Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az egyetértés nemzeti minimum

Mosonmagyaróvár - Legyen béke, szabadság és egyetértés! – idézte a márciusi ifjak 12 pontját megelőző mondatot Vida István, a Kisalföld szerkesztőségvezetője, a mosonmagyaróvári ünnepi rendezvény szónoka.
A Hansági Múzeum udvarán szervezett ünnepségen méltóképp, minimálisnak mondható rendőri jelenléttel ünnepelt a közel kétszáz egybegyűlt. Vida István beszédében kifejtette: 1848 a nemzetek születésének időszaka. A reformkoriak által elért látványos siker záloga az önismeret, helyzetértékelés, majd az egyetértés – ez nemzeti minimum – a közös célokért. A közjó előmozdítása csak így, összefogva lehetséges.

Vonzó, igen nagy idő volt a reformkor, az 1848-as szabadságharc: megteremtette Európában a magyarság presztízsét, melyből egészen az első világháborúig „élhettünk", elnyertük Európa elismerését, a forradalomnak köszönhetjük a magyar polgárosodás feltartóztathatatlanságát. Mítoszát éltetjük, kortársait irigyeljük – szögezte le továbbá beszédében.

A 160. évforduló alkalmából rendezett ünnepséget a Móra-iskola diákjainak műsora tette emlékezetessé. Közreműködött a Kislaptáros zenekar és a Mofém-fúvószenekar.

Ezt követően az ünneplő közönség átvonult a ’48-as emlékműhöz, ahol a pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit. Amint már korábbi lapszámunkban jeleztük, az SZDSZ helyi képviselői külön, délelőtt ünnepeltek az emlékműnél.

Az ünnepi beszédet a Móra-iskola diákjainak ünnepi műsora előzte meg. Közreműködött a Kislaptáros zenekar és a Mofém-fúvószenekar.

Olvasóink írták

 • 5. egy óvári 2008. március 18. 06:21
  „A 3-as hozzászólónak üzenem,hogy nézze meg a www.duoinfomovar.hu oldalon az szdsz koszorúzásán készült képeket! Még a törpénél is kisebbek,de úgy tesznek,mintha óriások lennének!


  Hat azaz HAT ember volt ott,mint szdsz.Kérdem én,mit képzelnek ezek? S róluk szól minden hír,ami márc.15-tel is kapcsolatos! Ráadásul a helyi képviselőtestületben is csak ketten vannak szdsz-esek,ők is listáról jutottak be.Ebből a kettőből is csak egy volt ott a külön koszorúzáson!

  Nehogy a csík tolja a repülőt!!”
 • 4. egy óvári 2008. március 17. 19:37
  „Ahogy a megyei körképet végigolvastam, megállapítottam,hogy Győrben,Sopronban a polgármester tartotta az ünnepi beszédet,Kapuváron az országgyűlési képviselő.
  Mosonmagyaróváron a polgármester az árnyékos oldalon állt,az országgyűlési képviselő meg a napos oldalon.Az ünnepi szónok pedig osztotta az észt!”
 • 3. larong 2008. március 17. 12:02
  „A magyarok együtt koszorúztak.

  A nem-magyarok külön.

  Ilyen egyszerű a világ.”
 • 2. pan.cser 2008. március 17. 08:29
  „Egyetértek az 1-essel. Igen voltak vitatható tartalmi elemek a beszédben. Hangulatában egységesen csapnivaló volt, lehangolta az ünnepre összegyűlteket, semmi felemelő, semmi pátosz. Pedig egy ilyen ünnepen mindenki valami lelkesítőt, biztatót vár, függetlenül a politikai meggyőződéstől.”
 • 1. Abrafax 2008. március 17. 07:42
  „Ott voltam a mosonmagyaróvári ünnepségen. Vida úr úgy beszélt, mint az üzemi ünnepségek részeg Mikulása: a cinizmusával éppen csak az ünnep hangulatát rontotta el. Pedig a hallgatóság nem elsősorban gyerekekből állt: felesleges volt minden világnézetnek egyformán osztani a csokit és virgácsot, mert felnőttként pontosan tudjuk, ki, mit, miért érdemel.
  Vida tanár úr, március 15. nem a reformkor ünnepe, hanem a forradalomé! Különben is, kit érdekel, hogy egyes történészek szerint Petőfi nem szavalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén? Ha száznál több, máig élő tanút is hoz erre, a NEMZETNEK akkor is ott állt, sőt, ott áll még ma is. Az értéknélküliség, a relativizmus legkiábrándítóbb megnyilvánulását volt ,,szerencsém" végighallgatni.
  Ahhoz is jókora adag cinizmus kellett, hogy egy ilyen helyettesítő-tanári anyaggal ki merjen állni oda, ahol tavaly Duray Miklós beszélt.
  Nem voltak nagy elvárásaim, de azokat is sikerült alulmúlni. Egy időre, remélem ez volt az utolsó felkérése. Vagy talán éppen erre ment ki a játék?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödével kevesebb bűneset volt

Mosonmagyaróvár - Mintegy húsz százalékkal kevesebb bűncselekmény történt tavaly, mint az azt… Tovább olvasom