Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Autósiskolák: ősszel visszaesésre számítanak

Győr-Moson-Sopron - Az autósiskolák a nyári időszakban reménykedtek, hogy többen jelentkeznek oktatásra, de elmaradt a várt eredmény. Ez egyértelmű jele a gazdasági válságnak. Az ősz közeledtével további visszaesésre számítanak.

Az autósiskolákban egyre kevesebben jelentkeznek gépjárművezető-képzésre, sok a pályaelhagyó oktató is. Határozottan érzik a recesszió negatív hatásait az autósiskolák, akik márciusban még azt nyilatkozták, hogy a nyári időszakban reménykednek. A gépjárműoktatókat arról kérdeztük, hogy előzetes számításaik valóra váltak-e.

Az autósiskoláknak a legutóbbi cikkünk óta az áfaemeléssel és a folyamatosan dráguló üzemanyagárakkal is szembe kell nézniük. Többen hagyták el a szakoktatói pályát és autósiskolák is megszűntek. Jelenleg a megyében 38, Győrben 20 autósiskola tevékenykedik – tájékoztatott Miltner Ferenc, a Magyar Autósiskolák Szövetsége megyei elnöke, aki elmondta: ideális esetben százharmincezer forintért, két-három hónap alatt juthatunk hozzá egy B kategóriás jogosítványhoz. Az oktató kifejtette: a cég a versenyhelyzet miatt nem drágította árait és részletfizetésre is lehetőség nyílik, ezt nagyon sokan ki is használják. Míg korábban arról írtunk, hogy sokan hagyják abba a már megkezdett tanfolyamokat, mostanra inkább csak azok vágnak bele, akik biztosan tudják, hogy ki is tudják fizetni.

Gnám Andrea Gerda Tóth Zoltántól május óta tanulja az autóvezetés fortélyait
Gnám Andrea Gerda Tóth Zoltántól május óta tanulja az autóvezetés fortélyait

– Elmaradt a nyárra várt nagy érdeklődés. Tanulóink nagy részét a diákok adják, bár idén azt figyelhettük meg, hogy nem a 17–18 évesek jelentkeztek, hanem a húszas éveikben járó fiatalok, akiknek már igen nagy szükségük van a jogosítványra munkahelyük miatt – mondja az oktató.

– Míg tavasszal a korábbi évhez képest megfeleződött a tanulóink száma, addigra a nyári időszakra 20–30 százalékos csökkenést észleltünk 2008 ugyanezen időszakához viszonyítva. Azaz valamelyest javult a helyzet a tavasszal összehasonlítva: a vakáción lévő diákok mellett olyan idősebb érdeklődők is jelentkeztek, akik féltek a téli vezetéstől – mondja Tóth Zoltán, az egyik mosonmagyaróvári autósiskola vezetője.

Az autósiskolák a tavaszi optimizmus után újból borúlátóak, és nem sok jót jósolnak az év elkövetkező részére.

Olvasóink írták

 • 4. Jo3y 2009. szeptember 06. 15:46
  „Általában az ilyen "gyorsan jogsi"-nak a leghígabb a leve:( Nem miondom, hogy senki sem tud vezetni. De véleményem szerint további képzési modulokat kellene beépíteni. A frissen kiengedett suhanc a legveszélyesebb. Egy vezetéstechnikai modul sokat javítana a közlekedésbiztonságon.”
 • 3. tunti 2009. szeptember 02. 19:33
  „A képen látható oktatónál tanultam, és mondanom sem kell, hogy nagyon jó fej oktató! Én csak annyit mondtam neki, hogy: Zoli bácsi, gyorsan kell az a jogsi,kb. 2-3 hét után már mehettem vizsgázni, ami sikeresen is zárult! aki teheti hozzá menjen!!!!”
 • 2. westside 2009. augusztus 31. 13:38
  „a képen látható oktatóval én jókat vezettem... néhány perc vezetés, aztán 15 perc pihenő nekem, autóban ülve, várva... ház előtt, büfé előtt, stb stb. addigis telt az idő, én meg fizettem.
  azért inkább fizettem volna csak a nettó vezetésemért....”
 • 1. Truder 2009. augusztus 29. 11:26
  „Engedni kell az árból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 20 milliárdos pályázati forrás Mosonmagyaróvárnak

"Igyekszünk hozzájárulni az uniós pénzek minél jobb felhasználásához" – mondta tegnap Varju… Tovább olvasom