Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Az Apor-templom már szerkezetkész

Évek óta új templomuk építésén fáradoznak a novákpusztaiak, a befejezéshez még húszmillió forint kell.
Novákpuszta: Millió forintok kellenek még a befejezéshez
Évek óta új templomuk építésén fáradoznak a novákpusztaiak: az épület szerkezetkész, ám még húszmillió forint hiányzik a külső–belső munkákra és a nyílászárókra. A megye első Apor–temploma a tervek szerint jövőre készülhet el.

A novákpusztaiak korábbi templomát egy intéző alakította ki 53 évvel ezelőtt hálából, mivel sikerült hadifogságából hazatérnie. Az épület eredetileg jégveremnek készült, és akként is funkcionált. Isten háza Novákpusztán az évezredfordulóra szinte teljesen tönkrement: az épületet alá kellett dúcolni, mert életveszélyessé vált. Nagy Károlyné és Vermuth Lajosné vállalta, összefogja a falut, hogy a roskadozó templom helyére egy újat építsenek. Megkeresték a helyi polgármesteri hivatalt, ahol támogatták a kezdeményezést: az önkormányzati területet a község ingyen felajánlotta az egyházközségnek. Lakossági gyűjtés is indult, s a győri püspökséget is megkeresték, ahol szintén segítséget ígértek.

Még húszmillió hibádzik

A helyszíni szemle eredményeként az épület veszélyes állapota miatt a régi kápolnát bezárták és a szentmiséket a kultúrteremben tartották. Ugyanakkor elkezdődött egy új templom tervének kidolgozása. A Kimléhez tartozó kistelepülés külföldi segélyszervezettől is kapott támogatást, valamint egy külföldi egyházi személy, Turós Dezső atya finanszírozta az építkezést. Az egyházmegyei hatóság is jelentős összeget adott az induláshoz. Két éve elkészült a templom alapozása: ez csaknem tízmillió forintba került. Tavaly aztán szerkezetkész lett a templom.

„Berendezésekben" segít

Az ajtók-ablakok elkészítése, a külső és belső vakolás és festés, valamint a berendezés húszmillió forintba kerül: ennek előteremtése még megoldandó feladat. A hívők Apor Vilmos, a névadó vértanú püspök képével is segíthetnek: aki kétszázötven forintért megvásárolja a portrét, az ebből az összegből kétszáz forinttal hozzájárul az új templom építéséhez. A képet a plébániahivatal útján lehet megrendelni, de beszerezhető az egyházmegyei hivatalban és Győrött a káptalandombi egyházi könyvesboltban is.

Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere elmondta: ők a területet ingyen átadták, anyagilag azonban még nem járultak hozzá az építkezéshez. Terveik szerint a templom elkészülte után a belső berendezések megvásárlásában segítenek, ám ehhez még testületi döntés szükséges. Nagy Károlynétól, az egyik helyi szervezőtől megtudtuk: most villanyszerelési munkákkal folytatják a templomépítést. A külső és belső vakolást, valamint a nyílászárók behelyezését még idén elvégeznék. Ha minden jól alakul, jövőre elkészülhet a novákpusztaiak új temploma.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekopott piktogramok

Mosonmagyaróváron a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóállásokban szinte teljesen elkopott a felfestett piktogram, sőt, gyakran arra illetéktelenek veszik igénybe a számukra fenntartott parkolókat – panaszolta a közelmúltban több, mozgásában korlátozott olvasónk. Rongits József, a városháza illetékese megerősítette: tudnak a problémáról. Tovább olvasom