Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Automata megfigyelők a meterológiai állomáson

Mosonmagyaróvár - Megfigyelők nélküli automata létesítménnyé alakítják a több mint tíz éve működő meteorológiai állomást. A létesítmény három dolgozójának megszűnik a munkahelye. Ettől évi ötmilliós megtakarítást remél az egyetemi kar.
Mosonmagyaróváron már az 1800-as évek elejétől végeznek meteorológiai méréseket és 1870-től folyamatos feljegyzések állnak rendelkezésre a város időjárásáról. Magyarországon húsz úgynevezett szinoptikus meteorológiai mérőállomás működik. A Mosonmagyaróváron még üzemelő állomást 1994-ben létesítették dr. Varga-Haszonits Zoltán egyetemi tanár kezdeményezésére.

Itt működik többek közt hazánk egyik legmagasabb – 17 méteres – szélerősségmérő tornya. Az állomáson az automata műszerek által gyűjtött adatok mellett személyes megfigyelés is folyik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudmányi Kara közt kötött megállapodás alapján a szolgálat biztosítja a műszereket, az egyetem pedig a technikai feltételeket és a létesítmény három munkatársát. A több mint tíz éve működő állomáson azonban a tervek szerint nyártól már nem lesz megfigyelés, csupán az automata műszerek gyűjtik majd az időjárási adatokat.

Megszűnik a megfigyelés a meteorológiai állomáson
Megszűnik a megfigyelés a meteorológiai állomáson


Amint azt dr. Dóka Ottó intézetigazgató a Kisalföldnek elmondta: a nehéz gazdasági helyzet miatt a kar szinte minden intézetében megszorításokat kell végrehajtani.

A Matematika, Fizika és Informatikai Intézethez tartozó meteorológiai megfigyelőállomás három munkatársát kénytelenek elbocsátani.
Az igazgató elmondta: nem szerették volna, hogy az állomás teljesen megszűnjön, ezért levélben fordultak a meteorológiai szolgálathoz a további működtetés ügyében. A napokban érkezett válasz szerint a szintén nehéz gazdasági helyzetben lévő OMSZ nem tudja átvenni az állomás jelenlegi formában történő működésének finanszírozását.

Azt azonban vállalták, hogy automata állomásként tovább működtetik a létesítményt, megfigyelés azonban nem lesz. Az automaták által szolgáltatott adatokat az egyetem továbbra is használhatja, ám már nem adhatja tovább harmadik félnek. Eddig ugyanis néhány cég vásárolt meteorológiai adatokat az egyetemtől, ám ez nem hozott olyan mértékű bevételt, ami eltartaná az állomást.

Dr. Dóka Ottó hozzátette: tervezik, hogy összefog az a csoport, akik eddig rendszeresen használták az időjárási adatokat és egymás közt beosztva folytatnák az észlelést. Ez a megfigyelés a hivatalos adatszolgáltatásba ugyan nem kerülhet bele, ám saját használatra továbbra is megfelelő lesz. A jelenlegi három megfigyelő elbocsátása, s ezzel a létesítmény automata állomássá alakítása évente mintegy 5 millió forint megtakarítást eredményez az egyetemnek a nyár végétől.

Az automata műszerek ugyan számos adatot szolgáltatnak, ám a szakemberek szerint az emberi megfigyelés megszűnésével lényegesen kevesebb információ keletkezik majd a város időjárásáról. Így például a látótávolságról, a felhőzetről, a csapadék minőségéről, a talajfelszín állapotáról, a párolgás mértékéről vagy a napsütéses órák számáról az adatokat az automata műszerek nem tudják mérni és szolgáltatni.
Meteorológiai állomás: Kovács Frigyesné észlelő két kollégájával együtt már csak nyár végéig figyelheti az időjárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek lehet üzlet a betegszállítás?

Mosonmagyaróvár - Korábban három pályázó is jelentkezett a néhány hete elindult mosonmagyaróvári… Tovább olvasom