Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az egerészölyv az év madara

Az egerészölyv lett 2012-ben az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán. Mostanában a vadászok fel akarják vetetni a vadászható fajok listájára.

Minden évben más-más madárfajt választ a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az év madarának. 2012-ben ezt a címet az egerészölyv birtokolhatja.

– Az év madara mindig egy kicsit több figyelmet kap, 2011-ben internetes szavazással három madárfaj közül lehetett kiválasztani, hogy melyik legyen a 2012. év madara – magyarázza dr. Hadarics Tibor állatorvos, zoológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának szakembere. Szerinte az egerészölyvre valószínűleg azért voksoltak a legtöbben, mert a szavazás közben derült ki, hogy a vadászok fel akarják vetetni a vadászható fajok listájára. A madárvédők természetesen ezt igyekeznek megakadályozni, és ehhez kiváló lehetőséget nyújthat idén ez a megkülönböztetett figyelem, amivel – reményeik szerint – a társadalom széles rétegeit sikerül az egerészölyv pártjára állítani.

2012-ben az egerészölyv kap egy kicsit több figyelmet. Fotó: Nagy Bertold
2012-ben az egerészölyv kap egy kicsit több figyelmet. Fotó: Nagy Bertold


A szakembertől megtudtuk, hogy az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madár hazánkban és egész Európában. Szinte minden olyan területen előfordul, ahol a fészkelésére alkalmas fákat talál. Hazai állománya 10 és 20 ezer pár közötti lehet. Az MME felmérései azt mutatják, hogy a faj hazai állománya enyhén növekvő tendenciát mutat.

– Megyénkben is minden fás területen fészkel, az állomány nagysága számszerűen nem ismert, de itt is közönséges madárnak számít. Leggyakrabban az ősztől tél végéig tartó időszakban lehet vele találkozni az utak mentén. A madarak ilyenkor prédára várva az utak menti fákon üldögélnek. Itt télen is sok apró rágcsáló mozog, de az utakon elütött állatok tetemeire is rájárnak az ölyvek – mondta az MME szakembere.

Vadásznák. Az egerészölyv hazánkban 1933 óta élvez lelövési tilalmat, 1954 óta törvény által védett, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint. Az elmúlt évben a vadászati lobbi részéről felmerült – több más jelenleg védett madárfaj mellett – az egerészölyv vadászhatóvá tétele is.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. január 12. 19:25
    „A Természet Védelmére, nagyon sok Hubai Imre kellene, ki gazda létére, rá jött, hogy T lesőfák kihelyezésével, vegyszer mentesen tudja irtatni a rágcsálókat!
    A vadászok inkább az élőhelyek kialakításában jeleskedjenek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adóbevételek erős növekedésében reménykednek

Hangzatos megállapítások, általánosságok mellett konkrétumokat is tartalmaz a város helyi… Tovább olvasom