékoztatón elhangzott: Pozsony és a határ menti községek számára szabadidős programok szervezésében rejlik majd lehetőség.

Szlovák részről megemlítették, hogy a kiépítendő csatornák zöme árvízvédelmi területen van. Ráadásul több földdarab jövőre bekerül a „Natúra 2000" környezetvédelmi programba is.

Eldöntésre vár az a kérdés is, hogy az illetékes minisztériumok bevonása után mely intézmény hangolja majd össze a terveket a pozsonyi városfejlesztési elképzelésekkel. Az aggodalmak közt azt is megemlítették, hogy egyik országban sem történt meg az érintett területek lefoglalása vagy megvásárlása, s mint osztrák részről elhangzott, főleg a magyar földtulajdonosokkal kell nagyon óvatosan bánni az esetleges kisajátítások kapcsán.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövedelemnövekedés, öröklés és társasági részesedés

Törvényi kötelezettségüknek eleget téve idén is számot adtak vagyonukról a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom