Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Az áfaemelés és az infláció miatt takarékosabb terv

Mosonszentmiklós - Az eredménytelen közbeszerzés, a kiviteli tervek átdolgozása miatt csúszik a mosonszentmiklósi iskola építése, de Bedő Csaba polgármester reményei szerint a 2010-es tanévet már az új tanintézményben kezdhetik a diákok.

Faragni kell a költségekből, ezért átdolgozzák az új mosonszentmiklósi iskola terveit. Amint arról korábban írtunk, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közoktatási infrastruktúra-fejlesztésre kiírt pályázatán nyertek a mosonszentmiklósiak közel 310 millió forintot, ezt tíz százalék önrésszel kiegészítve hoznának létre egy új, korszerű iskolaépületet.

– 2007 végén készültek el a tervek, azóta nemcsak az infláció, de az áfaemelés miatt is emelkedtek a költségek. Az első közbeszerzési pályázatunkra öt cég jelentkezett, a magas árajánlatok miatt azonban ez eredménytelenül zárult – magyarázza Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere az építkezés késésének okát. Ezért a kiviteli tervek átdolgozásra szorulnak, de amint a településvezető mondta, az épület műszaki tartalmában nem módosul, a beépített anyagok minőségén kell változtatniuk. Augusztus közepére újabb közbeszerzést írnak ki, és ha ez eredménnyel zárul, akkor várhatóan szeptember végére elkezdődhetnek az építési munkálatok.

2010-ben már használnák: Bedő Csaba az iskola terveit mutatja.
2010-ben már használnák: Bedő Csaba az iskola terveit mutatja.

A több mint háromszázötvenmillió forintos projekt során a helyi iskola alsó és felső tagozatát egy tető alá hoznák, korszerűsítenék a napközi konyháját és étkezőjét, de megálmodtak egy műfüves pályát is világítással, palánkkal, és egy 28 férőhelyes parkoló is szerepel a tervek közt. A településen az alsó és felső tagozat két épületben tanul: a költségek racionalizálása és a felső tagozat épületének nagyon rossz állaga áll az ˝összeköltöztetés˝ hátterében. A most meglévő közel ezer négyzetméteres, korszerűsített épületszárnyhoz hozzácsatolnának egy 1400 négyzetméteres építményt. Érdekesség lenne, hogy a kibővített, korszerűsített tanintézményt alternatív energiaforrással, földhő felhasználásával fűtenék.

A felszabaduló százéves építményt (melybe a felső tagozatosok járnak) a tervek szerint a civil szervezeteknek adnák át használatra, és a könyvtárat is ide költöztetnék, kibővítve egy olvasóteremmel. Sőt, azon is gondolkodtak, hogy hosszú távon akár egy bölcsődei csoport is helyet kaphatna az egyik osztályteremben.

– A pályázatban vállaltak szerint 2010 decemberére kell megépülnie az iskolának, de mi bízunk benne, hogy a jövő szeptemberi tanévet már itt kezdhetik a diákjaink – fűzte hozzá továbbá Bedő Csaba.
 

Körülbelül háromszázötvenmillió forintos projekt

A helyi iskola alsó és felső tagozatát egy tető alá hoznák, korszerűsítenék a napközi konyháját és étkezőjét, de megálmodtak egy műfüves pályát is világítással, palánkkal, és egy 28 férőhelyes parkoló is szerepel a tervek közt. A településen az alsó és felső tagozat két épületben tanul: a költségek racionalizálása és a felső tagozat épületének nagyon rossz állaga áll az ˝összeköltöztetés˝ hátterében.

 

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2009. augusztus 05. 15:56
    „ELNÉZÉST DE nem ÁFA EMELÉS VOLT HANEM áfa visszarakás .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóórák

Mosonmagyaróvár - Ügyfélfogadást tart dr. Nagy István alpolgármester. Tovább olvasom