Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Az anyát a miértek nem hagyják nyugodni

Az október közepén mandulaműtétje után elhunyt, hároméves Wisztercill Kíra ügyében a megyei rendőr-főkapitányság nyomozói megállapították: halálát vérbelehelés okozta, mely a véletlenek szerencsétlen összejátszásának volt az eredménye. A szülők a fulladást kiváltó okokra azonban nem kaptak magyarázatot.
Lapunkban már többször beszámoltunk (2003. november 3., november 4.) arról a mosonmagyaróvári kislányról, aki mandulaműtétjét követően öt nappal édesanyja karjai között halt meg. Az ügyben a megyei rendőr-főkapitányság nyomozóosztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást indított. Igazságügyi orvos szakértőket is bevontak az eljárásba, hogy kiderítsék: mi okozta Wisztercill Kíra halálát egy rutinműtét után.

„Műhiba nem állapítható meg"

A Győri Igazságügyi Szakértő Intézet vezetője orvos szakértőket jelölt ki az igazságügyi boncolás elvégzésére. A vizsgálat eredménye megállapítja: „A kislány halálát a műtéti területről eredő szivárgó vérzés, mely közvetlenül a légutakba került, vagy a gyomorba került vér által kiváltott hányás következtében fellépő vérbelehelés okozta. A műtét és az azt követő kezelések a szakellátás szabályainak megfelelően lettek elvégezve, az egészségügyi személyzet vagy más részéről mulasztás, illetve orvosi műhiba nem állapítható meg." Az indoklás szerint Kíra halála a véletlenek szerencsétlen összejátszása során a műtéti területről eredő, a légutakba jutó vérzés miatt fellépő fulladás következtében állt be. Ez az elvégzett műtéti beavatkozással áll okozati összefüggésben.

Ki vett részt a boncoláson?

A nyomozóosztály a jelentésébe azt is felvette: a szülők aggodalmuknak adtak hangot, hogy a kislányuk kezelését végző orvos részt vett a boncoláson, s esetleg befolyásolta a szakértők véleményének kialakítását. Dr. Tóth Zsuzsanna igazságügyi orvos szakértő a nyomozóknak kijelentette: a kezelőorvos nem vett részt a boncolásnál, csak miután végeztek, érdeklődött a vizsgálat eredményéről. A rendőrök egyébként többek között tanúként hallgatták ki a műtétet végző, az altató- és az osztályos orvost, az altatóasszisztenst, a műtősnőt, valamint a fül-orr-gége szakasszisztenst. A műtétet végző orvos elmondta, hogy a kislány panaszait helyi gyógykezelésekkel nem lehetett volna megszüntetni, szükség volt a mandulaoperációra. A rutinszerű, szabályos beavatkozás után sem komplikáció, sem szövődmény nem merült fel. Kíra a műtétet és a kontrollt követően nyelési fájdalmain kívül másra nem panaszkodott. A rendőrségi jelentés megállapítja: mind az egészségügyi szolgálat, mind a két szülő tőlük elvárható gondossággal, körültekintéssel járt el, így a bekövetkezett sajnálatos tragédiáért büntetőjogi felelősség senkit nem terhel.

„ Nem tudom megérteni"

Kíra szülei azonban a szörnyű tragédiát nem tudják, s nem is akarják feledni. Zsuzsa, az édesanya azt mondja: mindennap elvesztett kislánya emlékével ébred és tér nyugovóra. Életének értelmét most nyolc hónapos kislánya, Petra adja. Próbálja a környezete felé tartani magát, ám nem tudja megérteni s elfogadni a történteket. Úgy érzi: arra még mindig nem kapott választ, hogy mi okozta kislánya megfulladását.
– Azt elfogadom, hogy Kirus megfulladt, hisz a karjaimban történt minden – kezdi az édesanya. – De hogy miért kezdett folyni a torkában a vér, arra máig nem kaptunk megnyugtató választ. A nyomozók december 29-én hozták a jelentést, s elvileg nyolc napunk volt a fellebbezésre, ám ennek nem láttuk értelmét.
„ Felvettük a kapcsolatot egy fővárosi orvos-ügyvéddel, s elküldtük neki a rendőrségi vizsgálat eredményét. Az ő véleményét is kikérjük az ügyben."

Késett a zárójelentés

– Egyébként a műtétet követő zárójelentéssel kapcsolatos hercehurcát is – finoman fogalmazva – nem tartjuk etikusnak. Az operáció október 14-én történt: másnap, mikor hazaindultunk, nem kaptunk semmiféle dokumentumot a beavatkozásról. Két nappal később, a kontroll után sem nyújtották ezt át. Tizennyolcadikán történt a tragédia, s néhány nappal a temetés után hívott be magához a kórház igazgatója. Ekkor elnézést kért a hiányosság miatt, elmondása szerint az adminisztráción dolgozókat is megrázta az eset, ezért késett a zárójelentés átadása. Amikor alá akartam írni, meglepődve láttam, hogy azon október 15-i dátum szerepel. Emiatt nem szignóztam azt, s egyelőre az igazgató titoktartási kötelezettségét sem oldottam fel az esettel kapcsolatban – mondta az édesanya.

Előzmények:

Végzetes mandulaműtét (2003-11-02) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyvonalas ellenőrzés az EU-s határokon

Uniós csatlakozásunkkal egy időben nyugati és északi határátkelőinken nem szűnik meg az ellenőrzés,… Tovább olvasom