Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az állatkínzás nyomában

Az országos közfelháborodást keltő, utóbbi hetekben történt kegyetlen állatkínzásokhoz hasonló eset Mosonmagyaróváron még nem történt – vagy nem került nyilvánosságra. Az enyhe törvényi szabályozás azonban nem tartja vissza a kegyetlenkedőket.
A nyugati országokban erősebb állatvédő mozgalmak tevékenykednek. Tagjaik felismerték, hogy az állatvédelem az emberek érdekét is szolgálja. Hiszen előfordult, hogy későbbi többszörös gyilkos ámokfutók eleinte állatokat kínoztak, öltek. Így az állatkínzás az emberek elleni erőszakos bűncselekmények főpróbájaként szolgált.

A sanyargatás vétség

Magyarországon egyelőre pénzbüntetéssel megúszhatják a felelősségre vonást azok a biztonsági őrök, akik a közelmúltban halálra kínoztak egy kutyát Fadd-Domboriban. Az Európai Unió tagországaiban ugyanakkor ennek már akár három év börtön is lehet a büntetése. Nálunk két éve indítványozták, hogy az állatkínzást a büntető törvénykönyv bűncselekményként kezelje, ám az Országgyűlés még csak napirendre sem vette a felvetést. Az állatok értelmetlen sanyargatása egyszerű vétségnek számít, a maximális büntetés elvileg 50 ezer forint. A legmagasabb összegű tényleges állatvédelmi bírság 20 ezer forint volt. Magyarországon 1998 óta hatályos az állatvédelmi törvény, társadalmi normák és szigorú ellenőrzés híján azonban a házi-, illetve haszonállatokkal gyakorlatilag mindenki azt tesz, amit akar.

Kutyák az áldozatok

Mosonmagyaróváron az elmúlt néhány évben szerencsére nem történt – legalábbis nem került nyilvánosságra – a fadd-domborihoz hasonló durva eset. Sőt, az enyhébb sanyargatások is viszonylag ritkák. Dr. Novák Péter mosoni rendelőjébe például idén mindössze két alkalommal vittek be szándékosan megkínzott kutyát. Vélhetően mindkét esetben egy-egy szomszéd sanyargatta a jószágot, mivel az túl hangosan ugatott.
Néhány hónapja egy cég

őrkutyájára lőtt rá valaki vadászpuskával. A szerencsétlen eb egyik combján ment keresztül a lövedék, ám a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült felépülnie.
A másik alkalommal az állatorvosnak egy német juhász lábát kellett kiszabadítania egy szoros dróthurokból. Szerencsére ebben az esetben is megúszta az eb maradandó károsodás nélkül.


Kapcsolódó cikkek >>

Újabb állatkínzás (2003-07-07) >>
'Nőgyűlölő' majomra vadásznak Japánban (2002-12-03) >>
600 egzotikus állat fagyott meg egy Air France-járaton (2003-02-19) >>
Az állatszállítás kíméletes, ugye ? (2002-05-06) >>
Virágzó üzletág kutyákkal (2003-06-13) >>
Virágzó üzletág a kutyacsempészet (2003-06-13) >>
Áldozatok a bagdadi állatkertben (2003-03-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltárásra vár hatvan hektár

Üdülőfalu kialakítását tervezi egy mosonmagyaróvári kft. az ásványrárói önkormányzattól megvásárolt… Tovább olvasom