Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Az egész faluban harminc a megengedett

A főút rossz állapota miatt vezettek be 30 kilométeres sebességkorlátozást Darnózselin.
Darnózselire beérve az autósok minden irányból a helységnévtábla alatt harminc kilométeres sebességkorlátozással találkozhatnak. Ez a jelzés a KRESZ szabályai szerint a lakott területen belül minden utcára érvényes. Néhány falubeli úgy véli, a helyieknek nem feltétlenül kell tudniuk arról, mielőtt autóba ülnek, hogy a településen legfeljebb harminc kilométeres sebességgel haladhatnak. Néhányukat a rendőrség már megbírságolta gyorshajtásért, mert – állításuk szerint – nem tudták, hogy falujukban alacsonyabb a megengedett sebességhatár, mint átlagosan a lakott területeken.

Többször előfordult már, hogy ellopták

Gergó Gábor alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: a KRESZ előírásai szerint, amennyiben a sebességkorlátozó és a lakott terület kezdetét jelző táblát együtt helyezték el, úgy a sebességkorlátozás az egész településre vonatkozik. A jogszabály szerint csak a szilárd burkolatú utak mentén kell ezeket a táblákat elhelyezni. A korlátozást kizárólag a lakott terület végét jelző tábla oldja fel. Ennek ellenére a rendőrség csupán a főútvonalon méri időnként a sebességet, s ott is az egyébként szükségesnél ritkábban. A mérések megkezdése előtt minden esetben ellenőrzik, hogy a sebességkorlátozó táblák a megfelelő helyen vannak-e.

Többször előfordult már ugyanis, hogy ellopták ezeket a táblákat. Az alezredes elmondta még: a közelmúltban a környék polgármestereinek tartott kapitányságvezetői tájékoztatón is felmerült ez a kérdés. A település vez etőjével egyeztettek ez ügyben, s ígéretet kaptak arra, hogy felülvizsgálják a jelenlegi forgalmi rendet. Az osztályvezető hozzátette: addig is a rendőrség kötelezettsége az érvényben lévő szabályok betartatása.

Száguldozó teherautók is indokolták

Fazekas Zoltán polgármester elmondta: a sebességkorlátozás mintegy öt éve van érvényben a településen. Annak idején az önkormányzat jelezte az út kezelőjének, hogy rendkívül rossz a burkolat állapota, s szinte már nem lehet rajta közlekedni. A polgármester szerint felújításra azonban nem volt forrása a közlekedési tárcának, ezért a sebességkorlátozással „váltották" ki az útjavítást.

Ezzel a sebességgel valóban biztonságosan lehet közlekedni a rossz állapotú burkolaton és az út menti házak ablakai és falai sem remegnek a forgalomtól. Fazekas Zoltán elmondta: a gyakorta közel száz kilométeres óránkénti sebességgel száguldozó teherautók is indokolták a korlátozás bevezetését. Az önkormányzat jelenleg is egyeztet az út kezelőjével a táblák levételéről. Addig is azt kérték a rendőrségtől, hogy szigorúan lépjenek fel a településen a gyorshajtókkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a csendőrség Ausztriában

Megszűnt a csendőrség Ausztriában, pontosabban a 15 ezres létszámú intézmény beolvadt a rendőrségbe, ami szintén átszervezések sorozatán esett keresztül. Rudolf Dax, a burgenlandi tartományi rendőrparancsnokság munkatársa elmondta: a csendőrség egészen június végéig 731 őrsre tagolva, 15 ezer csendőrrel vidéken látta el a feladatát. Tovább olvasom