Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az anyaközség árnyékában

Három, önálló közigazgatással nem rendelkező községet keresett meg a Kisalföld, hogy megtudja: miként léteznek az anyaközség árnyékában.
Paprét, vagyis leánykori nevén Lajtapuszta, Arak és Tejfalu a Mosonmagyaróvár és környékiek számára sokatmondó nevek. Az idegen azonban még a térképen sem biztos, hogy rájuk bukkanna, hiszen „ közigazgatásilag " nem léteznek.

A stagnáló: Paprét

Paprét tizenöt hektár területen fekszik, s közigazgatásilag Bezenyéhez tartozik. Az itt élő körülbelül 350 lakos nagy része a környező településeken dolgozik. A bejáró munkaerő zöme a településen megszűnt Lajta – Hanság Rt. alkalmazottja volt, közülük ma mindössze tíz család él mezőgazdasági termelésből. A falu határában lévő helységnévtáblán Bezenye-Lajtapuszta név szerepel, mivel ez a hivatalos elnevezés, noha mindenki Paprétként emlegeti. A faluba érve gazdasági épületeket látunk, néhányuk már régóta üresen áll.
– Egyre több osztrák vesz itt nyaralót – mondja a helybéli Varga Tibor. – Én születésem óta itt élek, s már régóta a gazdaságban dolgozom. Soha nem vágytam el innen, egy idő után megszokja és megszereti az ember Paprétet. Mindegy, hogy hol lakik az ember, az a lényeg, hogy ott meglegyen minden, ami a normális élethez kell. Nálunk most a legfontosabb a szennyvízelvezetés lenne, reméljük, mihamarabb megvalósul.
– Az utóbbi idők legnagyobb fejlesztése Papréten az volt, hogy Lajta – Hanság-ingatlant vásároltunk, ahol kultúrházat alakítottunk ki – mondta Schmatovich Mátyás polgármester. – Az épület fűtését korszerűsítettük, számítógépekkel szereltük fel, s Gyereházat alapítottunk. Önálló orvosi rendelő is működik, s hetente kétszer vizsgálja a betegeket itt a körzeti orvos. Az idei évre tervezzük Paprét két utcájának felületi javítását, s a rendezési tervben egy új utcát is szeretnénk kialakítani. A lakosság száma stagnál, az utóbbi időben néhány külföldi is vásárolt itt ingatlant. Dolgozunk azon, hogy a települést bevonjuk az egészséges ivóvízellátásba, mivel elöregedőben lévő rendszeren jut el jelenleg a víz. Legfőbb távlati célunk pedig a szennyvízhálózatba történő bekapcsolódás – értékelt a polgármester.

A fogyó és öregedő: Arak

Halászitól három kilométerre a szigetközi út mellett fekszik Arak. A magyar árok szóból eredeztethető nevű település, egykori önálló kisközség hatvan házában ma már csak 161 ember él.
– Sajnos folyamatosan fogy a lélekszám – tudta meg a Kisalföld Frank Lajostól, Halászi és Arak polgármesterétől. – Nagyon kevés gyerek él a településen, öregedőfélben van Arak. Sok az egyedülálló nyugdíjas, s egyre több külföldi – főleg osztrák – vesz ezen a lakott külterületen ingatlant. A szennyvízelvezetés kivételével minden olyan fejlesztést megvalósítottunk, amit már korábban Halászin is megtettünk. Egy kisebb feladat van még ezenkívül hátra: az utca portalanítása, melyre a közeljövőben kerülhet sor – vázolta elképzeléseit Frank Lajos.

A növekvő: Tejfalusziget

A három község közül a legkisebb – körülbelül 120 lakossal – a közigazgatásilag Dunakilitihez tartozó Tejfalusziget. Bár csak egy utcából áll, de az utóbbi években néhány új ház felépülése jelezte e falurész gyarapodását.
– A dunakiliti önkormányzat jó néhány feladatot végzett el az elmúlt néhány évben Tejfaluszigeten – kezdte beszámolóját Szokoli Sándor polgármester. – Az ivóvíz-, a gáz- és a szennyvízhálózatot kiépítettük, a közvilágítást korszerűsítettük. Üdülőterületeket alakítottunk ki, ám ma már több az igény erre, mint amennyi a lehetőség. Előfordult, hogy mezőgazdasági hasznosításra, például zöldségtárolóként kiadott épületeket nem rendeltetésszerűen – nyaralóként – használták, s ezek konfliktushelyzetekhez vezettek. Hamarosan megépül az új Pintér híd, mely az itteni tanyákat köti össze a faluval. Tejfaluszigeten egyre több telek létesül, s a lakosság is kismértékben gyarapszik. Ez biztató a jövőt tekintve – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: szociálpolitikai elképzelések

A Szabad Demokraták Szövetségének mosonmagyaróvári szervezete tegnapi sajtótájékoztatóján, a közelgő… Tovább olvasom