Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az ajtó üvege vágta el a nyakát

Szerencsétlen baleset miatt vesztette életét egy 42 éves férfi hétfőn hajnalban saját lakásának lépcsőházi bejáratánál Mosonmagyaróváron. A tragédia helyszíne még órákkal később is döbbenetes látványt nyújtott.
Megrémült lakó értesítette a mentőket hétfőn hajnalban, miután Mosonmagyaróváron, az egyik Széchenyi utcai panelház lépcsőházának bejáratában földön fekvő férfit talált, körülötte pedig minden csupa vér volt. A kiérkező mentősök már csak a szerencsétlenül járt férfi halálát tudták megállapítani.

A helyszíni szemle és az előzetes vizsgálatok alapján a lépcsőházban lakó negyvenkét éves későbbi áldozat a közeli sörfesztiválról tartott hazafelé, amikor az ajtó előtt vélhetően kiesett a kezéből a kulcsa. A férfi ekkor lehajolt, talán elveszthette az egyensúlyát és fejjel előre nekiesett a bejárati ajtó alsó üvegének. Olyan szerencsétlenül esett, hogy a kitört üveg szilánkjai átvágták a nyaki ütőerét. A helyszínen talált nyomok alapján a férfi vélhetően még megpróbált felállni, ám visszaesett a lépcsőre és teljesen kivérzett.

A kiérkező orvos hajnali kettő és öt óra közöttre becsülte a halál beálltának időpontját. Az eset furcsasága, hogy a lépcsőházban senki sem ébredt fel a betört üveg csörömpölésére és a szerencsétlenül járt férfi haláltusájára, holott a földszinti lakások bejárati ajtaja alig néhány méterre van a tragédia helyszínétől. Így talán több órán keresztül is a lépcsőn feküdhetett a holttest, mire megtalálták.

Az elsődleges vizsgálatok egyértelműen kizárták az idegenkezűséget, így a rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja az esetet.
A döbbenetes látványt nyújtó lépcsőházbejáratot délelőttig a rendőrség biztosította, amíg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei a helyszínre értek és segítségükkel fertőtlenítették, megtisztították a területet.

Nincs szabály a védelemre

Jezsó György, a győri városépítési iroda vezetője emlékszik egy, a megyeszékhelyen több évtizede történt esetre, amikor elvérzett az a kisfiú, akinek a combját vágta el a panelház eltört üvegajtaja. Akkor a történtek kapcsán a város „ráhatására" a lakótelepi házak bejáratainak üvegei elé – főként az alsó részekre – rácsok kerültek. Erre vonatkozó helyi rendeletről azonban nem tud és ismeretei alapján az építési szabványok se szabályozzák a kérdést. A védelmet szerinte nem a hatósági előírások, hanem a tapasztalatok alapján bevált, praktikus megoldások biztosítják. Ilyen többek közt az üveg elé szerelt rács. Jezsó úgy véli, a háztulajdonosoknak, panelok esetében a lakásszövetkezetek tagjainak jól felfogott érdeke, hogy a védelemről gondoskodjanak.

Az irodavezető véleménye szerint az az eljárás is védelmet jelenthet, amit a kismamáknak szóló könyvek a kisgyerekek otthoni baleseteinek megelőzésére ajánlanak: az erkélyajtó alsó, üveges részére ragasztott öntapadós fólia segítségével az üveg nem szilánkosra törik, hanem egyben marad, ha a gyermek nekiszalad, beleesik. Öntapadós fólia átlátszó vagy mintás is kapható 45 centiméteres szélességben. Az egyik barkácsáruházlánc reklámprospektusa szerint 3 méteres darab 449 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyök és tévhitek a babaúszásról

„ Egy, kettő, három, négy, forog a malomkerék..." – erre és más kedves gyerekrigmusokra… Tovább olvasom