Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

˝Az akáctelepítés ellehetetleníti a nemzeti park tervét˝

Szigetköz - ˝Az erdőfejlesztési terv mostani változata megakadályozná egy szigetközi nemzeti park létrehozását" – állítja a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite). Attól tartanak: az akáctelepítéseket az itteni védett területeken is folytatnák, s „szemet vetettek a dunakiliti tározó területére is˝.

˝Egyesületünk fontos céljai között szerepel a Szigetközi–csallóközi Nemzeti Park létrehozása: a kidolgozott koncepciónkat széles körben ismertettük, nagy támogatást szereztünk hozzá. A területen illetékes erdőgazdaság mostani erdőfejlesztési tervének részei egy jövőbeli nemzeti park létrehozását kívánják megakadályozni˝ – áll abban az állásfoglalásban, amit dr. Tóásó Gyula Szite-elnök ismertetett a Szigetközi Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén.

Az erdőfejlesztési terv három téren célzott meg változtatásokat: a meglévő erdők funkcióinak és közjóléti szolgáltatásainak fejlesztése mellett az erdőtelepítési lehetőségek feltárásával foglalkozik. Főként ez utóbbival akadtak gondjaik a természetvédőknek.

Koncepciók: ˝A Szite által kidolgozott nemzeti park tervezete nincs összhangban az erdőgazdálkodó erdőfejlesztési tervével˝ – mondja dr. Tóásó Gyula.
Koncepciók: ˝A Szite által kidolgozott nemzeti park tervezete nincs összhangban az erdőgazdálkodó erdőfejlesztési tervével˝ – mondja dr. Tóásó Gyula.

˝A szigetközi hullámtér nem védett területein intenzív akáctelepítést folytatnak, melynek káros természetvédelmi hatásait a szakirodalomból bárki megismerheti. Az országban egyedülálló módon még bálványfaültetvény is található itt. E fafajok elterjedése kipusztíthatatlanságuk miatt örökre lehetetlenné teszi a terület bármilyen természetvédelmi célú fejlesztését˝ – szerepel a Szite állásfoglalásában. Úgy vélik: a terv lehetővé tenné e káros gyakorlat kiterjesztését az eddig még védett területekre is a védettség megszüntetésével. ˝Szemet vetettek az erdészeti tevékenységtől mentes dunakiliti tározótó területére is, melynek növényvilága épp az erdészeti beavatkozások elmaradása miatt teljesen magától regenerálódott a lehető legváltozatosabb és emiatt legértékesebb módon. A tározótó területe védetté nyilvánításának igénye már többször felmerült.˝ Tóásóék szerint˝ az erdőgazdaság tevékenységével kapcsolatban egyéb szakmai és gazdasági problémák is nyilvánosságra kerültek, s a jelenlegi sajtóhírek az erdőgazdaságok jövőbeli privatizációjáról szólnak˝. Azt kérték a fejlesztési tanácstól, hogy akadályozzák meg az erdőgazdaság akáctelepítéseinek folytatását és kiterjesztését, s ne támogassák új területek bevonását e – szerintük – káros gyakorlatba. Úgy vélik: elsősorban gazdasági érdekeket tartottak szem előtt az erdőfejlesztési terv kidolgozásakor.

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2009. június 24. 18:38
  „2-höz! Vegye magának a fáradságot és tessék emészteni amit alant írtam. Azt mondják a szélsőségek összeérnek. Itt is ez történik. A Dunán vágtázó lelke, a túlzó zöldekkel rokon!”
 • 3. tódi 2009. június 24. 12:52
  „A sötétzöldek lassan szálljanak le a földre.
  Amennyi sületlenséget ,vad csúsztatást összehordanak , hogy az már büntetendő lenne , mint nép butítás .
  A jóhiszemű naivak ,meg ráugranak mindenre...”
 • 2. LovasKároly 2009. június 24. 09:41
  „Kedves pancser most hol van a környezettudatos magatartás amit annyira erőltetett a Mosoni-Dunán, vagy már a Szigetköz nem a természet része?”
 • 1. pancser 2009. június 23. 18:10
  „Tehát maradjon bozótos a tározó terüllete. Jól meg van mondva ez is kedves túlzásokba hajló természetvédők. Szerintem nincsen abban semmi rossz ha amit az erdőgazdaság(állami) akar. Egyszerűen hasznosítani akarjál a területet. A Szigetköz attól még Szigetköz marad, ha bálványfa ültetvény meg akácos van rajta. Mondjon valaki MO-on őserdőt! Ilyen gyakorlatilag nincsen, minden most látott terület emberi bavatkozás következményeként létezik. Mi az, hogy természetes erdei növénytársulás? Van ilyen persze, de emberi kéz alkotta erdő az alap! A Szigetköz eredetileg a szúnyog hazája, sőt a lárva fontos része a a természetes vizek élővilágának, de ennek eére irtjuk rendesen. Hogyan is van ez kedves túlzók?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelmi akció

A mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium harmincöt diákja szemétszedős kenutúrát tartott nemrégiben a… Tovább olvasom