Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Autós üldözés a hármas határon

Embercsempészeket üldöztek határokon át a magyar, szlovák és osztrák rendőrök tegnap a hármas határ térségében. Mindez csupán gyakorlat volt. Viszont schengeni csatlakozásunk óta már harminchat ilyen éles helyzet akadt, harmincegyszer meg is fogták a menekülőket.
Magyar, szlovák és osztrák rendőrök részvételével, mindhárom országot érintő határon átnyúló üldözési gyakorlatot tartottak tegnap Oroszvár térségében.

A feltételezett helyzetben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ügyeletese névtelen bejelentést kapott, hogy embercsempészek két autóval illegális migránsokat akarnak kicsempészni az országból a 150-es főúton Szlovákia felé. A jelzés időpontjában a csempészek már csupán tíz percre voltak a magyar–szlovák határtól. A magyar rendőrök Rajkánál kezdték üldözni a menekülőket, akik a kishatáron áthajtottak Szlovákiába. Oroszvár (Rusovce) külterületén aztán a szlovák rendőrökkel közösen sikerült megállítaniuk az egyik kocsit. Az embercsempészek másik járműve viszont továbbhajtott, ezt a szlovák és osztrák rendőrök fogták el közösen az ausztriai Lajtakörtvélyesen (Pama).

A határon át üldözést és elfogást együtt gyakorolták a három ország rendőrei. A gyakorlat során is bizonyították: jól működik köztük a kommunikáció.
A határon át üldözést és elfogást együtt gyakorolták a három ország rendőrei. A gyakorlat során is bizonyították: jól működik köztük a kommunikáció.

– A gyakorlat az ügyeletek, a rendészeti együttműködési pontok és a közterületi állomány munkájának összehangolását, valamint a három országbeli rendőrök kommunikációjának javítását szolgálta – foglalta össze az esemény lényegét Major Zoltán őrnagy, a megyei főkapitányság központi ügyeleti és schengeni kapcsolattartó központjának vezetője. A gyakorlaton magyar részről a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság, a megyei főkapitányság és a készenléti szolgálat munkatársai vettek részt. Az őrnagy kiemelte: két ország közti átüldözési gyakorlatot többször tartottak már, ám a mostanihoz hasonlóra eddig csak egyszer volt példa.

Major Zoltán elmondta: sokszor kerül sor éles helyzetben átüldözésre. Hazánk schengeni csatlakozása óta a térségben összesen harminchat ilyen eset történt, ebből harmincegy sikeresen végződött és a menekülőket elkapták. Az erősödő illegális migrációban az embercsempészek egyre agresszívebbek. Próbálják kihasználni, hogy a hármas határ térségében alig tíz perc alatt három országba is eljuthatnak, így könnyebben elmenekülhetnek. Éppen ezért fontos, hogy mindhárom ország hatóságaihoz mielőbb eljussanak az információk. A határ felé menekülő bűnözők esetében öt-hat percen belül reagálniuk kell a rendőröknek. Az információátadásban játszik kulcsszerepet a két kapcsolattartó pont a szlovák és az osztrák rendőrökkel. A mostani gyakorlat is bizonyította, hogy jól működik köztük a kommunikáció.

Olvasóink írták

  • 2. Lone_wolf.. 2012. június 13. 09:55
    „Még a pályás Octavia RS ek is le vannak korlátozva 160 e :)))))))))))) Akkor hogyan üldöznének ?? Közröhej XDXD”
  • 1. Japo 2012. június 08. 19:29
    „Ugyan már gyakorlat? néhány éve egy határsértő a hegyeshalmi határon(akkor még volt ellenőrzés) megállás nélkül áthajtott,bár jeleztek neki hogy álljon meg.Azonnal leadták a drótot az óvári zsaruknak, akiknél a rádióban 10-12 perc múlva volt hallható a felhívás a kint lévő járőrszolgálatnak. mindezek közben már egy ismerősöm hívott,hogy Móváron a piros lámpánál áthajtott egy a körözésnek megfelelő Passat,majdnem eltakarította őket. majd később olvastuk az újságban,hogy nehezen,de megállásra kényszerítették a kocsit Bábolna magasságába(MC Donalds) de persze az elkövető elszaladt. Erről ennyit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupercsapat akcióban - a mosonmagyaróvári tűzoltók egy napja - képgalériák

A kisalfold.hu munkatársa egy napra a mosonmagyaróvári tűzoltók csapatának tagja lehetett - 24 órás szolgálat erejéig. Riport sok fotóval. Tovább olvasom