Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Autólopás: kizárólag rendelésre

Az őrzött parkolóknak, az autótolvajok ellen felállított Gepárd-csoportnak köszönhetően Mosonmagyaróváron és környékén kevesebb autót loptak el az utóbbi években. A profik időnként így is megtalálják a lehetőségeket. A legegyszerűbb a Volkswagenek ajtaját kinyitni – állítja egy, a kocsilopás trükkjeit ismerő, névtelenséget kérő férfi.

Elmondása szerint Mosonmagyaróváron jelentősen visszaesett az
autóeltulajdonítások száma, ám továbbra is dolgoznak erre szakosodott emberek a városban.

Nincsenek felkapott márkák

– Gépkocsikat csak megrendelésre lopnak – kezdi mesélni a férfi. – Korábban forgalmasabb időszakban akár tizenöt autót is elvittek – főleg külföldi rendszámút – erről a környékről naponta, ma talán ha egy-két kocsit kötnek el a tolvajok. Az őrzött parkolóknak, a rendőröknek, s a speciálisan felállított Gepárd-csoportnak köszönhetően évről évre kevesebb gépjármű tűnik el. A kereslet változó: nincsenek felkapott márkák, mindent lopnak: volt, hogy személyes bosszúból még Trabantot is. Mindössze egy húzókulcs kell hozzá, amit a tolvaj benyom a zárba, s a keményfémből – króm-vanádiumból – készült szerszám széttöri azt. Ehhez mindössze öt másodpercre van szükség. Mivel az ajtó- és a slusszkulcs általában ugyanaz, ezért a húzókulccsal gyújtásra teszik a járművet. A fűtést felkapcsolják, s ennek segítségével tudják, hogy mikor fordíthatják vissza a kulcsot, ha elindult az autó.

Vonóhorog és csörlő

– Vannak azonban olyan modernebb autók, melyeknek egy központi rendszeren keresztül blokkolják a motorját. Itt kicsit nehezebb a tolvajok feladata, ám nem megoldhatatlan. Egy trélerrel vagy egy vonóhorgos autóval, melyre egy csónakszállítót kötnek, egész egyszerűen felcsörlőzik az autót. Az óvatosabbak még egy „Autómentés" matricát is rátesznek autójukra, hogy ne szúrjon szemet az eset. Egyik ismerősöm autóját is így lopták el.

– Magyarországon kevés olyan gépjármű van forgalomban, amely műholdkövetővel is rendelkezik. Hallomásból tudom, hogy ezek hordozható személyi számítógéppel kijátszhatók: a tulajdonos által az ajtó bezárásakor lejátszott hangot a gép felveszi, lebontja és visszajátssza, így zártörés nélkül kinyitják az ajtót. Beülve pedig kikapcsolják a műholdkövető rendszert.

Könnyű lebukni

A lebukás előbb-utóbb azonban bekövetkezik. Az autótolvajok folyamatosan, egymást váltva ülnek a rács mögött. Tudomásom szerint már megszűnt az a jogszabály, amely lehetőséget biztosít arra, hogy tettenérés után a tolvaj azt vallja: csak kocsikázni vette kölcsön az autót. Azzal viszont védekezni lehet, hogy csak feltörni akarta, ám ha mozgás közben fogják el az illetőt, akkor „viszi a balhét" – mondta a férfi.

A statisztikák mást mutatnak

Az informátor állításaival teljesen ellentmondanak az elmúlt évek bűnügyi statisztikái. Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető a Kisalföldnek elmondta: a gépkocsilopások száma 1997-től drasztikusan csökkent Mosonmagyaróváron és a környékén, miután sikerült felderíteni egy Pest megyéből érkezett csoportot. A rendőrségi intézkedések és a lakosság hatékony közreműködésének köszönhetően mára jelentősen visszaesett az ilyen esetek száma. Míg 1997-ben 42, egy évvel később 32, 1999-ben 17, 2001-ben négy, tavaly pedig hét autót loptak el a kapitányság illetékességi területén. Idén ez idáig mindössze két gépkocsit kötöttek el. Egy kisebb értékű járművet a hegyeshalmi határátkelőről, illetve a múlt héten egy közel 20 milliót érő német rendszámú Mercedest a mosonmagyaróvári termál parkolójából. Ez utóbbi indítókulcsát a gazdája öltözőszekrényéből lopta ki a tolvaj és így kötötte el a luxuskocsit. Ezzel a módszerrel egyébként egy, az egész ország területén tevékenykedő autótolvaj csoport dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeregyszáz személyit cserélnek

Országosan mintegy 250 ezer, három éve kiadott személyi igazolványt cserélnek ki az okmányirodák az… Tovább olvasom