Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Az APEH után maradt a pech

Több mint egy tucat megyénkbeli építőipari vállalkozás fut  a pénze után, ami többek között az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal  megyei igazgatósága székházának felújításá- ért járna. Az alvállalkozókat  nem fizette ki a vaskos közbeszerzéseket elnyerő generálkivitelező, holott az APEH a neki járó pénzt már átutalta.
A megyei APEH-székház felújítási munkálatait generálkivitelezőként közbeszerzési eljárás útján egy veszprémi székhelyű kft. nyerte el. A társaság referenciái közt szerepel több hasonló jellegű és nagyságú beruházás.

Ez a cég végezte többek közt az Országos Vízügyi Főigazgatóság siófoki üdülőtelepének felújítását, az APEH balatonfüredi üdülőépületének teljes rendbetételét, a Veszprém megyei APEH- igazgatóság ügyfélterének kialakítását, a győri ETO-stadion rekonstrukciós munkálatait, illetve a levéli polgármesteri hivatal és általános iskola bővítését.

A győri APEH-székház felújításán több mint egy tucat megyénkbeli, valamint több Veszprém megyei építőipari vállalkozás dolgozott alvállalkozóként az elmúlt év második felében.

A munkákért járó, összességében több százmillió forintnak azonban csupán töredékét kapták meg a cégek a generálkivitelezőtől. Néhány ígérettől eltekintve majd egy év elteltével is futnak pénzük után.


Magánnyomozót is fogadtak

A székházfelújításban érintett néhány – névtelenséget kérő – vállalkozás képviselője a Kisalföldnek elmondta: a cégek igen nehéz helyzetbe kerültek a fizetés elmaradása miatt. Az alvállalkozók mindegyikének több millió, illetve tízmilliós összeggel tartozik a veszprémi kft. Időközben kiderült, a közbeszerzési pályázatot elnyert kft. mellett még egy, szinte ugyanazon nevű céget  is működtet ugyanaz a tulajdonos. A szerződéseket hol az egyikkel, hol pedig a másikkal kötötték az alvállalkozók.

Néhányuknak sikerült munkadíjuk egy részét oly módon behajtania, hogy  a veszprémi társaságnak még ki nem fizetett összegeket engedményeztetéssel közvetlenül az alvállalkozó kapta.
A károsultak tavaly decemberben beszéltek utoljára a veszprémi cég ügyvezetőjével, aki akkor azt ígérte, két nap múlva fizet. Azóta nem történt semmi előrelépés.

Többen magánnyomozót fogadtak és több százezer forintot költöttek arra, hogy megtalálják a cég ügyvezetőjét, mivel egy idő után már telefonon sem érték el. Az alvállalkozók zöme felszámolási eljárást indított a generálkivitelező ellen, hogy behajtsák adósságukat. A veszprémi társaság ezután harmincnapos fizetési haladékot kért a bíróságtól. Ezalatt eladta az egyik kft.-jét két budapesti – a címük alapján, vélhetően– hajléktalannak. Az adásvétel még idén július előtt zajlott le, azon jogszabály hatálybalépése előtt, miszerint konkrét személyeket is terhel a társasággal járó felelősség.


A cég ma is minősített közbeszerzési ajánlattevő

Az egyik vállalkozó elmondta: egy megbeszélés alkalmával az ügyvezető elismerte, cége annyi adósságot halmozott fel, hogy számára egyetlen megoldás a társaság eladása volt. A hiányt azzal magyarázta, hogy belebukott a győri stadion rekonstrukciójába, valamint az APEH sem fizetett ki neki egy 40 milliós pótmunkát. Mindezen túl információink szerint jelentős áfa- és tb-tartozást is felhalmozott. Ennek ellenére azonban további közpénzes beruházások kivitelezését vállalta el. Egy másik megbeszélésen a cégvezető az egyik alvállalkozónak állítólagos felsőbb kapcsolataira hivatkozott.

Lapunk úgy tudja, annak ellenére, hogy az építő kft. ellen többen is felszámolást kezdeményeztek, azóta is folyamatosan indul különböző közbeszerzési pályázatokon. A veszprémi kft. nyert el többek közt idén július végén egy fonyódi önkormányzati munkát, júniusban pedig a répcelaki polgármesteri hivatal átalakítását. A cég mindezen túl még most is szerepel a közbeszerzések tanácsának hivatalos honlapján a minősített ajánlattevők jegyzékében.

Az APEH mindent kifizetett

Kiss Ferenc, az APEH főigazgatóságának gazdasági főosztályvezetője a Kisalföldnek elmondta: az adóhivatalban tudnak a fővállalkozó tartozásáról, ám semmit sem tehetnek, mivel a közbeszerzés alapján kizárólag a veszprémi kft.-vel állnak szerződésben. A generálkivitelező néhány fennmaradt összeget engedményeztetett egy-egy alvállalkozónak, így ezeket a hivatal közvetlenül a cégeknek fizette ki, ám ennél többet nem tehetnek. Az APEH a benyújtott számlák alapján mindent kifizetett a veszprémi vállalkozónak. A főosztályvezető szerint egyre több alkalommal fordul elő, hogy a generálkivitelező nem fizeti ki az alvállalkozókat. Az APEH emiatt azt fontolgatja, hogy a beruházásaikra kiírt közbeszerzési pályázatokon nem engednek olyan cégeket indulni, akiknek tartozásaik vannak.

Garanciális javítások egyelőre sehol

A szóban forgó veszprémi kft. végezte többek közt a levéli általános iskola felújításának generálkivitelezését is. Rosenberger András, a község polgármestere elmondta: az önkormányzat minden számlát határidőre teljesített. A táraság adósságairól a település első embere is hallott. Az iskolafelújításért az önkormányzat tartozott még a veszprémi társaságnak. Erre az összegre a cég engedményezést adott az APEH-székház munkálataiban részt vevő alvállalkozók némelyikének, így a pénzt az önkormányzat ezeknek a cégeknek fizette ki. A polgármester elmondta, a generálkivitelező ügyvezetőjét nekik sem sikerült telefonon utolérniük, így levélben kérték, hogy a garanciális javításokat még a nyári szünidőben végezzék el. De ezek még váratnak magukra.
A veszprémi kft. ügyvezetőjének véleményét is szerettük volna megtudni, ám a megadott telefonszámon nem sikerült lapunknak utolérnie.
Méhes Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máriafürdő: keresik rá a pénzt

Bár a befektetők bíznak abban, hogy szeptemberben a kormány megszavazza Máriafürdő állami… Tovább olvasom