Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az adóbevételek erős növekedésében reménykednek

Hangzatos megállapítások, általánosságok mellett konkrétumokat is tartalmaz a város helyi fenntartható fejlődési programjának most elkészült éves felülvizsgálata.

A helyi fenntartható fejlődési program a helyzetelemzést és állapotfelmérést követően fogalmazza meg a szükséges teendőket. A felülvizsgálatban külön fejezet foglalkozik a város közlekedésével, így a helyi tömegközlekedéssel is, mivel a Kisalföld Volánnal kötött közszolgáltatói szerződés 2012. december 31-ével lejár. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy időben meg kell kezdeni közbeszerzési eljárás megindítását.

A felülvizsgálat hosszasan részletezi a helyi közúthálózat állapotát, s a megállapítások szinte mindenben megegyeznek a környezetvédelmi programban leírtakkal. Az anyag készítői megemlítik a Halászi úti autóbuszöböl kialakítását, a Barátság utca korszerűsítését, valamint a lakossági útalappályázat keretében elvégzett kivitelezéseket.
A gazdaság fejlesztésével is külön fejezet foglalkozik. Eszerint a városnak a Szigetköz és Mosonmagyaróvár páratlan turisztikai lehetőségeire, illetve az autópálya és a két közeli főváros közelségére kell támaszkodnia e téren. A Mowinpark elkészülte, valamint a várható további ipari parki fejlesztések nagy lökést adhatnak a térségnek. A program készítői úgy számolnak, hogy az idei évtől várható a helyi adóbevételek nagymértékű növekedése: 2014-re már több mint 3,2 milliárdra számítanak.

A város jövőképét négy fő elem határozza meg: a közlekedés fejlesztése, elkerülő, tehermentesítő utak megépítése és ezzel a belváros „felszabadítása", a turizmus – ezen belül is az egészségturizmus – fejlesztése, a „Szigetköz fővárosa" koncepció érvényesítése, ipari területek további fejlesztése, valamint Mosonmagyaróvárt a térség ellátó központjává – járási központtá – fejleszteni.

A program szerint a városban jelenleg már szabályozott területek állnak rendelkezésre lakásépítésre – a Duna-lakópark első és második ütemének bővítési területei, illetve az ipartelepi határőrlaktanya mögötti önkormányzati ingatlan. Ezek mintegy 2500 új lakó befogadására alkalmasak. Gazdasági-kereskedelmi területből szintén van szabad kapacitás, a Mowinpark teljes beépülése esetén annak folytatása lehetséges a levéli út túloldalán.
Az anyag az egészségturizmus fontossága mellett kitér a vár rehabilitációjára, amit az egyetemmel karöltve be kell vonni a város kulturális és turisztikai életébe. Ezért felül kell vizsgálni az eddigi megállapodásokat a kar vezetésével.

A Mowinpark elkészülte, valamint a várható további ipari parki fejlesztések nagy lökést adhatnak a térségnek.

A helyi intézményekben az óvodák kivételével mindenhol elegendő a férőhely. A demográfiai adatok alapján még három évig várható zsúfoltság az óvodákban. Ezt követően pedig az iskolákban fel kell felkészülni 3–4 osztállyal több indítására. A Kossuth-gimnáziumban a minőségi oktatás fejlesztésére kell nagyobb hangsúlyt fektetni. A kollégiumnál amennyiben a folyamatos létszámcsökkenés nem áll meg, felül kell vizsgálni az önálló intézményként való működtetés szükségességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradhat az Aqua önállósága

A napokban elfogadott új víziközműtörvénynek eleget tesz, így megőrizheti önállóságát a… Tovább olvasom