Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ausztriai adó-visszatérítés magyaroknak

Több ezer magyar ingázik naponta a szomszédos Ausztriába dolgozni, de sokan nincsenek tisztában az őket érintő osztrák adójogi szabályozással.
Sokan több száz, akár ezer eurótól is elesnek, mert nem tudják, hogy hol és mit kérvényezhetnek.

– Az adójogi nyomtatványokat anyanyelven is nehéz kitölteni, nemhogy németül – mondja egy soproni közgazdászlány, aki a vendéglátásban dolgozik Ausztriában. – Évekig nem is tudtam róla, hogy egy bizonyos összeget visszaigényelhetek a befizetett adóm után. Most három évre visszamenőleg kapok majd pénzt.

A legtöbb osztrák sincs tisztában a rá vonatkozó adó-visszatérítési szabályokkal, a külföldi munkavállalók pedig még hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen a legtöbbjüknek hiányos a nyelvtudása, vagy legalábbis nehezen értelmezhető számukra a bonyolult jogi nyelv. A magyar munkavállalók általában egymástól tudják meg, mit és hogyan kaphatnak vissza. (Az osztrák szakszervezeti szövetség tavaly már kiadott egy tájékoztatót.)

Az adóhatóság adatai szerint az osztrákok évente 200 millió eurót hagynak az államnál (köztük van valószínűleg sok magyar munkavállaló is), mert nem tudják, milyen adókedvezményekre és visszatérítésekre jogosultak. Nyugati szomszédunknál ugyanis hazánktól eltérően csak bizonyos esetekben kell adóbevallást (Arbeitnehmerveranlagung) benyújtani, azok kötelesek ezt megtenni, akik az adott évben többféle jövedelemre tettek szert. (Idetartozik a táppénz igénybevétele is.) Amennyiben viszont valamilyen visszatérítésre jogosult a munkavállaló, érdemes beadni a bevallást.

Az ingázó magyar munkavállalók „korlátozottan adózásra kötelezett személynek" minősülnek, mivel nem rendelkeznek osztrák lakóhellyel, ezért esetükben a munkáltató lakóhelye szerinti osztrák adóhivatal az illetékes. Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók minden esetben jogosultak a kis vagy a nagy ingázói átalányra, ami a gyakorlatban útiköltség-támogatást jelent. Ez a lakóhely és a munkahely közötti távolságtól függően akár 2421 euró is lehet évente.

A visszaigénylésre öt éven belül van lehetőség. A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók is jogosultak visszatérítésre, annak ellenére, hogy általában nekik nem kell személyi jövedelemadót, csak szociális hozzájárulást fizetniük. Pk évente 110 euróra jogosultak, ha azonban gyermeküket egyedül nevelő szülők, akkor ez az összeg 494 euró.
Korlátozott adókötelezettség esetén nem automatikus a kifizetés a munkavállaló bankszámlájára, hanem külön kérelmezni kell az adóbevallás benyújtásakor.

Olvasóink írták

 • 2. farkasne 2011. október 22. 17:27
  „moderálva reklám”
 • 1. partner1 2009. április 21. 12:15
  „Tisztelt Ügyfeleink!
  Havi 20 eurós tagdíj fejében kínáljuk:
  - adóvisszatérítés
  - családi pótlék
  - GYES, GYED
  - végkielégítés behajtása
  - hitelügyintézés
  - jogi tanácsadás
  - munkalehetőségek feltérképezése
  Amennyiben felkeltettük érdeklődését, várjuk jelentkezését!
  http://www.royalpartner.eu
  tel.: 36 30/70 18 653
  36 30/70 18 647”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállás nélkül elhajtott

Hárman sérültek meg abban a közlekedési balesetben, amit egy ismeretlen kamion okozott a 86-os… Tovább olvasom