Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az egyetlen luxusadózó már fizetett

A mosonmagyaróvári önkormányzat pénzügyi helyzete az elmúlt háromnegyed év folyamán nehéz körülmények között alakult.
Legutóbbi ülésén tárgyalta a város gazdálkodásának háromnegyed éves teljesítéséről szóló beszámolót Mosonmagyaróvár önkormányzata.

Helyi adókból eddig közel 80 százalék

Eredetileg mintegy 10,23 milliárd forint bevétellel számoltak, a háromnegyed év során azonban 11,24 milliárdra módosult és 8,9 milliárdra – 79,22 százalékra – teljesült. A helyi adókból 1,38 milliárd forint folyt be ebben az időszakban, ami 78,6 százalékos teljesítésnek felel meg. Építményadóból 350 milliót terveztek erre az évre, amiből szeptember 30-ig 332,7 millió folyt be. A behajtási eljárás során várhatóan a tervezett teljes összeget befizetik az év végéig. Az idegenforgalmi adóból a 84 beszedésre kötelezett 9,3 millió forintot fizetett be szeptember 30-ig. Ez az eredetileg tervezett 15 milliónak csupán a 62 százaléka. Az iparűzési adóból az idei évre 1,4 milliárdot remélnek. Az összesen 3803 adózó szeptember végéig 1,045 milliárdot fizetett be. A gépjárműadóból a 9150 adózónak 12.444 jármű után 187 millió forintot vetettek ki. Év végére várhatóan a teljes tervezett összeget befizetik. Luxusadóból mindössze egy bevallás érkezett az adóhatósághoz, az előírt 240 ezer forintot be is fizette az érintett.

Egymilliárddal megemelt előirányzat

Rövid lejáratú működési hitelként 122,1 millió forintot vett fel az önkormányzat júliusban, melynek visszafizetési határideje a következő év júliusa. A hosszú lejáratú hitelfelvételre tervezett 836,4 milliót az év első negyedévében 400 millió forinttal módosították.
A költségvetés eredeti kiadási előirányzatát 10,23 milliárdról 11,24 milliárdra változtatták és szeptember végéig 75,9 százalékra, azaz 8,53 milliárdra teljesült. Az idei évre tervezett kiadási előirányzatok felhasználása összességében időarányos. Elmaradások csak a felújítások és a beruházások terén mutatkoznak. A tavalyi háromnegyed éves adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy az önkormányzat idén többet költött egyebek mellett a személyi juttatásokra és járulékaira, a dologi kiadásokra, kamatfizetésekre, beruházásokra és hiteltörlesztésekre. Ugyanakkor kevesebbet költöttek a szociálpolitikai juttatásokra, felújításokra és kölcsönökre.

Óvodákban nőtt, iskolákban csökkent

A beszámoló kitér egyebek mellett a város óvodáinak és iskoláinak létszámalakulására is. Eszerint az új tanévben változatlan csoportszámmal, de harmincnyolc gyermekkel többet látnak el az óvodák, mint előzőleg. Az összesen 981 óvodásból negyvenöten a környező településekről járnak be. Az általános iskolákban hetvennel csökkent a tanulólétszám és egy csoporttal kevesebbet indítottak el. Alsó tagozatban 22,4, míg felsőben 22,9 az átlagos osztálylétszám. Az összesen 2673 tanulóból 320-an járnak be a környező településekről. A szakközépiskolákban 56 tanulóval növekedett az összlétszám. Összesen 842 diák tanul a város szakközépiskoláiban. A szakiskolában összességében huszoneggyel csökkent a létszám, így 762-en járnak ezekre a képzésekre. A Hunyadi-iskolában nőtt, a Hallerban viszont harminckettővel csökkent a tanulók száma. A gimnáziumban a nyelvi előkészítő osztály miatt eggyel nőtt a csoportszám, tizeneggyel pedig a tanulólétszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hagyják magukra a rászorulókat

Az önkormányzat meghívására a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatalban tartották az év végi… Tovább olvasom