Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Az 1-es út vezet

Régió - Arányaiban jelentősen csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma Mosonmagyaróvár környékén. Meglepő adat, hogy míg a rendkívül forgalmas 86-oson csaknem felére csökkent a balesetek száma, addig az 1-es főúton lényegesen emelkedett.

Vélhetően használt az elmúlt évben a jogszabályok szigorítása, illetve a rendőrség szigorú fellépése a szabálytalankodókkal szemben, ugyanis összesen 111 személyi sérüléssel vagy halálos áldozattal járó közlekedési baleset történt tavaly Mosonmagyaróvár és környékének útjain, míg 2007-ben ez a szám 136 volt. A kedvező tendencia leginkább a halálos baleseteknél látható, hiszen a korábbi 12 helyett tavaly 8 ilyen történt. A súlyos sérüléssel járó karambolok száma 50-ről 43-ra, míg a könnyű sérüléses 74-ről 60-ra csökkent.

A jogszabályi változások, az úgynevezett „zéró tolerancia" bevezetése mellett a rendőrség egész évben kiemelten kezelte az ittasan okozott balesetek visszaszorítását – tudtuk meg Makó László századostól. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: ezen a téren is sikerült eredményt elérniük, pontosan felére esett vissza az ilyen balesetek száma, tavaly 10 ilyen történt. A folyamatos ellenőrzések eredményeként 99 esetben indítottak büntetőeljárást ittas vezetés vétsége miatt, valamint több száz sofőr ellen tettek szabálysértési feljelentést emiatt. A százados hozzátette: egész évben kiemelten kezelték a kerékpáros-balesetek visszaszorítását is, ehhez társult ősszel az országosan elrendelt biciklis-ellenőrzés. Míg 2007-ben 28, addig tavaly 19 kerékpáros-baleset történt.

Az elmúlt években szembetűnő volt a város belterületén bekövetkezett balesetek nagy száma. Ezt visszaszorítandó folyamatosan ellenőriztek és sebességet mértek a rendőrök a város különböző pontjain. Ez meg is hozta az eredményt, hiszen míg 2007-ben 72, addig tavaly 42 baleset történt Mosonmagyaróváron. A város vonzáskörzetében csupán kisebb mértékű a javulás. Baleseti gócpontok ugyan nem alakultak ki, ám az 1-es főúton például évről évre fokozatosan emelkedik a balesetek száma. Míg 2007-ben 16, addig az elmúlt évben már 23 sérüléssel járó baleset történt ezen az úton. Ezzel szemben a jóval forgalmasabb 86-os főút Mosonmagyaróvár és Hanságliget közti szakaszán 12-ről mindössze 7-re csökkent a balesetek száma.

A karambolok mindegyike figyelmetlenség miatt következett be, az okok közt első helyen még mindig a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása, illetve a szabálytalan kanyarodás áll. Makó László kiemelte: fő célkitűzésük idén is a halálos és sérüléses karambolok visszaszorítása. Kiemelten figyelnek a sebességtúllépésre, a passzív biztonsági eszközök használatára, az ittas vezetők kiszűrésére. Fokozottan ellenőrzik a gyalogátkelőhelyek környékét: az autósok számíthatnak arra, hogy a rendőrök kamerával rögzítik majd a szabálysértéseket. Továbbra is fokozottan figyelnek a biciklisek közlekedésére és a világítás meglétére, valamint a járdán gyakorta szabálytalanul kerekezőkre.

Olvasóink írták

  • 1. zsiros 2009. január 22. 18:48
    „A 86-os úton azért kevesebb a baleset,mert lassacskán menni nem lehet rajta,nemhogy gyorshajtani.Az 1-úton meg azért nő a bulik száma,mert valamelyik vízfejü fizetőssé tette az autópálya H.halom Rajka bekötő szakaszát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív energiával a milliós gázszámlák ellen

Kistérség - Mosonszentmiklóson geotermikus energiával melegítenék az új iskolában a vizet,… Tovább olvasom