Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az alacsony víz beszorította a motorcsónakokat

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul alacsony vízállás néhány kilométeres szakaszra szorította a motorcsónakosokat a Mosoni-Dunán.

A kishajó-tulajdonosok szerint ez ismét feszültségeket okoz majd a vízi közlekedésben. Az ígéretek szerint néhány héten belül ismét több víz kerül a folyóba.

Meglehetősen hosszú előkészítést követően a napokban végre kihelyezték a vízi közlekedést szabályzó jelzőtáblákat a Mosoni-Duna partján. Amint az ismeretes és lapunkban is többször beszámoltunk már róla, a szabályozással a motorcsónakosok és az evezősök, illetve fürdőzők közti konfliktusoknak próbálják elejét venni.

Az előzetes terveknek megfelelően Mosonmagyaróvár területén a folyó két szakaszán – a város felső közigazgatási határa és a Lajta torkolata között, illetve a Petőfi utca vonalától a Kálnoki hídig – vezettek be 5 kilométeres sebességkorlátozást. Ezt négyzet alakú, fehér, piros szegéllyel ellátott, ˝5˝ feliratú tábla jelzi, a sebességkorlátozások végénél pedig feloldó táblát helyeztek ki. A város további belterületi szakaszain ˝Hullámzást kelteni tilos˝ táblát raktak ki. A sebességkorlátozás Halászin a Kálnoki-Duna kiágazása és a híd közötti szakaszon is érvényben van. A környék motorcsónakosait összefogó Mosoni-Duna Hajós Egyesület tagjainak nincs különösebb kifogásuk a táblák kihelyezése ellen, szerintük a szabályozás betartható. Sokkal nagyobb problémát okoz viszont a Mosoni-Duna alacsony vízállása – mondja Csereklyei László, az egyesület elnöke.

A folyó két szakaszán: a város felső közigazgatási határa és a Lajta torkolata között, illetve a Petőfi utca vonalától a Kálnoki hídig vezettek be sebességkorlátozást.
A folyó két szakaszán: a város felső közigazgatási határa és a Lajta torkolata között, illetve a Petőfi utca vonalától a Kálnoki hídig vezettek be sebességkorlátozást.

– Néhány hete már lényegesen kevesebb víz érkezik a Mosoni-Dunába, a jelenlegi vízállás a téli mértéknek felel meg, ami csaknem fél méterrel alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál – mondja Csereklyei László. – A kis vízállás viszont a Mosonmagyaróvár és Halászi közti alig öt kilométeres szakaszra szorítja be az összes motorcsónakot. Az efölötti részen annyira sekély és kiszámíthatatlan a folyó, hogy a kishajókkal szinte lehetetlen közlekedni. Miután ezen a meglehetősen kis szakaszon tudunk csak közlekedni, félő, hogy újra a támadások célpontjává válunk, hiszen ezen a részen számos vízi túrázó és evezős is közlekedik. Problémánkkal megkerestük a vízügyi igazgatóságot is, ahol azt a választ kaptuk, hogy karbantartási munkálatok miatt a szlovákok kevesebb vizet tudnak engedni a Mosoni-Dunába és várhatóan egészen szeptemberig, azaz a nyári szezon végéig ez az állapot marad – mondja Csereklyei László.

A szlovák karbantartási munkálatok a tervek szerint néhány héten belül befejeződnek, azt követően pedig ismét a magasabb vízállást biztosítják majd - mondta Janák Emil vízügyi igazgató.
Nem csupán a motorcsónakosok, hanem a horgászok is bosszankodnak az alacsony vízállás miatt, ami szerintük hosszú távon nagy károkat okozhat az élővilágban is. Szentkuti Károly, a Szigetközi Horgász Egyesület elnöke elmondta: tagjaik közül nagyon sokan horgásznak ezen a folyószakaszon, ahol már szembesültek az alacsony vízállás hatásaival. A kisebb vízben a halak élettere is beszűkül, leúsznak a vízzel vagy elrejtőznek, emellett rendkívül hínárossá válik a folyó, ráadásul ez a vízállás a rapsicoknak is jobban kedvez. Az elnök – több horgászegyesülettel együtt – jelezte már a problémát a vízügyi igazgatóságnak, ám – mint mondja – amennyiben rövid időn belül nem történik változás, úgy a térség országgyűlési képviselőjéhez fordulnak segítségért.

Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: a szlovák–magyar egyezményes terv szerint másodpercenként 20 köbméter vizet biztosítanak a Mosoni-Dunába. Eddig ennek duplája érkezett a nyári időszakban, ám néhány hete a szlovákok karbantartás miatt visszavették a megállapodás szerinti 20 köbméterre. A munkálatok a tervek szerint néhány héten belül befejeződnek, azt követően pedig ismét a magasabb vízállást biztosítják.

Olvasóink írták

 • 8. nagy_greg 2010. július 13. 21:12
  „1. itak: azért jó, hogy nem szenvedtél az árvíz miatt, UGYE?

  2. KoPi: Gondolom, hogy NAGYON sok embert érint a sebességkorlátozás. Ja, strand közelében úgyis illik lassítani.”
 • 7. Boli 2010. július 12. 21:12
  „"Szentkuti Károly, a Szigetközi Horgász Egyesület elnöke" - és a szadesz...??? Mármint ha nincs szadesz, akkor legyen valami, aminek a valamilye lehet???? Bár ez is, az is gittegylet, úgyhogy mindegy... Komolyan azt hiszi valaki, hogy a szlovákokat érdekli a magyar vélemény? A sok okos, érdek környezetvédő kb. a hazaáruló kategóriában futhat maximum, azzal, amit tettek a Szigetközzel. Az "okos magyar politikának" köszönhetjük a jelenlegi helyzetet! Ebben pedig mindegyik magyar párt aktívan részt vett! Politikus IQ??? Az a növények alatti pontszám...”
 • 6. Tmoha 2010. július 12. 16:33
  „Ha csak az lenne a legnagyobb probléma, hogy motorcsónakkal nem lehet száguldozni....!”
 • 5. pancser 2010. július 12. 15:17
  „Köszönjök meg a problémákat a Duna-kör ostobáinak akik a Szigetközt "védték". Jobban ki se lehetett volna ...... vele. Rajka azért nem jutott Dunacsúny sorsára 45 után, vagyis nem lett szlovák, mert ott voltak a Mosoni Duna zsilipjei. Mi békében is tudunk veszíteni, a teljes Dunát, a vízkormányzás lehetőségét <moderálva...>”
 • 4. 01010 2010. július 12. 14:44
  „A C variánst a Dunakiliti erőmű üzembehelyezése után is megépítették volna ha mi probáltuk volna a vízet szabályozni !!”
 • 3. itak 2010. július 12. 10:40
  „KoPi
  Teljesen igazad van.”
 • 2. KoPi 2010. július 12. 10:17
  „itak:
  Az volt az átgondolatlan döntés, amikor Magyarország önként és dalolva lemondott a vízlépcső megépítéséről ée ezzel örökre kiadta a kezéből a vízmennyiség szabályozásának a lehetőségét. Szlovák barátaink kényük-kedvük szerint beavatkozhatnak, mi meg csak leshetünk, mint Jani a moziban. Ugyanakkor nézzük meg, hogy szlovák oldalom milyen vizi paradicsom jött létre és bátran irigykedjünk. És mellesleg fizethetünk a meg nem termelt áramért is. Köszönet érte az álkörnyezetvédőknek.”
 • 1. itak 2010. július 12. 10:03
  „"néhány héten belül"? Addigra vége a nyárnak, a szabadságoknak, a nyári vízi életnek..... Gondolhattak volna erre, amikor a vízhozam csökkentését "előirányozták". Addig pedig a víz kevés, - ez kedvez a szúnyogoknak :( - de a fürdőzőknek, csónakosoknak, horgászoknak nem! Na, ez egy újabb átgondolatlan döntés volt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Porig égett egy húsz éves Citroen

Egy húsz éves Citroen személyautó égett porig szombat éjszaka a Hegyeshalmi határátkelőnél. A tüzet… Tovább olvasom