Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az Aqua előremenekülne az állam elől

Jelenleg három cég üzemelteti a vízhálózatokat a Mosonmagyaróvári kistérségben. Jövő csütörtökön egy kistérségi víziközmű létrehozásáról tárgyalnak a polgármesterek.

A kormányzati elképzelések szerint jelentősen csökken a közmű cégek száma.

A víziközmű-szolgáltatásban a legújabb kormányzati elképzelések szerint nagy összevonások várhatók. Csak állami vagy önkormányzati tulajdonban működhetnének, s a mintegy 400 víz- és csatornaszolgáltatással foglalkozó vállalkozás száma mintegy harmincra csökkenne. A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás jövő heti rendkívüli testületi ülésén egy kistérségi vízmű létrehozásának lehetőségéről is tárgyal, jelenleg ugyanis három cég üzemelteti a hálózatokat a területen. Nagy István, a társulás elnöke szerint az Aqua Szolgáltató Kft. függetlensége, gazdasági önállóságának megőrzése a cél.
– A kormány olyan méretű víziközművek létét szorgalmazza, amelyek biztosan megőrizhetők állami vagy önkormányzati tulajdonban – fogalmazott az elnök-polgármester. Hozzátette: az ülésen arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen hatással lehet az Aqua kft. függetlenségének elvesztése a szolgáltatások árára.

– Cégünk most a 41. legnagyobb víziközmű-szolgáltató Magyarországon, jelenleg mintegy ötvenezer fogyasztót lát el hosszú távon is fenntartható színvonalon. Ekkora méretű cégnek már számos olyan előnye van, melyet nem szeretne egy esetleges nagyobb méretű víziközmű-szolgáltató céghez csatlakoztatva kockáztatni, esetleg elveszteni – érvelt Leitner László, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Leitner László szerint eljött az összefogás ideje: „Felerősödik a kistérségek szerepe, és logikus, hogy mi is egy kistérségi vízmű kialakításában gondolkodunk." Erre a cég a felkészülést már mintegy másfél éve megkezdte, s most a törvény közeli elfogadása ezt a folyamatot jelentősen felgyorsítja.

– Az elkövetkező időszak a politikai egyeztetéseké lesz. Mi olyan ajánlatot tudunk adni mindenkinek, amellyel az egyes önkormányzatok érdekei továbbra is fenntarthatók. Partnereink, a Szig-Víz Kht. és a Pannon-Víz zrt. is ismeri az elképzeléseinket. Ám az, hogy egy település kivel üzemeltet, önkormányzati hatáskör, nem a közműszolgáltatók döntésén múlik – hangsúlyozta Leitner László, aki példaként említette a tavalyi, Jánossomorja és a környékbeli települések üzemeltetőváltását. Erről is az önkormányzatok döntöttek, és a szolgáltatók egymás közt rendezték az átadás-átvételt. Az ügyvezető szerint a kistérség önkormányzatainak arról kell dönteniük, hogy egy alacsony szolgáltatási díjú kistérségi vízművet akarnak-e, vagy egy jóval nagyobb méretű szolgáltatóhoz szeretnének kapcsolódni.

– Az Aqua kft. mindent elkövet, hogy bemutassa a döntéshozóknak azokat az előnyöket, amelyek a kistérségi vízmű mellett szólnak. A fogyasztók számára az a legfontosabb, hogy milyen áron kapják meg a szolgáltatást és ebben benne van-e a szükséges rekonstrukció. Azaz a rendszer hosszú távon is fenntartható-e. A mi díjképzésünk ezt biztosítja. Ráadásul szolgáltatásunk hatékonysága bizonyítottan országosan is az élvonalban van – tette hozzá Leitner László.


Leitner László: „Szolgáltatásunk hatékonysága bizonyítottan országosan is az élvonalban van."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta elégtelen a közvilágítás

Hónapok óta küzdenek a közvilágítás hibáival a rajkaiak. Sokszor napokig nem égnek a lámpák… Tovább olvasom