Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Az absztrakttól a figuralitás felé

Mosonmagyaróvár - Az ismerős nevek és arcok mellett új „belépőket" is találunk az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepen.

Százhuszonöt éves fennállását ünnepli idén a Hansági Múzeum, így nem véletlen, hogy a kilencedik alkalommal megszervezett Art Flexum Nemzetközi Művésztelep témája éppen a „Múltunk öröksége: a 125 éves múzeum" címet viseli.

Sok a visszatérő vendég, de Varga György szervező új képzőművészeket is meghívott a tíznapos táborba. A magyarok mellett a Lajta-parti város szlovákiai, lengyel és ausztriai alkotókat is vendégül lát július 4. és 14. között.

Georg Brandner Ausztriából, Almási Róbert, Godány Sándor és Augustovic Péter Szlovákiából, Junasz Kucharski Lengyelországból jött, Borbély Károly, Kurcsis László, Radosza Attila, Sárközi Anikó, Szalkai Károly és Kovács-Gombos Gábor hazai festők.

– A művésztelep programjában múzeumlátogatás és kirándulások szerepelnek. A közös alkotás révén szoros barátságok alakulnak ki, új és új alkotók bevonásával építjük kapcsolatainkat – fogalmazott Varga György, a rendezvény megálmodója. A tábornak a Hunyadi-iskola kollégiuma nyújt otthont.

– E néhány nap alatt fellélegezhetünk, megszabadulhatunk a mindennapi kötöttségek súlyától. A tapasztalatcsere új vért hoz alkotásainkba – vallja Almási Róbert, a Nyugat-Szlovákiai Művésztársaság elnöke, aki már korábban több alkalommal is résztvevője volt a telepnek.

A közös alkotás öröme mellett a festőművészek véleményt és tapasztalatot cserélnek a szűk tíz nap alatt.
A művésztelep díjat is alapított: a döntés Székely Zoltán művészettörténész kezében van. A nyertes lehetőséget kap a bemutatkozásra egy önálló kiállítás keretében. A tavalyi győztes, Radosza Attila képei a Magyar Galériában még augusztus elsejéig megtekinthetők. Radosza Attila úgy tekint a művésztelepre, mint egy utazásra, mely által egy egész más világba csöppenhet, alkotásait kívülről szemlélheti. A kortárs képzőművészet az absztraktból kilépve a figuralitás felé irányul, keresi az új megoldásokat, a festészetre óriási hatással bír a számítógép, a videó. „A festészet területén jelenleg a New York-i és berlini művészeti centrumok diktálják a trendeket" – magyarázza Radosza Attila.

A művésztelepen született alkotásokból július 14-én 18 órakor nyílik kiállítás. Az idei év termése szeptember 30-ig a múzeum nyitvatartási idejében látogatható. 

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadó körjegyzőség és óvoda

Régió - „Képviselő-testületünk a június 28-i ülésén kimondta Dunaremetével való körjegyzőség kialakítását 2008. január 1-jétől. A szükséges előkészületek folyamatban vannak" – fogalmazott hivatalosan a darnózseli polgármester. Tovább olvasom